Hírek

Egyszerűen felzabálták az esélyteremtési pénzt?

Ezekről ne maradj le!

Elbulizhatták a járási felzárkóztatási pénzeket (Index)
Rejtély! Minek kell a NAV-nak kutyaszállító? (Vastagbőr)
Giró-Szász szerint a cége tud független hírt gyártani az állami médiának (HVG)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Elbulizhatták a járási felzárkóztatási pénzeket

Esküvőszervező, borozós és wellnesscég is volt az uniós pénzekből finanszírozott járási esélyteremtő programok szervezői között. Legalábbis ezt állítja az LMP antikorrupciós szakértője, Hadházy Ákos, aki szerint az országban sok helyen egyszerűen felzabálták a legelesettebbek felemelésére szánt keretet.  (Index, NOL)

Mi jöhet az 58 milliós légpárnás hajó után?
Hát persze, hogy kutyaszállító! A NAV-nak valami miatt hirtelen nagy szüksége lett összesen nyolc ilyen „fehér színű, új kis áruszállító haszongépjárművekre”, amelyeket ráadásul nem sikerült beszerezni az arra szánt 35 millióból. Végül 37,8 millió forintba kerültek. Emlékezhetünk, hogy  két hete légpárnás hajót vett az adóhatóság 58 millióért. (Vastagbőr)

Giró-Szász szerint a cége tud független hírt gyártani
Nem összeférhetetlen Orbán Viktor főtanácsadója szerint, hogy az ő cége gyártja a hírblokkokat az állami médiának. Giró-Szász András úgy véli, tud független lenni egy olyan hírszolgáltatás, amelyet a miniszterelnök közvetlen munkatársának cége készít. A hírblokkokat kereskedelmi rádiók használják fel. (HVG)

Megrótták a Szépművészeti vezetőjét a Habony-ügy miatt
Miniszteri engedély kellett volna ahhoz, hogy – mint az Átlátszó feltárta – 2013-ban egy cég kölcsönkaphasson tíz festményt a Szépművészetiből, és egy olyan lakásban tárolja, ahol gyakori vendég volt a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója, Habony Árpád. A miniszter  hozzájárulását azonban nem kérte Baán László, holott ez törvényi kötelezettsége lett volna. Most megrovást kapott. (Index)

Hárommilliárd forintos visszaéléssel vádolják a szoci alpolgármestert
Az egykori vagyongazdálkodásért felelős VI. kerületi alpolgármester és 23 társa ellen azért indult büntetőeljárás, mert önkormányzatok parkolási rendszerének üzemeltetésére a vád szerint indokolatlanul alkalmaztak alvállalkozókat, ezzel többmilliárdos vagyoni hátrányt okozva az önkormányzatnak. Fürst Györgyöt és 23 társát továbbá sikkasztással, adócsalással és hűtlen kezeléssel vádolják. (Index)

Bűncselekményt is elkövethetett a kazah tanulmány plagizáló szerzője
A Vastagbőr blog a múlt héten írta meg, hogy a kazah mezőgazdaságról az agrárminisztériumnak írt tanulmányokkal nem csak az a baj, hogy a 40 milliós megrendelést a miniszter régi spanjának cége kapta, hanem az is, hogy legalább 40 százalékban más szerzők munkáját tartalmazza. Az Átlátszó jogásza szerint akár a csalás gyanúja is felmerülhet az ügyben. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Az MTVA új sajtófőnöke az lesz, aki korábban a 888.hu szerzőjeként lelkesen hazaárulózott újságírókat, mert nem kívántak nemzetbiztonsági embereket látni a szerkesztőségükben. (Átlátszó)

Bevásárolt az Országos Bírósági Hivatal vadiúj iPhone-ból és iPad-ből. Persze tender nélkül, kicsit kevesebb, mint 18 millió forintért. Így nem kellett közbeszereztetni. (Átlátszó)

Andy Vajnáé lesz az első magyar online kaszinó. A 2015-ös szerencsejáték-törvény óta erre csak két kormányközeli üzetembernek van lehetősége. Az egyik a filmproducer. (Index)

Cukrászda is lesz majd az MSZP helyén, miután a párt eladta a Jókai utcai egykori székházát. (NOL)

Szavazz az Átlátszóra az egyik legrégebbi európai társadalmi innovációs díjáért: a Kimittud adatigénylő oldal indul a versenyen. (Átlátszó)

Vádat emelhetnek Simon Gábor ellen. Az MSZP egykori elnökhelyettesét adócsalással és más bűncselekményekkel vádolhatják meg a hosszú nyomozás után. (NOL)

Kenőpénz-botrány rázza meg az amerikai Georgia állam börtönrendszerét. Az FBI összesen 46 tisztviselőt állított elő egy rajtaütésszerű vizsgálat után. (Washington Post)

Adómegállapodást írt alá az EU Andorrával: már azoknak a magyaroknak sincs a pénzük teljes biztonságban, akik oda menekítették az adóhatóság szeme elől a millióikat. (HVG)

Beperelte Putyint Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék vezetője, mert szerinte az elnök hatalmas összegű támogatást adott sógora cégének. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás