Hírek

A nagy semmi maradt a paksi jegyzetekből a Miniszterelnökség jóváhagyása után

Ezekről ne maradj le!

Íme, kiknek volt nyereséges szerződni a MÁV-val (Átlátszó)
A Miniszterelnökség lazán kitörölte Jávor Benedek jegyzeteit (444)
Az M3-as üzemszünetéből profitálhat Habony barátjának cége (Átlátszó)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Íme, kiknek volt nyereséges szerződni a MÁV-val
A MÁV közpénzekről szóló szerződéseiből derül ki, hogy a munkákat elnyert vállalkozások között szerepel Mészáros Lőrinc cége, Szijjártó Péter barátjának, Kuna Tibornak a kommunikációs ügynöksége, továbbá Vörös József, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia ügyvédje. Mészáros cége például 346 millió forintért végezhetett el megbízást. (Átlátszó)

A Miniszterelnökség lazán kitörölte Jávor Benedek jegyzeteit
Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője tavaly júliusban megnézte a paksi bővítés megvalósítási szerződéseit. Akkori jegyzeteiből a Miniszterelnökség csak egyetlen mondatot hagyott megjelentetni. Most viszont, miután újra megtekintette a szerződéseket, felülmúlták önmagukat, mindent kitöröltek. (444)

Az M3-as üzemszünetéből profitálhat Habony barátjának cége
Nem mindegy, hogy meddig tart az M3-as 2017-re tervezett felújítása, mert vannak bérlők a metró üzemterületén, akik olyan jól szerződtek, hogy egy hosszabb szünetelés esetén szép összeg landolna a zsebükben. A Princess pékségeket működtető cég, melynek ügyvezetője Habony bizalmas barátja, például rendre kétmilliárd feletti éves árbevételt produkál. (Átlátszó)

Az adóhatóság elnökét is leváltották Romániában
Pár nap alatt már a második magas rangú tisztségviselőt váltották le Romániában. A román korrupcióellenes ügyészség, a DNA szerdán indított eljárást több személy ellen, köztük van például az adóhatóság két vezetője. Uniós és román állami pénzek rendeltetésellenes felhasználása és jogtalan megszerzése miatt vizsgálódnak. (Adózóna)

Etyeki civilek feljelentést tettek a tervezett kisvasút miatt
A települést Bicskével és Felcsúttal összekötő kisvasút tervezett nyomvonala egy lovarda területét is átszelheti, sőt, a lovarda tulajdonos szomszédjának a földjére jelölték ki az egyik megállóhelyet. Csak arra tudnak gondolni, hogy az ingatlan, illetve a föld kellhet valakinek vagy valakiknek. A projektirányító bizottság támogatja az etyeki kisvasút megépítését. (Átlátszó, Origo)

Nevetséges büntetést kapott a TV2 és a Duna
A működő reformokat hirdető szpotokkal a TV2 Média Csoport Kft. és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. megsértettek egyes törvényi rendelkezéseket, így előbbit 856 ezer forintra, utóbbit pedig 832 ezer forintra bírságolták. A büntetést a Mérték Médiaelemző Műhely panasza nyomán szabták ki, szerintük csak választási kampány idején lehetne ilyen politkiai reklámot sugározni. (HVG)

Ha van még két perced:

AZ M1 készített egy pár perces riportot az oknyomozásról. Hogyan csináljuk, miért fontos? Ezekre próbálnak választ adni, miközben náluk semmilyen „oknyomozás” nem folyik. (Vastagbőr)

Siklósnagyfalu polgármesterét jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, sikkasztással és okirathamisítással vádolják. Akár milliókat is lophatott falujától. (NOL)

A BRFK vizsgálja a letelepedési államkötvények értékesítésének hátterét, mivel kétes üzletek eddig 70 milliárdot markoltak fel az állammal kötött szerződéseknek köszönhetően. (MNO)

A Die Presse megírta: a 2004-es uniós csatlakozásunk óta 37 milliárd eurót herdáltak el a magyar kormányok. A legnagyobb összegeket öt év alatt fel is élte a jelenlegi vezetés. (Origo)

Sárdobálás zajlik a márciusi parlamenti választások előtt Szlovákiában. A szlovák kormányfő például adócsalással vádolja az Egyszerű Emberek és Függetlenek ellenzéki pártelnökét. (NOL)

Lázár János nem mondta ki Habony nevét, amikor a festmény-botrányról szólalt fel. Szerinte örüljünk, hogy a mai világban vannak, akik érdeklődnek a 18. századi képzőművészet iránt. (Origo)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás