Hírek

Tocsog a korrupcióban és drága. Mi az?

Ezekről ne maradj le!

Titkolt kormányhatározat alapján milliárdokkal drágább a szombathelyi stadion (Átlátszó)
Bűnöző vagy, és nehezen férsz hozzá a pénzedhez? Az állam segít! (444)
Állítólag nincs trükközés az államadóssággal, de számok nincsenek (Világgazdaság)

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Titkolt kormányhatározat alapján milliárdokkal drágább a szombathelyi stadion
Az új aréna az eredetileg tervezett 8,8 milliárd forint helyett 13,1 milliárdért épülhet fel. Ennyiről szólt ugyanis a legolcsóbb ajánlat. A győztes konzorcium cégei több szálon kötődnek a magyar focihoz: a Swietelsky testvércége éppen a helyi Haladás névadó szponzora, míg a ZÁÉV a fővárosi stadionépítési beruházásban is érintett. „Bűnben fogant ez a beruházás, és tocsog a korrupcióban”– mondják kritikusai. (Átlátszó)

Bűnöző vagy, és nehezen férsz hozzá a pénzedhez? Az állam segít!
Két éve hozta létre a kormány a Stabilitás Megtakarítási Számla (SMSZ) nevű konstrukciót, amellyel valószínűleg a külföldre menekített, részben fekete vagy szürke pénzt igyekeztek hazacsábítani. Egy-egy számlára legalább öt millió forintot kellett elhelyezni, amit aztán állampapírokba fektettek. Így a pénz egy csapásra törvényes lett. A kifehérítés akadozik, az évente elvárt 100 milliárd forintos cél fele sem teljesült eddig. (444)

Megváltoztatták az államadósság publikációs rendjét
Az államadósságára vonatkozó adatokat tavaly év végéig heti rendszerességgel publikálta az illetékes szervezet, az ÁKK, aztán felhagytak ezzel a gyakorlattal. Az intézmény vezetője  a decemberi meglepő adósságcsökkentésről azt nyilatkozta, hogy nem volt trükközés, ám ennek ellenőrzéséhez egyelőre hiányoznak az adatok. És az ÁKK a rendszeres adatközlés elmaradására vonatkozó kérdésekre sem válaszol. (Világgazdaság)

Új műsorszám! Készítsd elő az olimpiát Schmitt Pállal
A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság 50-50 százalékos tulajdonban  vállalkozást alapított, amely a 2024-es nyári olimpia megrendezéséért benyújtott pályázat előkészítésével foglalkozik. A cég igazgatóságának a plágium miatt a köztársasági elnöki pozícióból szégyenteljesen távozó, ámde egykori kiváló sportoló Schmitt Pál is tagja. (Átlátszó)

Az 50 millió nem jövedelem, hanem bevétel
Győrffy Balázs fideszes képviselő ezzel magyarázta hétfőn, miért is nincs szó arról, hogy kihagyott volna valamit a vagyonnyilatkozatából. Szerinte ez az összeg a családi gazdaság bevétele, amit a szóban forgó gazdaásg működtetésére fordítanak. Arra, hogy a megközelítőleg 500 ezer forintnyi havi jövedelméből miként törleszti tartozásainak 2-3 milliós törlesztőrészletét, továbbra sem adott magyarázatot. (HVG)

Ha van még két perced:

Mi alapján szabad egy közszereplőről súlyos megállapításokat tennie egy újságírónak? Az Emberi Jogok Európai Bírósága a sajtószabadság szempontjából fontos döntést hozott. (Átlátszó)

Akár kantint is nyithatna a Matolcsy-alapítványok milliárdos cége, amely most újabb tevékenységekkel bővítette a listáját.  (HVG)

Egyik választástól a másikig épülhet fel az új gödöllői tanuszoda. A beruházást még 2014-ben ígérte be a Fidesz, de csak most  készülnek kiírni a pályázatot. (NOL)

145 autóst vert át az ügyészség szerint egy bajai nő, aki valóságos zugokmányirodát működtetett a városban. (Index)

Kevesebb ügyben és kisebb összeg után nyomozott tavaly az adóhatóság az előző évhez képest. Viszont valamelyest javult a kármegtérülés aránya. (Index)

Csak Cambridge-ben nem tudnak a Pázmány rektorának ottani kutatóprofesszori címéről, amiről büszke közleményben számolt be az egyetem. (Mandiner)

Segítene visszaszorítani a pénzügyi bűncselekményeket és az adóelkerülést, ha kivonnák a forgalomból a nagycímletű papírpénzeket – egy volt brit bankvezér szerint. (444)

A globális nagyvállalatoknak közzé kellene tenniük az európai bevételeiket és az általuk befizetett adók mértékét az Európai Bizottság javaslata szerint. (Guardian)

Korrupció és illegális szerencsejáték vádjával őrizettbe vették egy texas-i kisváros majdnem összes elöljáróját, köztük a polgármestert és a helyi ügyészt is. (Independent)

A dohánylobbi és az Európai Bizottság közötti kapcsolatok nem elég átláthatóak az uniós ombudsman szerint. (Politico Europe)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás