Hírek

Ez történt azóta, hogy Simicska egy éve elment szánkózni

Ezekről ne maradj le!

Szerző nincs, de 34,5 millióba kerültek az összeollózott tanulmányok (Vastagbőr)
Egy éve követhetjük az ellenséggé vált oligarcha sorsát (Index)
A legeladósodotabb képviselő elfelejtette bevallani 50 milliós bevételét (Blikk)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Szerző nincs, de 34,5 millióba kerültek az összeollózott tanulmányok
Az agrárminiszter képviselői kérdésre közzétette azt az öt tanulmányt, amelyeket barátjának, a kazah konzulnak a cége készített 34,5 millióért. Egyenként épp’ a közbeszerzési pályáztatás értékhatára alatt. Úgy tűnik, mégsem mutyiznak elég profin, mert a közzétett másolható pdf-ből gyorsan kiderült, hogy korábban megjelent tanulmányokból vagdostak ki részeket. De az ábrák minősége sem semmi! (Vastagbőr,444,Vastagbőr)

Egy éve követhetjük az ellenséggé vált oligarcha sorsát
Egy éve, az elhíresült G-nap után, vált nyílt háborúvá a Simicska és a kormány között egy ideje fokozódó konfliktus. Azóta a kormány ott üti az üzletembert, ahol éri. Ez alatt az egy év alatt is több tízmilliárdot bukhatott már: a Közgépet hónapokra eltiltották a közbeszerzésektől, az M4 építését leállították. Folyik a hábórú a földekért, a reklámpiacon, illetve a médiában. Legutóbb pedig állami bojkott indult a Magyar Nemzet ellen. (Index,Vastagbőr)

A legeladósodotabb képviselő elfelejtette bevallani 50 milliós bevételét
Győrffy Balázs, a földárverések propagálója és haszonélvezője, vagyonnyilatkozata alapján óriási hiteleket vett fel, amelyek törlesztőrészlete havi kétmillió forintnál is többre jönne ki. Ezt bevallott jövedelme alapján lehetetlen teljesíteni, magát a hitelt sem kaphatta volna meg. A fideszes képviselő, aki egyébként 89 millióért vett állami földeket, elfelejtette beleírni nyilatkozatába a családi gazdaságból származó 50 millió körüli bevételt. (Blikk, RTL)

A rendőrség is felfigyelt a papíron milliárdos, eltűnt zongoristára
Két és fél hónapja tűnt el, egy szerény körülmények között élő, fizetéskiegészítésként mindenféle apró munkát elvállaló dzsessz zongorista, Farkas Mihály. Miután a sajtó megírta, hogy valójában egy milliárdos cégbirodalom tulajdonosa, amely egyébként jól szerepel a közbeszerzéseken, az addig tétlen rendőrség is nyomozni kezdett. Az üggyel most már nem is a kerületi rendőrség, hanem a BRFK foglalkozik. (HVG)

Elsőfok: ki kell adni a nemzeti konzultációk eredményét
A Miniszterelnökség adatigénylésre megtagadta a nemzeti konzultációk eredményeinek és az összesítés módszerének kiadását. Bár azzal azért nem mertek érvelni, hogy az eredmények ne lennének közérdekű adatok, sikerült húzni az időt például azzal, hogy a feladat az új Rogán-féle minisztériumhoz került. Az adatkérő az Átlátszó jogászainak segítségével elsőfokon megnyerte a pert.  (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Korábban a kormányt bíráló szociológussal kötött félmilliárdos szerződést az Oktatási Hivatal. A teljesítést persze nehéz ellenőrizni. Más szerződéseknél sok a visszatérő nyertes. (Átlátszó)

Előállt a fővárosi főügyész a Questor-nyomozás részleteivel. Politikusokat nem találtak felelősnek, a hatóságok, ha hibáztak is, az már elévült, az ügyészség is jól dolgozott. Szerinte. (444)

Nem nyerhet mindig minden haver. Most Szijjártó barátja, Kuna Tibor esett el 200 milliótól, de Rogán szomszédja újabb 1,6 milliárdos megbízással gazdagodott. (Átlátszó)

A dunaújvárosi stadionba legalább 600 milliót tolt bele az állam, a felújításban részt vett az Elios is. Közben az NB II-es csapat a csőd szélén áll, elküldik a szakmai stábot és a profikat. (444)

Irodai bútort gyártó cégtől vásárolt a NAV légpárnás hajót, amit Záhonynál fognak bevetni a cigicsempészek lebuktatására. 45 milliót terveztek rákölteni, de végül 58 lett. (Átlátszó)

A HírTV vezérigazgató-helyettese nyíltan beszélt arról, hogyan kapták az utasításokat, milyen kormányüzeneteket kell hangoztatni. Amikor Simicska és Orbán még jóban voltak. (Index)

Nemrég két cég, melyek mögött Tiborcz Istvánt sejthetjük igen kedvezményesen megvásárolta a turai kastélyt. Most valaki feljelentést tett, mert a kastély parkjának védett fáit elkezdték kivágni. (NOL)

Továbbra sem akarják kiadni Szijjártóék a nagykövetek és külgazdasági attasék szakmai életrajzait, pedig erre már jogerős ítélet kötelezi őket. (Origo)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás