Hírek

Mi folyik a Vajnát is hitelező állami bankgömböcben?

Ezekről ne maradj le!

Bukták a pert Matolcsyék: bizony közpénz van az MNB-alapítványoknál (HVGIndex)
Egyre gyanúsabb az Andy Vajnát hitelező Eximbank  (444)
Oroszlány az új Felcsút, vagy mégsem? (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Bukták a pert Matolcsyék: bizony közpénz van az MNB-alapítványoknál
Feltárulhatnak a jegybanki alapítványok titkai, pert vesztettek Matolcsyék: a másodfokú döntés szerint kell adni azokat a szerződéseket, amelyeket az általuk alapított titokzatos alapítványokkal kötöttek. Egyelőre csak egyik alapítvány esetében van másodfokú döntés, ráadásul itt is fellebezés lehet. Eddig az alapítványok arra hivatkoztak, hogy nem számít közpénznek az a több száz milliárd forint, amit az MNB-től kaptak. (HVGIndex)

Egyre gyanúsabb ügyletek az Andy Vajnát is hitelező bankgömböcnél
Az eredetileg állami külkereskedelmi szakbank, az Eximbank egyre inkább hazai, különös ügyletek felé kacsingat: ilyen például Andy Vajna cégeinek hitelezése a TV2 megvásárlása során. Erre azért van lehetőségük, mert 2014-ben, a költségvetési salátatörvény módosításakor módosították törvényt, így az eredetileg exportáló cégeknek szánt hiteleket szinte bárki megkaphatja, aki elég befolyással rendelkezik.  (444)

Oroszlány az új Felcsút, vagy mégsem?
Egymilliárd forintból újítják fel és építik át az oroszlányi sportcsarnokot. A fejlesztésre azért van mindenképp szükség, mert a valaha sikeres oroszlányi kosárlabda csapatnak pont a csarnok kis mérete miatt tört félbe karrierje. A fejlesztésre az önkormányzat 300 millió forint hitelt vett fel, a további 700 millió forintot pedig az Oroszlányi Sport Egylet biztosítja a közpénznek számító társaságiadó-kedvezményből. (Átlátszó)

A zenész cégtulajdonos eltűnése nem igazán aggasztja a cégvezetőt
Két hónapja tűnt el egy szegény körülmények közt élő zenész, aki különös módon egy milliárdos forgalmú vállalatcsoport vezetőjeként van bejegyezve. A piaci szereplők szerint a cég egyébként egy üzletember, Fauszt Zoltán érdekeltségébe tartozik, sőt a zenész lakása is az ő nevén van. Egy interjúban Fauszt elmondta, nem tartja kizártnak, hogy létezik opciós szerződés, amely a cég tulajdonjogait rendezné. (HVG)

Fideszes cégek szakítottak nagyot az atomkampányból
A paksi atomerőmű bővítését népszerűsítő kampány leginkább a fideszes haverok cégeit élénkítette fel. A lebonyolító egy olyan cég volt, amelynek tulajdonosa a külügyminiszter Szijjártó baráti körébe tartozik, a legnagyobb reklámmegbízások pedig a baráti sajtóhoz áramlottak. (NOL)

Ha van még két perced:

A Budapest Szíve programra költött tíz milliárdot visszakövetelheti az EU. Az ügyet tavaly vizsgálta az unió csalásellenes hivatala, már a magyar ügyészség is nyomoz. (444)

Felülvizsgálják Putyin gázóriásának magyar szerződéseit is. Az Európai Bizottság gyanúja szerint a Gazprom vétett a szabad verseny Magyarországon. (HVG)

Elindultak az újabb földárverések, több mint tízezer hektárnyi területre lehet pályázni. A szabályok, mint eddig: csak helyi földművesek vásárolhatnak. Aztán majd meglátjuk. (444)

Budai Gyula örül, hogy már nem korrupcióellenes kormánybiztos, szerinte a magyar igazságszolgáltatás válságban van, legnagyobb szégyene pedig a Hagyó-ügy. (444)

A fővárosi vezetők vagyonnyilatkozataiból többek közt kiderül, hogy legtöbben új lakást és/vagy autót vásároltak, Tarlós István pedig nem igazán költekezett tavaly. (444Index)

Kijött az EU új javaslatcsomagja, amely az adóelkerülés visszaszorítását célozza. A multicégek simlije évente 50-70 milliárd eurós kiesést okoz a költségvetésnek. (HVG)

Hibázott a rendőrség, amikor a Simicska-oszlopok őrzőit vegzálta. Az ügyészség szerint az intézkedés törvénysértő volt, de kérdés, lesz-e belső vizsgálat. (444)

Durva központosítás jöhet az állami turizmusban: létrehoznák a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökséget, és ez kezelné a legnagyobb pénzeket. (Index)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás