Hírek

Kontármunkát végzett a miniszterelnök vejének egykori cége?

Ezekről ne maradj le!

A politika és a nagyvállalkozók harapták ki az állami földek kétharmadát (NOL)
Helyi hálózat: a haveri cégek a honlapjaikat is együtt üzemeltetik (Átlátszó)
Kontármunkát végzett a miniszterelnök vejének egykori cége? (HVG)

Ha van 3 perced:

A politika és a nagyvállalkozók harapták ki a földek kétharmadát
A földlicitek nyerteseiről nincs állami adatbázis, de az eddig nyilvánosságra hozott adatokból is látható a trend, kik jutottak állami földhöz. Az eddig elkelt 130 ezer hektár harmada került rokonokhoz és haverokhoz, sokszor messze az országos átlagár alatt. További harmada kötött ki profi nagyvállalkozóknál és csak 10-20 százalék juthatott a helyben élő, családi gazdálkodóknak, akiknek a kommunikáció szerint a program valójában szól. (NOL)

Helyi hálózat: a haveri cégek a honlapjaikat is együtt üzemeltetik
Az L. Simon László államtitkár körüli cégek sorra nyerik a kisebb-nagyobb közbeszerzéseket. Honlapcímeik és székhelyük adatait böngészve érdekes kapcsolatrendszert vehetünk észre. Például ugyanaz az admin kontakt olyan konkurens cégeknél, amelyek meghívásos közbeszerzéseken egymás ellen indultak. Van, ahol a kontakt egyenesen „Simon László”, akinek e-mail címe megegyezik az államtitkáréval. (Átlátszó)

Kontármunkát végzett a miniszterelnök vejének egykori cége?
Pécs milliárdos hitelt vett fel, hogy a kormányfő vejének volt cége, az Elios korszerűsíthesse a közvilágítást. Az eredmény: a közlekedés balesetveszélyes. De nem kell ahhoz Eliosnak lenni, hogy valaki elszúrja a közvilágítást. Dunaújvárosban egy másik cég végezte a 238 milliós munkát, ott az lehetett a baj, hogy nem értenek hozzá, hiszen eredetileg piac- és közvéleménykutatók. (Nem röhögni). (HVG,444)

A Paks-kampány sokat hozott Habonynak
Az MVM legutóbbi paksi atomerőművet népszerűsítő kampányára 380 milliót költöttek. Az Átlátszó adatigénylésére válaszul részletesen megküldték melyik médiumnál mennyit költöttek. A közpénz jellemzően a jobboldali médiumokhoz vándorolt. Nagyot szakított az egyébként nem túl nagy látogatottságú Lokál és a 888, amelyek Habony érdekeltségébe tartoznak. (Kreatív, 444)

Tett feljelentést Hadházy, csak nem volt hatékony
A múlt héten lett nyilvános egy hangfelvétel, amelyen a szekszárdi polgármester elmagyarázza, miért kell túlárazni a közbeszerzéseket. A politikus egyébként nem tagadja, hogy ő beszél a hangfelvételen, sőt büszke is a pályázati sikerekre. A Miniszterelnökség pedig egyenesen bűnpártolással vádolja a felvételt nyilvánosságra hozó Hadházyt, amiért nem tett feljelentést. Közben kiderült: volt feljelentés, csak úgy tűnt, el akarják tussolni az ügyet. (Index, Népszava)

Ha van még két perced:

Titkosította a minisztérium az Agrárgazdasági Kutató Intézet tanulmányát, amelyből kiderül, három éve az 1200 milliárd forintot is elérhették az élelmiszergazdaságban eltitkolt jövedelmek. (NOL)

Bár a Fidesz utasította a városi vezetőket, hogy ne vegyenek fel év végi jutalmat, Kőbányán és Kecskeméten is milliós nagyságrendű összeget vittek haza. (Hír TV)

Egy magyar EP-képviselő bejelentése miatt elkezdték vizsgálni a SOTE beruházását. A kivitelezők gyengébb műszaki tartalmat építhettek be, mint amire szerződtek, 400 milliós lehet a kár. (168 óra)

Egy amerikai tengerészparancsnok kenőpénz fejében, szexuális szolgáltatásokért, sőt Lady Gaga koncertjegyért is adott ki titkos információkat egy védelmi vállalkozónak. (Index)

Miután Németh Szilárd elismerte, hogy nem igazán halad a szocialisták elszámoltatása, a Jobbik hozzáfűzte: a fideszeseké sem. Javasolják például a mentelmi jog eltörlését. (ATV)

Az ELTE vizsgálatot indított G. Fodor Gábor ellen, nem csak a botrányos Tóbiás cikk, hanem más szexista és rasszista tartalmak miatt is. Közben az állami hirdetők menekülnek a 888- ról. (Átlátszó Oktatás, HVG)

A Transparency International és az Európai Csalás Elleni Hivatal visszajelzései is rámutatnak: a korrupció intézményesült Magyarországon(VS)

Simicska lassan a nép egyszerű gyermekévé avanzsál, legalábbis a róla megjelent cikkek szerint reggelente ő is vesz kiflit és barátságosan szóba elegyedik az emberekkel. (Blikk)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás