Hírek

Kitalálod, kik az adóelkerülés nagymesterei Európában?

Ezekről ne maradj le!

Visszanyalt a fagyi: átverte ügyvédje a lebukott áfacsalót (Átlátszó)
Kiderült, miért árazzák túl a közbeszerzéseket (Index)
A köztévé legnagyobb beszállítója főnök lett a TV2-nél (Index)

Ha van 3 perced:

Visszanyalt a fagyi: átverte ügyvédje a lebukott áfacsalót
Diplomáciai mentességet akart vásárolni magának ötmillió forintért az áfacsalásairól elhíresült F. Attila – derül ki az Átlátszó birtokában lévő iratból. Ráadásul úgy, hogy a férfival szemben több, köztük emberölés miatti büntetőeljárás van folyamatban. A bűnözőnek nem volt szerencséje: letétbe helyezett pénzét a mentesség kijárásával megbízott ügyvéd lenyúlta. F. Attila a Pest Megyei Ügyvédi Kamarától kért segítséget. (Átlátszó)

Kiderült, miért árazzák túl a közbeszerzéseket
A GDP 7%-át adó uniós pénzekből sokszor a csókosok, a Fidesz-közeli holdudvar gazdagodott tavaly. Az LMP nyilvánosságra hozott egy felvételt, ahol a szekszárdi fideszes vezetőség magyarázza el, hogyan is működnek a közbeszerzések, és miért vannak túlárazva. A Miniszterelnökség szerint bűncselekmény volt eddig visszatartani a hangfelvételt, az LMP pedig bűnpártolást követett el. (HVGIndexIndex)

Tiborcz helyett most az egyik haverját gazdagítjuk
A miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly sorban nyerte a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatokat. Addig csinálta, míg az EU és a hazai hatóságok nyomozni kezdtek, ő pedig kilépett a cégeiből. Azonban egy vele szoros kapcsolatban álló üzletember továbbra is tarol az állami tendereken, egy új állami vállalat például nyílt verseny nélkül választotta ki  a cégét egy most induló nagy projekt előkészítéséhez (Direkt36)

A köztévé legnagyobb beszállítója főnök lett a TV2-nél
Dirk Gerkens kijelentette korábban, hogy a TV2 független lesz. A függetlenségről igen mást gondolhatunk, ugyanis az köztévé egyik legnagyobb beszállítóját, Habony Árpád Szerb utcai ismerősét nevezte ki a csatorna gazdasági és stratégiai igazgatójának. Mellesleg Halkó Gabriella volt az, aki 841 millióból gyártotta le a köztévének a Marslakók című műsort. Ami minden idők egyik legnagyobb köztévés bukása lett. (Index)

Adóelkerülés, ahogyan a nagyok csinálják
Ami a világ legunalmasabb dolgának tűnhet, amiről úgy hisszük, csak könyvelőket és bürokratákat érdekelhet, amiatt idegesek sokan az Uberre. A Google és a Facebook is mestere az adóelkerülés tudományának. Bár az optimalizálás legális, aránytalan teherviselést idéz elő a kis és nagy cégek közt az európai piacokon. (Index)

Ha van még két perced:

A Magyar Tudományos Akadémia eltüntette honlapjáról a Szigetközi Munkacsoportot, ami rossz színben tüntetne fel egy szlovák-magyar megállapodást. (NOL)

Közpénzügyi Hivatalt nyitna a kormány, ami ellenőrizné a könyvelőket, adószakértőket és könyvvizsgálókat. És mi a célja? Hogy megelőzhető legyen egy újabb brókerbotrány. (Magyar Idők)

A hálapénzt meg kell szüntetni, mert korrupttá teszi a rendszert – hangzott el az egészségügyi szervezetek szakmai konferenciáján. A nyilvános minőségi ellenőrzés is segítene. (Hír TV)

Jut itt föld mindenkinek! A hajdúnánási önkormányzat MSZP-s képviselője, a családja és a cége összesen egymilliárd forint értékben vett földeket. (Blikk)

Csak a kampány lezárulta után árulja majd el a kormány, hogy mennyibe került a CSOK-ot népszerűsítő kampány, amely az óriásplakátokon kívül a tévékben, a rádiókban is zajlik. (Origo)

A hűtlen kezeléssel vádolt és eltiltott FIFA-elnök Sepp Blatterről „releváns és érdekes információkat” adott át a svájci ügyészségnek egy informátor. (Index)

Lemondott a korrupciós botrányba keveredett japán gazdasági miniszter. A helyi média szerint egy építési vállalat vezetőjétől kapott „politikai adományokat” tette zsebre. (Adózóna)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás