Hírek

Magyarországnál már csak Albánia rosszabb hálapénz ügyben

Ezekről ne maradj le!
Még mindig megéri Rogán szomszédjának lenni (Átlátszó)
Hagyó-per: senki sem kapott börtönt (444444HVG)
Háromszoros adóelkerülő az Uber (444HVG)

 

Ha van 3 perced:

Hagyó-per: senki sem kapott börtönt
Az újrakezdett tárgyalás ítélete szerint Hagyó Miklósnak nem kell börtönbe mennie, mindössze két év felfüggesztettet kapott – mindez egyelőre persze csak első fokon. A Nokiás doboz miatt sem büntettek senkit. A volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntette volt. A további 14 vádlott sem kapott börtönt, mindössze 49,6 millió forint kártérítést kell kifizetniük.  (444444HVG)

Még mindig megéri Rogán szomszédjának lenni
Csetényi Csaba, Rogán Antal szomszédja összesen 5,1 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert, illetve 2013-ban kilenc trafik tartozott az érdekeltségi körébe az akkor Rogán vezette V. kerületben. A miniszter szerint ezzel nincs probléma, hiszen az üzletember a Fidesz kormányra kerülése előtt is sikeres volt, igaz a most nyertes céget csak 2011-ben alapította, azaz a Fidesz-éra kezdete után. (Átlátszó)

Háromszoros adóelkerülő az Uber
Az Uber álláspontja szerint azért nem kell adóalanyként bejelentkezniük, mert nem szolgáltatást biztosítanak, csak közvetítenek. Ezért nem fizetnek társasági adót, arra a kérdésre pedig nem reagáltak, hogy a közvetítési díj áfáját fizetik-e. A nyomott árakból kiindulva az Uber-sofőrök valószínűleg személyi jövedelemadót sem fizetnek a fuvarok után. Közben a NAV vezetője azt állította, hogy az Uber holland cége letiltotta az adóellenőrök bankszámláját – miután kiderült, hogy nem átlagos utasok voltak. (444HVG)

Korruptak a hazai cégek, de a saját mindig kivétel
Egyre több cég tart attól, hogy alkalmazottaik adatokat szivárogtathatnak ki, illetve vállalati eszközökkel élhetnek vissza, de kevésbé tartanak a korrupciótól. Egy friss korrupciós felmérés szerint a vizsgált cégek túlnyomó része nem végez korrupciós kockázati felmérést annak ellenére, hogy amúgy igencsak korruptnak tartják a magyar üzleti világot. A legtöbb magyar cégnél nincs etikai kódex sem, míg a nemzetközi átlag 77 százalékos. (HVGIndex)

„Közpénzeket lenyúlós ügyekben kiábrándító a bűnüldözési szervek teljesítménye”
Gazdasági bűncselekmények esetében a megszokottnál is lassabban zajlik a nyomozás. Ennek iskolapéldája a kutyáknak tervezett hidroterápiás futópadra felvett 45 milliós EU-s támogatás, amiből 4,5 éves nyomozás után lett csak vádemelés. A korrupciós ügyekben a nyomozás gyakran megreked, nem találják meg a felelősöket,  főleg az olyan ügyekben, amelyeknél magasabb politikai szálak belekeverednek. (HVG)

Ha van még két perced:

Orbán a kormányközeli Századvég-elnököt, Lánczi Andrást nevezné ki a Corvinus elnökének. Az  egyetem szenátusa nem biztos, hogy támogatná a Fidesz jelöltjét.  (NOLHVG)

Kecskemét képviselőtestülete nem támogatta az egyik gimnázium 22 éve pozícióban lévő igazgatóját. Most a polgármester elintézi, hogy ki nyerjen a pályázaton. (Index)

Negyedmillió forintért adott ki adatokat egy kormánytisztviselő az agráradatbázisból, pechére a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak. 26 hónap börtönt kapott. (Index)

A fővárosi roma önkormányzat egyik iskolája költségvetési csalás gyanújába keveredett, a NAV már vizsgálódik. (HVG)

Újabb megbundázott teniszmeccs? Gyanús fogadásokat észleltek egy cseh-lengyel meccsen, jelenleg folyik a vizsgálat. (Index)

Nem elég, hogy a kínai gazdaság amúgy is bajban van, a statisztikai hivatal vezetője után korrupció gyanúja miatt folyik nyomozás. (444)

Hálapénz ügyben európai összesítésében csak Albánia van rosszabb helyzetben Magyarországnál, Bulgária pedig szorosan Magyarország mellett  a borítékolásban. (Napi)

Malajzia miniszterelnöke – az új főügyész szerint – nem bűnös. A korrupció-gyanús 681 millió dollár ajándék volt a szaúdi királyi családtól. Az előző ügyészt menesztették. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás