Hírek

Nézd meg a zsebedet, mert áfacsalt mobil lehet benne!

Ezekről ne maradj le!

Berobbant a közbeszerzési piacra a Strabag rejtőzködő cége (Átlátszó)
Áfacsalt mobil lehet a zsebedben! (Index)
Havi egy-kétezer euró is összejöhet a határőröknek kenőpénzből (NOL)

Ha van 3 perced:

Berobbant a közbeszerzési piacra a Strabag rejtőzködő cége
Egy hét alatt két közbeszerzést nyert el az eddig állami pályázaton nem indult Strabag leányvállalat, az STR Építő Kft. A székesfehérvári stadion bontása után egy jóval nagyobb volumenű (5,7 milliárd forintos) munkát, a budafoki kocsiszín felújítását is rájuk bízták. A cég 2014-ben 202 milliós bevétel mellett 71 millió forint nyereséget könyvelt el. (Átlátszó)

Áfacsalt mobil lehet a zsebedben!
Kicsi, könnyen szállítható, értékes és nagy rá a kereslet – ezért is éri meg az adócsalásra szakosodott üzletembereknek, kereskedőknek mobiltelefonokkal ügyeskedniük. Így fordulhat elő, hogy ugyanazon készüléket 30-70 százalék közötti árkülönbséggel is megtaláljuk, ha szétnézünk a piacon. (Index)

Havi egy-kétezer euró is összejöhet a határőröknek kenőpénzből
Hiába cserélték le a teljes állományt a záhonyi határátkelőnél, néhány nap szabályos működés után ismét kenőpénzt kellett fizetni a gyors határátlépés érdekében. Pedig az összesen több mint száz rendőr és vámos többsége azóta is előzetesben van. Nem fizetés esetén többórás tétlen várakozásra és mindenre kiterjedő vizsgálatra számíthat az autós. (NOL)

A rejtőzködő kastély-tulajdonos nagy terhet vett a vállára
Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét sejtik a turai kastélyt megvásárló cégcsoport mögött, mert korábbi üzlettársa, Hamar István több szálon is érintett az adásvételben. A rendszerváltás után több tulajdonosa is volt a neoreneszánsz épületnek, amelynek felújítási költségeit tíz évvel ezelőtt is hat milliárd forintra becsülték. (Átlátszó)

Hogy a Jóistenbe’ nem tudott a NAV-os nyomozásról Tállai?
Varga Mihály kivizsgáltatja, miért nem tudott a NAV vezetője, Tállai András a korrupcióellenes küzdelemre szánt pénzekkel kapcsolatban – OLAF jelzésre – indított adóhatósági nyomozásról. Tállai egyébként simán lenyilatkozta, hogy „a NAV hatáskörébe tartozó bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomozás nincs folyamatban”.  (444)

Simicskátlanítják a TV-t, és mennek bele az állami pénzek
A legfrissebb állás szerint nem kerül a Simicska-közeli Fonyó Károlyhoz a TV2. A cégbíróság első fokon elutasította a kérelmet, amellyel házon belülre került volna. Közben kiderült, hogy  a csatornát százmilliókkal segítette ki az állam: a kormány honlapja szerint  két szerződéssel bruttó 180 millió forintot szórtak a cégbe, de a Nemzetgazdasági Minisztérium is szerződött a csatornával 194 millióért.  (NapiNapi)

Ha van még két perced:

A közbeszerzések körül még fellelhető Simicska Lajos-közeli emberek eltávolítása lehet a célja a 73 kormányzati háttérintézmény tervezett megszűntetésének. (NOL)

Még mindig csak 57 fiatal magyart sikerült hazacsábítani a százmilliós kerettel tavaly elindított „Gyere haza, fiatal” program keretében. (444)

Kétszázmillióért vesz új rabszállító járműveket a büntetés-végrehajtás. A szállítótól egy évvel ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vett drónokat. (Átlátszó)

A 4 milliárd forintos GVH bírság eltörlését szeretné elérni a Bankszövetség a bíróságon. Szerintük ugyanis nem kartellezésről, hanem egy kormányzati kezdeményezésről van szó. (444)

Hozzávetőleg 54 milliárd forintnyi elmaradt adó és kamatok megfizetésével, bűncselekmény és bírság megállapítása nélkül a Google évtizedes adóelkerülési ügye Nagy-Britanniában. (444)

Minden kilencedik orosz képviselőnek kamudoktorija van – legalábbis erre jutott a Dissernet nevű projekt egy hároméves kutatás eredményeként. (Global Voices)

Meglepő felfedezés: „Vlagyimir Putyin korrupt” – állítja az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselője, aki szerint kormánya ezt „hosszú évek óta tudja”. (444BBC)

Így jut el 6 millió dollár kenőpénz kalandos úton a tajvani elnöki rezidenciából Miamiba és végül a New York-i ingatlanpiacra. (ICIJ)

Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó az első nagy hal, akit bíróság elé állítottak a nigériai korrupcióellenes küzdelem eredményeként. (Reuters)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás