Hírek

Az a biztos, ha a korrupció ellenőrzésére szánt pénzt is ellopják?

Ezekről ne maradj le!

Lassan halad és egyre drágább Garancsi csapatának stadionja (Átlátszó)
Még a közbeszerzések ellenőrzésére szánt pénzzel is csalhattak (HVG)
Az MTA nekiment az átláthatatlanul működő Matolcsy alapítványoknak (Napi)

Ha van 3 perced: 

Lassan halad és egyre drágább Garancsi csapatának stadionja
Évekkel ezelőtt beígérték a sóstói stadion felújítását, de az ügy megállt, a fehérváriak vélekedése szerint azért, mert az Orbán család érdekeltségébe tartozó cég nem tudta megépíteni a közelben a hulladékfeldolgozóját, ahova a bontási törmeléket vihették volna. Most a Strabag, ami egyébként a csapatot is szponzorálja, megkezdheti a bontást. De kérdés, az időközben 9-ről 15 milliárdosra növő beruházásban ki építkezhet majd? (Átlátszó)

Még a közbeszerzések ellenőrzésére szánt pénzzel is csalhattak
A korábban az uniós forrásokat szétosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez a közbeszerzések ellenőrzésére is jutott EU-s pénz. Csakhogy az Európai Csalás Elleni Hivatal gyanúja szerint ennek a pénznek a felhasználásában olyan mértékű csalások történtek, hogy 100 százalékos korrekciót, azaz a teljes összeg visszafizetését javasolták. (HVG)

Az MTA nekiment az átláthatatlanul működő Matolcsy-alapítványoknak
Az MTA Közgazdaságtudományi Bizottsága kiadott egy állásfoglalást, amelyben a gazdasági felsőoktatás önkényes átszabásának problémáiról feszegetik. Leszögezik, az MNB alapítványain keresztül közpénz áramlik az oktatásba, ami egyrészt teljesen ellenőrizetlen forrásokat jelent, másrészt minőségbiztosítási kérdéseket is felvet. A működő képzéseket pedig bizonytalan helyzetbe hozza. Az MNB perel a kijelentések miatt. (Napi,444)

Olyan, mint a WikiLeaks, csak a fociról szól
Szeptemberben indult el a a Football Leaks projekt, amelynek célja leleplezni a sportot megfertőző illegális ügyleteket. A portugál oldalnak már többször kellett tárhelyet váltania, mert letiltották őket, sőt, eljárás is folyik ellenük. Az oldalon sok átigazolási szerződést tesznek közzé, de a klubok mögötti offshore cégekről is kerülnek fel információk. Egy holland klubot már kizártak az európai sorozatokból az oldalon megjelent szerződése miatt. (Index)

Orbán rokona és Nógrádi György dönthet a Sámándob sorsáról
A milánói expóra készült sámándob már eddig is rengeteg közpénzt emésztett fel, maga a részvétel pedig 5,2 milliárd forintot. De még nincs vége, most ki kell találni mi legyen vele. Ez lesz a feladata a Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában lévő, minap alakult Zrt.-nek, ami tagjai között tudhatja az Orbánnal távoli rokonságban álló Vitézy Andrást és Nógrádi „biztonságpolitikai szakértő” Györgyöt. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Polt Péter szerint egy politikus sem érintett a trafikügyben, úgyhogy  le is zárják a nyomozást márciusban. A híres hangfelvétel, amin megmondják, ki nyerhet nem bizonyíték. (Kettős Mérce)

Tomajmonostora polgármestere, Fazekas Szabolcs is szép nagy területet, 560 hektárt nyert a földárveréseken. Fazekas Sándornak ugyan nem rokona, de jó barátok. (Hír tv)

Folytatja az MNB a műkincsek gyűjtését. Most 900 milliót költöttek, de nem kell aggódni, 2018-ig kb. 30 milliárdot különítettek el az Értéktár Program megvalósítására. (Átlátszó)

A Honvédelmi Minisztérium 155 milliós beszerzését a Baléder Kft. nyerte, ami korábban kapott több milliós szerződést a BVOP-tól is, ahol a cég vezetőjének testvére volt az első ember. (Átlátszó)

Lehangoló a Transparency International Afrikáról szóló jelentése: azért is le kell fizetni valakit, hogy megkapd az egészségügyi ellátást vagy a rendőr intézkedjen. (Privátbankár)

A Latin-Amerikai Fejlesztési Bank szerint a régióban hiába vannak jó közpolitikai törekvések, a korrupció miatt nem sikerül azokat végrehajtani. (Kitekintő)

A mexikói drogháború az egész országot átszövi. Mióta a kormány felvette a kesztyűt még több az erőszakos bűncselekmény, 165 ezren haltak meg az elmúlt 8 évben. (Adatújságírás)

Tavaly a cigánysággal kapcsolatos hírek nagyrészt az ORÖ botrányairól szóltak. Az elszórt milliárdok felháborítóak, de vegyük észre: az ORÖ csak a rendszerbe illeszkedve működött. Vélemény. (HVG)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás