Hírek

Még mindig titok, hogy ki nyerte a 16 milliárdos villámpályázatokat

Ezekről ne maradj le!

Egy haveri cég írt 40 millióért írt tanulmányt a kazah mezőgazdaságról (Bors)
Még mindig titok, hogy ki nyerte 16 milliárdos villámpályázatokat (Index)
Szijjártó futsalcsapatának külföldi szponzora bevásárolt a földárveréseken (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Egy haveri cég írt 40 millióért írt tanulmányt a kazah mezőgazdaságról
Fazekas Sándor miniszter barátjának vállalkozásáról van szó, amely az agrártárca  háttérintézményeinek szállította a nevezetes tanulmányokat: darabjáért kb. 8 millió forintot fizetett az állam, többek között a „Húsmarha Kazahsztánban című dolgozatért is. A cég szakértelmét mi sem bizonyítja jobban, hogy Horváth László Kazahsztán tiszteletbeli konzulja is. (Bors444HVG)

Még mindig titok, hogy ki nyerte 16 milliárdos villámpályázatokat
Az Eximbank nem hajlandó nyilatkozni arról, hogy ki nyerte a két 16 milliárdos tőkealapot  a szokatlan feltételekkel kiírt villámpályázaton. Pályázni összesen csak 10 napig lehetett, és az eredményt adminisztrációs hibára hivatkozva nem tette közzé a bank azóta sem. A legesélyesebb cégről azt rebesgetik, hogy tulajdonosa igen jó viszonyt ápol Rogán Antallal. (Index)

Szijjártó futsalcsapatának külföldi szponzora bevásárolt a földárveréseken
Mégsem küzd olyan hevesen a Fidesz külföldiek földszerzései ellen. Egy évtizedek óta Magyarországon élő holland 2015-ben összesen 400 hektár földterületet vásárolt 83 millió forintért. A férfi tulajdonában álló cégcsoport különös körülmények közt nyert licitjeit talán megmagyarázza, hogy jelentős szponzora a Dunakeszi Kinizsi Futsal csapatnak. Az egyesület tagjai közt van Szijjártó Péter és más külügyi vezetők is. (Átlátszó)

Alvilági üzletemberről beszélnek a horvátok
A felcsúti polgármester, egyben Orbán közeli ismerőse lett az eladósodott eszéki futballcsapat legnagyobb tulajdonosa. Mészáros Lőrinc egyben arról is biztosította a társaságot, hogy számíthatnak építőipari cégének stadionok építésében szerzett tapasztalataira, ha esetleg új stadionra lenne szükségük. Az eladás előtt mindenesetre az egyik városi képviselő alvilági üzletembernek titulálta Mészárost. (Magyar Narancs)

Az amerikai nagykövet szerint nagy a korrupció
Colleen Bell egy üzleti fórumon – egyébként már nem először – hozta fel ezt a kényelmetlen témát, igaz, nem csak Magyarországról beszélt. Szerinte a régióban továbbra is nagy probléma a korrupció, az állami kedvezés az egyes baráti cégeknek, valamint a kormányzás bizonyos megnyilvánulásai is problémát jelentenek – ezzel valószínűleg a rendszerszintű korrupcióra gondolt. (HVG444)

Ha van még két perced:

A rejtélyes körülmények között meghalt Welsz neve is felbukkan egy 18 milliárd forintnyi kárt okozó áfacsalás-sorozat ügyében indított nyomozásban, amely várhatóan februárban zárul. (444)

Összesen 140 millióért terveztetik az MMA székházát Fekete Györgyék. Egy olyan cég kapta a megbízást egyedüli ajánlattevőként, amelynek évek óta nem volt ekkora üzlete. (Átlátszó)

Messit és édesapját háromrendbeli adócsalással vádolják, de előrehozták az eljárás zárónapját, hogy a focista részt vehessen a Copa Americán. (HVG)

NEM titkosították 30 évre az Alaptörvény módosítását. Novák Előd NEM kockáztatott három évvel büntetendő államtitoksértést. És egyéb nemek, valamint egy válasz. (Így írnánk mi)

Egy belga tévécsatorna dízelcsalással vádolta meg az Opelt. Állításuk szerint az autógyár dízelautóinak károsanyag-kibocsátása kilencszerese az EU-s határértéknek. (Origo)

Oroszország kihátrálhat a paksi hitelezésből az alacsony olajárak miatt. Az amerikai General Electric már vizsgálja, mivel tudnának részt venni a beruházásban. (HVG)

Az állami földek kiárusítása Grúziában sem megy zökkenőmentesen: több terület értékét is piaci ár alá alkudták különböző, a politikai elithez szorosan kötődő személyek. (OCCRP)

Miután az állami erdészetek nem voltak megelégedve a Kehi és a Számvevőszék által végzett átvilágítással, újat rendeltek. Az agrártárca egyik kedvenc ügyvédjét bízták meg. (VS)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás