Hírek

Kirúghatnak, ha nem vagy ám fideszes!

Ezekről ne maradj le!

Újabb százmilliókat dobnak a budapesti olimpia álmára (Átlátszó)
Kirúghatnak, ha nem vagy ám fideszes! (444)
Itt a válasz a a Mészáros Lőrinc-rejtélyre (VS)

Ha van 3 perced:

Újabb százmilliókat dobnak a budapesti olimpia álmára
Újabb 240 milliót a PriceWaterhouseCoopers cégnek az eddigi 480 millió mellé! Mindkét összeget a budapesti olimpia megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére nyerték el. A nagyobb összeget előbb kapták, ám arról a tanulmányról a MOB-elnök simán azt állította, hogy nem közérdekű adat, majd elkészültét a Miniszterelnökség próbálta teljesen letagadni. Végül az Átlátszó hozta nyilvánosságra. (Átlátszó)

Itt a válasz a a Mészáros Lőrinc-rejtélyre
Felcsút milliárdos polgármestere azt állította, hogy csak 249 hektár földet vett, miközben a földalap kimutatásaiból az látszott, hogy 401 hektárt. (A családja összesen 1391 hektárral gazdagodott.) Ez viszont elvileg törvényellenes lenne, mivel egy magánszemély csak 300 hektárt vehet legfeljebb. Az illetékes minisztérium most megoldotta a rejtélyt, szerintük egy nyertes licit a földárverésen még nem garancia arra, hogy a licitáló meg is szerezte a földet. (VS)

Kirúghatnak, ha nem vagy ám fideszes!
Ellenzéki szerepvállalása miatt rúgtak ki egy férfit  egy önkormányzati cégtől. 2014 őszén egyéni képviselőjelöltként indult a választáson, ám elbocsátását az okozta, hogy vállalta: nem fideszes. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapította, hogy valóban hátrányos megkülönböztetést alkalmaztak vele szemben. Azóta sokan mégis őt bélyegzik meg. (444)

Közmunka jár annak is, aki az egészségügyi korrupcióról beszél
A „feket ruhás” nővér Sándor Mária, aki már az Átlátszónak is kifejtette aggodalmát az egészségügyben tapasztalható bérfeszültséggel és korrupcióval kapcsolatban, hídlezárással tüntetett szeptemberben. Akkor ezért pénzbírságot kapott, de befizetését nem tartotta helyesnek, így most kétnapos közmunkát kell végeznie. (NOL)

Milyen mutyiba akarja bevonni Putyin Orbánt?
Az orosz elnök azért kezdeményezhetett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához. Magyarország ebben segíthet az EU-n belül. A találkozón a paksi erőmű bővítésén kívül fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet. Paksra egyébként az amerikaiaknak is fáj a foguk. (NOL444HVG)

Ha van még két perced:

Az RTL Klub vezérigazgatója azt sejti, hogy a konkurens TV2 küldte rájuk a Versenyhivatalt, amely pedig a vizsgálattal mintha a versenytársat segítené. (Kreativ)

Hitelesítették egy független országgyűlési képviselő népszavazási kérdéseit, amelyek egyike azt célozza, hogy  bezárja a kiskapukat a kamupártok előtt. (Index)

Március elején lezárják a nyomozást a trafikmutyi ügyében. A legfőbb ügyész szerint mostanáig négy embertt hallgattak ki gyanúsítottként. (HVG)

A filmügyi kormánybiztos Andy Vajna felesége lehet a férj érdekeltségébe került TV2 új időjósa. A protekció gyanúját el szeretnék kerülni, így a feleség részt vesz a válogatáson. (24)

Körülbelül mennyit fog még bukni Simicska Lajos az Orbán Viktor ellen folytatott háborúban? Az eddigi több tízmilliárd forintnyi veszteség hasonló nagyságrendben folytatódhat. (NOL)

Felmentették a korrupció vádjai alól azt a vatikáni könyvelőt, akit még 2013-ban tartóztattak le, mert gyanították, hogy fontos szerepet játszott egy adócsalási ügyletben. (BBC)

Egy híres mexikói színésznő ellen kezdtek eljárást a hatóságok, miután a nő segített a hollywood-i filmszár, Sean Penn-nek egy vitatott interjú elkészítésében egy drogbáróval. (Reuters)

Érdekes interjú jelent meg a Transparency International oldalán azzal a Richard Pounddal, aki lesújtó jelentést készített a sportban uralkodó korrupcióról. (TI)

A korrupció is hozzájárulhat az Afrikában tapasztalható újabb terrorhullámhoz. Erre enged következtetni a Transparency egyik jelentése. (Time)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás