Hírek

Djokovicsot is le akarták fizetni, de nemet mondott!

Ezekről ne maradj le!

Így nyerj két közbeszerzést is egy nap, ha jó fideszes vagy! (Átlátszó)
Hatalmas teniszbunda érik: Djokovicsot is le akarták fizetni? (Index)
Újabb balhék az ORÖ és Farkas Flórián életrajza körül (Index, Index)

Ha van 3 perced:

Így nyerj két közbeszerzést is egy nap, ha jó fideszes vagy!
Kuna Tibor cégéről van szó, ráadásul mindkét tender értéke kevéssel a 25 milliós határ alatt volt, így nem kellett nyílt versenyt hirdetni. A Fidesz frakció egykori kabinettitkára érdekeltségébe tartozó a Trinity Communications Kft-nek a közelmúltban is voltak nyertes közbeszerzési pályázatai: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel kötöttek egy 20 milliós szerződést – amit szintén nem előzött meg nyílt versenykiírás. (Átlátszó)

Újabb balhék az ORÖ és Farkas Flórián életrajza körül
Távollétében akarták leváltani a korrupciógyanús ügyektől hemzsegő Országos Roma Önkormányzat elnökét, akit mellesleg éppen szívinfarktus gyanújával kórházban ápolnak. A rendkívüli közgyűlésen végül zárt ajtók mögött a képviselők egy csoportja felfüggesztette az elnököt és eljárást is kezdeményezett ellene. Közben ismét valótlanságot találtak a volt elnök, Farkas Flórián önéletrajzában. (Index, Index)

Csak a Jóistennek mondják meg?
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem nem árulja el, hogy mennyi pénzt kapnak a hallgatói önkormányzatának tisztségviselői. Többek között arra hivatkoznak, hogy egyházi státuszuk miatt nem kötelesek válaszolni a közérdekű adatigénylésre. Egy 2012-es kormányzati dokumentum szerint azonban az egyházi fenntartású intézményeknek is válaszolniuk kell az ilyen kérdésekre. (Átlátszó Oktatás)

Hatalmas teniszbunda érik: Djokovicsot is le akarták fizetni?
A világ 50 legjobb játékosából 16 lehet érintett a legrangosabb teniszversenyekig érő bundában. A BBC  a játékosok nevét is tudja, egyelőre azonban nem hozták nyilvánosságra. A nyomozás még 2007-ben indult, bár akkor két teniszezőre semmit sem sikerült rábizonyítani, de közben egy olyan csalóhálózatra bukkantak, amelyik élvonalbeli teniszcsillagokkal áll szoros kapcsolatban. Djokovics állítólag nemet mondott (Index, BBC, BuzzFeed, Guardian)

Vizsgálja az amerikai hírszerzés, hogyan finanszíroz a Kreml európai pártokat
Az amerikai Kongresszus megbízásából vizsgálni kezdi az amerikai hírszerzés, miként pénzelt titkosan európai politikai pártokat az orosz vezetés az elmúlt tíz évben. Az amerikaiak attól félnek, új hidegháború zajlik, Oroszország pedig a korábban feltételezettnél sokkal mélyebben és szélesebb körben avatkozik be uniós országokban. A hírek szerint Franciaország és Ausztria mellett Magyarország is érintett lehet. (444, Telegraph)

Ha van még két perced:

Színháztermük is lesz a terrorelhárítóknak! 25 millió forintért korszerűsítik a TEK-színházterem (és a sajtóterem) audio- és vizuáltechnikai rendszerét. (Átlátszó)

“Csak a vak nem látja, hogy ez az elmúlt évtized egyik sikertörténete” – L. Simon László a Várkert Bazárról egy interjúban. A nagy port kavart családi cégeiről is beszél. (Mandiner)

A Time magazin oknyomozása arról, hogy hogyan használja ki a migránsválságot az olasz szervezett bűnözés. (Time)

Akár egy kémregény, olyan izgalmakat ígér egy most induló amerikai pénzmosási ügy bírósági tárgyalása, amelyben az oroszországi korrupció játszik szerepet. (RFEL)

Gucci-cipőktől Lady Gaga koncertjegyekig – sokfélre formát ölthet a korrupció, főleg ha természetben fizetik a kenőpénzt. Itt vannak a leghíresebb esetek. (Economic Times)

Mindenki azt hitte, hogy a hatóságok eltüntették a boltost, aki kínai vezetőket lejárató könyveket árult Hongkongban. Most az állami tévében „vallotta be”, hogy ittasan okozott halálos balesetet. (444)

A Marylandi Egyetem kutatása bebizonyította, hogy az egyik csokis tej (és csak is az) kedvezően hat a gyerekek képességeire. A gyártó finanszírozta részben a kutatást (Vox)

Óriási belpolitikai feszültségeket okoz Buhari nigériai elnök, aki választási ígéretének megfelelően korrupcióellenes hadjáratot folytat. (Bloomberg)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás