Hírek

Melyik agrárbáró nyeri az idei jackpotot?

Ezekről ne maradj le!

Átlátszó-cikk után nyomozás a félmilliárdos szoftver ügyében (Átlátszó)
A Mahir-oszlopok többsége meghökkentően stabilan áll (IndexHVGHVG)
Gyanús átrendeződések a letelepedési kötvény-bizniszben (MNO)

Ha van 3 perced:

Átlátszó-cikk után nyomozás a félmilliárdos  szoftver ügyében
Az EU csalás elleni hivatala elrendelte az úgynevezett vakszoftver vizsgálatát. A gyengénlátók számára elvileg az internetezést segítő programot félmilliárd forintnyi uniós forrás támogatta, de az ígéretek ellenére továbbra sem hozzáférhető a szoftver – ráadásul nem ez az egyetlen mutyigyanús eset, ami ugyanahhoz a szövevényes céghálóhoz kötődik. (Átlátszó)

A Mahir-oszlopok többsége meghökkentően stabilan áll
Az Orbán-Simicska háború egyik frontja az egykor kedvenc oligarcha érdekeltségébe tartozó hirdetőoszlopok körül zajlik. A betonból kitépett, a főváros által elszállíttatott oszlopokat még mindig nem tudta visszaszerezni a Mahir. Debrecenben és Szegeden azonban még sok ilyen egység van, a Józsefvárosban pedig 2023 végéig érvényes a cég engedélye. Ki tudja, meddig tart a plakátháborúskodás, de a következő országgyűlési választás idején komoly tétje lesz. (IndexHVGHVG)

Agrároligarchák nyerhetik a jackpotot
A Csányi Sándor nevéhez köthető két cég mellett más agrároligarchák érdekeltségei is azon agrárcégek között lehetnek, amelyek a jövőben mintagazdaságként működhetnek. Hamarosan minden kiderül, mert a listát nemsokára nyilvánosságra kell hozni. Kedvezményes földbérleti díjak, könnyen hozzáférhető uniós források, adó- és egyéb kedvezmények teszik majd különleges státuszúvá ezeket az állam által kijelölt mintagazdaságokat. (Hvg)

Gyanús átrendeződések a letelepedési kötvény-bizniszben
Tavaly év végéig 3429 befektető kért tartózkodási engedélyt hazánkban, miután letelepedési államkötvényt vásárolt a 2013-ban indult program keretében. Egyes közvetítőcégek jól jártak, nem úgy, mint két másik cég, amelyek nem tudtak minimum száz ilyen konstrukciót sem eladni. Ez mondvacsinált ürügynek tűnik a cégek letelepedésikötvény-forgalmazási engedélyének visszavonásához, mert elvileg még határidőn belül vannak a limit teljesítéséhez. (MNO)

Most necces bérkifizetéseket vizsgálnak az ORÖ-nál
Immár 12 gyanús ügyben vizsgálódik az Emberi Erőforrások Minisztériuma a “Híd a munka világába” elnevezésű programnál. A túlzónak tartott bérkifizetések például jócskán meghaladják a 700 millió forintot. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által koordinált programot minden szinten gyanús pénzköltések, szakmai blöffök övezik, de a hátrányos területeken élő roma munkavállalók felzárkóztatása mintha senkit sem érdekelt volna. (NOLIndex)

Ha van még két perced:

A Fradi vezérigazgatójának reklámcége népszerűsítheti a budapesti olimpiát, hiszen a cég két, a Magyar Olimpiai Bizottság által kiírt, összesen 34,7 milliós megbízást is elnyert. (Átlátszó)

Egy magyar nő és egy nigériai férfi ellen pénzmosás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A páros több tízmillió forintot próbált tisztára mosni. (Index)

Benyújtja lemondását Nikola Gruevszki macedón kormányfő, akiről a 2014-es választások után derült ki, hogy tízezrek telefonbeszélgetéseit hallgathatta le illegálisan. (444)

Az Eximbank mellett az OTP is adott hitelt Andy Vajnának a TV2 megvásárlásához. Érdekesség: a producer  magyarított névvel szerepel a TV2 tulajdonosai között. (HVGHVG)

Rekordot döntött tavaly az embercsempészek bevétele miután kihasználták menekültválságot: összesen 3-6 milliárd dollár közé becslik a summát. (Independent)

Furcsa körülmények között halt meg Putyin egyik bizalmasa. Szívrohamnak mondták, még mielőtt holttestét bárki megvizsgálta volna. Lehet, hogy  az FBI-nak köpött volna. (444)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás