Hírek

Itt egy irdatlan bankkartell, vagy az első Orbán-kormány sara?

Ezekről ne maradj le!

Itt egy irdatlan bankkartell, vagy az első Orbán-kormány sara? (444)
Oszlopháború: a bíróság Simicskának ítélt (HVG)
Újranyitnák 254 millióért, bezárnák 72,5 millióért. Mi az? (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Itt egy irdatlan bankkartell, vagy az első Orbán-kormány sara?
Széles körű bankkartell leleplezését jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal. A bírság is jelentős, 4 milliárd forint. Nem sokkal később a Bankszövetség  „szakmailag és jogilag értelmezhetetlennek” nevezte a büntetést. Szerintük a most kifogásolt információcsere-programot 2000-es évek elején hozták létre kormányzati igényre, a kormány  is használta, a bankfelügyelet pedig még segítette is. (444, 444)

Oszlopháború: a bíróság Simicskának ítélt
Eltiltotta a bíróság a Fővárosi Önkormányzatot a Budapesten elhelyezett a Mahir-, közkeletű nevükön a Simicska-oszlopok elbontásától. Egyúttal kötelezték arra is, hogy a még 15 évig érvényben lévő szerződésnek megfelelően biztosítsa az oszlopok „telepítésére, üzemeltetésére, hasznosítására és karbantartására vonatkozó zavartalan jogosultságot”. (HVG)

Aranyáron készül el a budapesti elektronikus jegyrendszer
A korábban becsült 15 milliárd helyett várhatóan 29 milliárdba kerül majd a budapesti elektronikus jegyrendszer bevezetése. Ez  példátlanul magas ár, még világviszonylatban is. Ráadásul a projektnek jelenleg nincsen meg a pénzügyi fedezete, még valamivel több mint 6 milliárd forint hiányzik. Egy olyan időszakban, amikor az önkormányzat és a kormány vitáznak a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásáról. (444)

A volt államtitkár vezette cég vette meg a MÁV Vasjármű vagyonát
A felszámolás alatt álló szombathelyi cég vagyonelemeit Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium egykori államtitkára, volt fideszes országgyűlési és EP-képviselő által vezetett cég vette meg. Glattfelder november 30-án került a cég élére, amely éppen aznap váltott a Sky-Car Kft. névről Mozdony és Vasúti Járműjavító Kft.-re. (Napi)

Újranyitnák 254 millióért, bezárnák 72,5 millióért. Mi az?
A KPMG könyvvizsgáló céget nemrég azzal bízták meg, hogy írjon egy tanulmányt a bánya újranyitásáról 254 millió forintért. Az uniós közbeszerzési értesítő szerint ezzel egy időben 73 és fél milliót költene egy állami tulajdonú cég a bánya bezárásán dolgozó felelős műszaki vezetők ellátására. Már az egyedüli ajánlattevőként győztes céget is megtalálták a feladatra. (Átlátszó)

Uniós forrásokat bukhat az ország, mert Tiborczék a saját lábukra próbálnak állni
Az akkor a miniszterelnök veje, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek győztes napenergia-pályázatainál állapított meg szabálytalanságokat az unió 2013-ban. Az NFÜ „technikai hibákra” és „téves adatokra” hivatkozott, és gyorsan átcsoportosította a forrásokat. Az üggyel foglalkozó Jávor Benedek szerint amennyiben az EU egyéb vizsgálatok okán visszafizetést kér, azt a lezárult uniós költségvetési ciklus miatt nem lehet átcsoportosítani, azaz vagy az államnak, vagy az érintett cégeknek kell fizetnie. (444)

Ha van még két perced:

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztaló döntést hozott a titkos megfigyelés hazai szabályozásáról, így a magyar parlamentnek várhatóan törvényt kell majd módosítania. (Index)

Mintha ellentmondana a Brüsszel ellen szabadságharcot folytató magyar állam képzetének Lázár, amikori a fejlesztési pénzek lehívásában kiemelkedően sikeres hivatalát dicséri. (Átlátszó)

Miközben a szemétszállító cég díjat szedne a hulladékot nem termelő vállalkozásoktól, az egyik résztulajdonos település polgármestere is a fizetés megtagadását javasolja. (HVG)

Péntekig megszűnik az Állatkerttel szemközti bódésor. A Liget-kormánybiztos szerint nincs helye a “vállalhatatlanul gagyi portékáknak”, míg az árusok a vendéglős-lobbit hibáztatják. (NOL)

Megint a jegybanki betétjén lévő összeggel trükközhetett a kormány, hogy alacsonyabbnak láttassa az államadósságot. (Napi)

Már nincs előzetes letartóztatásban a 8 milliárd forintos olajcsalási-ügy feltételezett főfelelőse. (444)

Ellentétes az uniós versenyjoggal a Belgiumban alkalmazott többletnyereségadó-megállapítási rendszer, amely tiltott előnyhöz juttatta a multikat. (Napi)

Már 2009-ben tudott arról a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, hogy Oroszországban kiterjedt, a sportolók életét veszélyeztető dopping-programot működtetnek. (AP)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás