Hírek

Találd ki, ki tarolt tavaly a közpénzes pályázatokon

Ezekről ne maradj le!

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly (Átlátszó)
Új trükköt kell kitalálnia a kormánynak a rezsicsökkentés megtartásához (444)
Welsz-ügy: egy év sem volt elég a bizonyítékok feldolgozására (NOL)

Ha van 3 perced:

Garancsihoz köthető cégek nyerték a legtöbb közbeszerzést tavaly
46 és fél milliárd forint értékben elnyert állami megbízással Garancsihoz köthető cégek lettek az elsők (kezdő olvasóink kedvéért, Orbán barátja) a tavalyi top10-es listán. A dobogó második fokán a Duna Aszfalt végzett majd’ 26 milliárddal, a bronzérmet pedig a Századvég-csoport szerezte meg 7,6 milliárd forinttal, míg nem sokkal elmaradva negyedik az Elios Zrt. Simicska Lajos érdekeltségei valamivel kevesebb mint másfélmilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el. (Átlátszó)

A Kiss Szilárd-ügy feltárása kapta a Soma-díjat
Az Index két újságírója, Panyi Szabolcs és Dezső András kapták az ország legrangosabb oknyomozó újságíró díját azért a cikksorozatukért, amelynek különböző epizódjai gyakran voltak vezető hírek a Mutyimondó-hírlevélben is. A cikkek a moszkvai agrárattasé az alvilágba és a titkosszolgálatokba is leágazó kapcsolatrendszerét, valamint korrupciós ügyeit mutatták be. A szereplők színes csapatában moszkvai prostik, a vízumközpont munkatársai és Mészáros Lőrinc is felvonult. (Index)

Új trükköt kell kitalálnia a kormánynak a rezsicsökkentés megtartásához
A lakossági áram- és gázszolgáltatás az államilag megszabott árak miatt veszteséges. Az állami monopólium felállásakor – elkerülendő az uniós kötelezettségszegési eljárást és az esetleges majdani bírságot – árat kellene emelni. Az állam viszont 2017 második felében, a választás elé időzítve, újabb rezsicsökkentést tervez. Ehhez valahonnan olcsóbb gázt és áramot kell majd vásárolni a magyar államnak. (444)

Welsz-ügy: egy év sem volt elég a bizonyítékok feldolgozására
Majdnem két éve halt meg titokzatos körülmények között egy rendőrautóban Welsz Tamás üzletember. A lakásán lefoglalt iratok, a szóbeszédek alapján adócsalási-, pénzmosási ügyekkel, valamint csődbüntettekkel kapcsolatos nyomozásoknak szolgálhatna alapjául. Ráadásul egy II. kerületi elitklub  titkairól is meg lehetne tudni ezt-azt. Az egy éve kezdődött iratfeltárás nyomán azonban még nem indult új nyomozás. (NOL)

Magának módosított törvényt a fideszes politikus
Győrffy Balázs agrárkamarai elnök is jól járt a saját maga által benyújtott törvénymódosítással. A kormánypárti képviselő javaslatát, amely lehetővé teszi az új földtulajdonosok számára, hogy bérleti díjat emeljenek, éppen azon a napon fogadta el az Országgyűlés, amikor Győrffy termőföldet vásárolt. Remek időzítés. (Blikk)

Állami résztulajdonú bank hitelezi a Tiborcz-közeli kikötőt
A Gránit Bank 450 millió forintos jelzáloga terheli az épp most részvénytársasággá alakult Keszthelyi Yachtkikötő Üzemeltető Egyszemélyes Kft. ingatlanjait. Ezt a kft.-t bő egy éve vette meg egy, az akkor Tiborcz István résztulajdonában lévő cég. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Elkezdték tárgyalni azt a pert, amelyben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir szeretné elérni: tiltsák el a fővárost a hirdetőoszlopok bontásától. (HVG, Index)

Polt Péter szerint nincs szó korrupcióról Questor-ügyben, pedig a Quaestor vezetői tízmillókat vettek föl kápében a házipénztárból. (444)

Félmilliárd forintot költöttek a botrányt keltő menzareform reklámkampányára, de a közétkeztetésben résztvevők jelentős része nem is hallott a kampányról. (HVG)

Az okmányiroda egyik dolgozója vette át ünnepélyes keretek között az első új személyi igazolványt, miközben az állami hírügynökség fotója alapján azt hihetnénk, egy átlagpolgár. (444)

Brüsszel magyarázatot vár a magyar kormánytól a Paks II megtérülését, gazdaságos működését alátámasztó háttérszámításokkal kapcsolatos kételyeiről. (Népszava)

Gyárfás Tamás – korábban megvetett figura volt a Fidesznél, mára nélkülözhetetlenné vált Orbán Viktor terveihez. (Index)

Gyurcsány Ferenc eladta többségi tulajdonrészét az egyik, stabilan nyereséget termelő cégében. (HVG)

Fantáziálgatás azokról a most talán nehezen elképzelhető, de talán nem lehetetlen helyzetekről, amikor a miniszterelnök összeveszik jelenlegi üzletember barátaival. (444)

Miközben Budapest és a kormány nem tudnak megállapodni a város működési költségeit illetően, rengeteget szánnának fővárosi látványberuházásokra. (Napi)

Az LMP feljelentést tett L. Simon László feleségének földvásárlása miatt, mert a párt szerint áron alul jutott hozzá a földekhez. (444)

A brit belügyminisztérium különleges kiképzéseket tart szaúdi rendőröknek, derült ki egy közérdekű adatigénylésből. (BBC)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás