Hírek

Mészáros annyi földet vett, amennyit nem is lehet

Ezekről ne maradj le!

Nem kérhet évi tízmilliókat a törvények szövegéért a kormány (Átlátszó)
Hol van már a bérplafon? A MÁV vezetőknek most két és félszer több jár  (HVG)
Ez az igazi költészet, avagy honnan van pénze ennyi földre az államtitkárnak? (Blikk)

Ha van 3 perced:

Nem kérhet évi tízmilliókat a törvények szövegéért az IM
Egy fontos perben hozott nemrégiben döntést a Fővárosi Törvényszék, a tét az volt, hogy jogszerűen kér-e milliókat az igazságügyi tárca olyan közérdekű adatokért, amelyeket egy magáncég üzleti szolgáltatásra akar majd használni. Az egyelőre nem jogerős ítélet szerint nulla forintot kérhet ezért a kormány, ráadásul abban a speciális formátumban kell kiadnia az adatokat, amelyben kérték. (Átlátszó)

A MÁV vezetőknek most két és félszer több jár
Bérplafon, pofátlan végkielégítések és egyéb emlékek 2010-ből? Ugye, milyen régen volt? Most a legújabb, hogy durván megemelték az állami cégek vezetőinek juttatását, a MÁV menedzsment tagjai például eddigi fizetésük két és félszeresét is hazavihetik, miközben a vasúttársaság nem lett egy fikarcnyival sem hatékonyabb. Az állami vezetők bérezéséről szóló szabályozás egyszerre képmutató és igazságtalan. (HVG)

Ez az igazi költészet, avagy honnan van pénze ennyi földre az államtitkárnak?
Újabb több száz hektárnyi földhöz jutott egy pedagógus végzettségű, fitneszedző, akinek érdeme az, hogy L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége. Most 278 hektár föld tulajdonosa lett, amiért a családnak 281 milliót kell kifizetnie pár hónapon belül. A Blikk megkérdezte az eredetileg költő politikust, honnan volt rá pénzük, de lapzártáig nem válaszoltak erre a kínzó kérdésre. (Blikk, HVG)

Mészáros annyi földet vett, amennyit nem is lehet
Az RTL Híradó arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc a mostani földárverések jegyzőkönyvei szerint nagyjából 400 hektár földet vásárolt. Ezzel csak egyetlen baj van: hogy törvény szerint magánszemélynek maximum 300 hektárja lehet. A családhoz egyébként a karácsonyi szezonban összesen 1391 hektárnyi föld került, majdnem 2 milliárdért. (444)

Itt a Simicska-Orbán oszlopháború háttere!
Az oszlopháború nyilvánvalóan egy újabb fejezete a Simicska kiszorítását célzó lépéseknek. A történet legfontosabb új dimenziója, hogy a Simicska-Orbán csörték, melyek korábban a tárgyalóteremben, cégbíróságon, ügyvédek között zajlottak, most átkerültek az utcára. A fővárosi önkormányzat a jogi hercehurca helyett/előtt direktbe hozzányúlt egy vállalkozás magántulajdonához, elkezdte elszállíttatni az oszlopokat. (Átlátszó)

Indulhat a horgászmutyi: mindent visz a MOHOSZ
A magyar vizek túlnyomó többségén tavaly jártak le a halgazdálkodási pályázatok. A tendereket csak az év végén írták ki, pedig új gazdára várt a Duna, a Tisza és egy sor kisebb tó és folyó. Végül a gyors pályáztatáson a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) nyert szinte az összes lejárt pályázaton. 300 ezer horgász szórakozása lehetetlenülhet el januárban. A MOHOSZ elnöke Szűcs Lajos fideszes parlamenti képviselő, aki az új halgazdálkodási törvényt is kidolgozta. (Index)

Ha van még két perced:

Újabb ügyek dőlnek Nyíregyházáról: költségvetési csalás gyanúja miatt tavaly novemberben nyomozást rendelteka a botrányos Sóstó-projekt ügyében. Újabb doksik is vannak. (Átlátszó)

Elárulta Orbán barátja, mi lesz a Kopaszi-gáttal. Garancsi szerint az emberek továbbra is szabadon használhatják majd azt, ami most is közterület. Nagyvonalú oligarcha. (Mancs)

Feljelentette a kormány Gyurcsány cégét az OLAF-nál. A Miniszterelnökség szerint Gyurcsányt összeférhetetlensége miatt ki kell zárni a közbeszerzésekből. (Népszava)

Akár több milliárd forintos támogatás odaítélésével lepte meg az ünnepek alatt a kormány a számára kedves szervezeteket: a Testnevelési Egyetem mindent visz a felsőoktatásban. (HVG)

Februárban lezárulhat a hamis euróval lebukott volt Fidesz Ifjúsági Tagozat-elnök elleni nyomozás, aki jelenleg szabadlábon védekezik. (MNO)

A spanyol királyi család tagja, Krisztina hercegnő kénytelen lesz a bíróság előtt vallomást tenni, miután férjét adócsalással gyanúsítják. Királyi sarj még nem állt spanyol bíróság előtt. (Guardian)

Az új lengyel kormány mintha tényleg mindenben Orbánékat utánozná: a rendszerszintű korrupcióban is. Most a szupermarketekre vetnének ki különadót. (444)

Egy missouri politikus ajándékként számoltatná el a lobbisták és a döntéshozók közötti szexet, de ha házastársak között zajlik a dolog, akkor nem kell jegyzőkönyv. (444)

Csakúgy hemzsegtek korrupciós botrányok tavaly Délkelet-Ázsiában. Malajzia miniszterelnökét például 600 millió dollár zsebre vágásával vádolták. (Global Voices)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás