Hírek

A család tarol a földárveréseken, de Orbán vejének kastély is kell?

Ezekről ne maradj le!
Lebukott Berlusconi „offshore-ozó” magyar üzletfele (Átlátszó)
Valakinek bombaüzlet a külföldiek „letelepítése” (Napi)
Tiborcz családja 330 millió forintért vásárolt be a földárveréseken (Hír TV)

Ha van 3 perced:

Lebukott Berlusconi „offshore-ozó”  magyar üzletfele
Vádlottak padjára került az a férfi, aki rejtélyes üzleteket bonyolított a volt olasz miniszterelnök rejtélyes érdekeltségével. A Blikk írta meg tavaly, hogy egy papírkereskedelemmel foglalkozó, veszteségesen működő offshore vállalkozás magyar ügyvezetője 25 millió eurót kölcsönzött Berlusconi cégének. Most nem létező angol céggel végrehajtott ügyletek miatt felel, de a közokirathamisítási ügye is zajlik. (Átlátszó)

Valakinek bombaüzlet a külföldiek „letelepítése”
Csak nem nekünk. Annyit pontosan lehet tudni, hogy tavaly év végéig összesen 3358-an vásároltak magyar letelepedési államkötvényt, amelynek ára tavaly január óta már 300 ezer euró. Ebből az államnak 106 milliárd forint bevétele származott, de a zsíros haszon az ügyintézést végző offshore cégeknél csapódik le. Kötvényenként 40-60 ezer eurót kaszálnak, összesen tehát eddig 95 milliárd forintot szedtek be. Még egyszer: ügyintézésért. (MNO, Napi)

Már kastélya is lesz Orbán vejének?
Nagyon úgy tűnik, miután kiderült, hogy papíron ugyan egy zöldfülű ingatlanosokból álló társaság vette meg még tavaly a turai kastélyt, a cégbejegyzés illetékét viszont személyesen a miniszterelnök veje fizette. Ez felveti a gyanút, hogy van köze az ügylethez. Ugyanakkor Tiborcz családtagjai majdnem 300 hektár állami területet szereztek meg a zártabb rendszerű földárverés keretén belül. A két parcellából álló területért több mint 330 millió forintot fizettek. (Hír TV, Index, 444)

Andy Vajna beszáll a fánkbizniszbe?
Neked is volt már olyan, hogy hétfőn beadtad a cégbíróságra a kérelmet és kedden már döntöttek is? Andy Vajnának ez is sikerült, így villámsebesen megszerezte a TV2-t. A gyorsaságnak azért van jelentősége, mert ugyanezért Orbán korábbi kedvenc oligarchája, Simicska Lajos is küzd (lásd még a háború állását lentebb). Vajna egyébként összesen három új céget gründolt, és beszáll a fánküzletbe is. (HVG, Index)

Újabb csapások Lajosra
Miközben Andy Vajnának szívesen dolgoznak a bíróságok (lásd fentebb), Simicskának simán visszadobták a keresetet: azt akarta elérni, hogy ideiglenes intézkedésként tiltsa meg a bíróság a Mahir-oszlopok bontását. Ezzel párhuzamosan hatósági ellenőrzést küldtek arra az őrző-védő cégre, amely ezeket az oszlopokat védi. Az már csak hab a tortán, hogy a jelek szerint az oligarcha rádiójától is csábítgatják el az embereket. (HVG, 444, HVG)

Ha van még 2 perced:

Rogán szomszédjának cége egy újabb állami hirdetési üzletet szerzett meg. Ezúttal az Emminek dolgoznak 275 forint értékben. Állítólag volt közbeszerzés. (Átlátszó)

Most már a kisemberek földje is kell? Egy fideszes polgármester-nagybirtokosnak nem elég az elnyert többszáz hektár államtól megszerzett föld, az idősek parcelláira fáj a foga. (NOL)

Kiskapuk a CSOK-ban, avagy hogyan próbálhatnak majd meg egyesek saját zsebre leakasztani pármilliót az állami programból. Már látszanak a kiskapuk. (HVG)

Új céget alapított a Questor korábbi kamuvezetője. A nyolc általánost végzett férfi már januárban is alapított kettőt. Azokba a Questor vagyontárgyait apportálhatják. (VS)

Még mindig nem csinált semmit az MNB az egy éve megvett 2,7 milliárdos rózsadombi ingatlannal. 27 milliárd forintért nem történik ott éppen semmi. (444, VG)

Ilyen, amikor egy oligarcha be van sértődve. Demján a Figyelőben panaszkodott Orbánra, akivel pedig régen milyen jóban volt. Viktor hanyagolja, Sándor érzékeny. (Figyelő)

Magyarország infografikákon: a Fidesz uralmától az autólopások számáig: egy adatportálon számos társadalom- és gazdaságföldrajzi adat érhető el táblázatos és térképes formában. (Átlátszó)

Öt év alatt több mint 4 millió euróba kerültek Erdélyben a Demokrácia Központok, és így egy ott összeállított könnyített honosítás-iratcsomó átlagosan 18 euróba kerül. (Átlátszó Erdély)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás