Hírek

Így hozza helyzetbe az állam Orbán barátját, aki csak nyerni tud

Ezekről ne maradj le!
Így hozza helyzetbe az állam Orbán barátját (Index)
Rendesen jutott tavaly a botrányokból a sportnak. Itt a lista! (Átlátszó)
Kedves családi történet Matolcsy fiának cégéről  (444)

Ha van 3 perced:

Így hozza helyzetbe az állam Orbán barátját, aki csak nyerni tud
Több ellenzéki párt is tiltakozik, miután kiderült, az állami Eximbank hitelezett Garancsinak, pedig az állami bank feladata az exportőrök támogatása lenne. A miniszterelnök barátja jól jár a Kopaszi-gát melletti 56 hektáros terület megvásárlásával. Egyrészt több ezer lakást építhet a területre, amire maga az állam teremti meg az igényt az új családtámogatással. Az is elképzelhető, hogy egy budapesti olimpia miatt az állam kisajátítja a területet, amiért szintén milliárdokat kaphat a vállalkozó. (Index, NOL, 24)

Rendesen jutott tavaly a botrányokból a sportnak. Itt a lista!
Régóta tényként kezelte mindenki, hogy a FIFA vezetői korruptak, de a botrány csak tavaly robbant ki. Hónapokkal az első letartóztatások után is újabb és újabb részletek derültek ki. A másik világszintű botrány az atlétikát rázta meg: a nemzetközi szövetség kenőpénzért szemet hunyt például az oroszok állami háttérrel támogatott csalásai felett. Magyarországon a Paralimpiai Bizottság elnökéről, a titkos olimpiai tanulmányról és az 50 milliárdért épülő gigauszodáról olvashattunk. (Átlátszó)

Kedves családi történet Matolcsy fiának cégéről
Decemberben derült ki, hogy Matolcsy fiának cége megvásárolta a saját vállalkozásánál tízszer nagyobb értékű Balaton Bútor Kft-t. Beigazolódott a gyanú, hogy erre csak hitelből lehetett képes. A pénz forrása apuka Növekedési Hitelprogramja, felvenni pedig abból a Növekedési Hitelbankból tudták, amelynek vezetését nemrég vette át a miniszter unokatestvére. (444)

Balkáni bűnszervezetek hálózzák be az „arany Prágát”
Prága már a 90-es években is balkáni bűnszervezetek drogelosztó központja volt. Az EU csatlakozás óta pedig azért is megérte – a valódi tevékenységet fedő – céget alapítani Csehországban, mert így tartózkodási engedélyhez jutottak a bűnözők, amivel szabadon mozoghatnak az EU teljes területén. Bár kerültek már börtönbe hírhedt alakok, a hálózatok vezetői szinte érinthetetlenek. (OCCRP)

Óriás beruházás indul a Keszthelyi kikötőnél
Több hektáros területre építenek 175 luxusapartmant. A beruházó kft-t csak féléve jegyezték be, 3 millió forintos törzstőkével, de a munka befejeztével a cég lesz a telek tulajdonosa is. Ráadásul további tervei is vannak a keszthelyi partszakaszon. Ez az egész azért is érdekes, mert a fejlesztés szomszédságukban van az a kikötő is, amelyet tavaly vásárolt meg egy cég, amiben akkoriban résztulajdonos volt Orbán veje. (Napi)

Ha van még két perced:

Ángyán József nyíltan beszélt arról, hogyan verte át Orbán földügyben, és arról is, milyen hatalmuk van a gazdasági köröknek a kormánytagok megválasztásában.(Átlátszó)

A civil kurázsit először elég lenne a saját hétköznapi életünkben fejleszteni, és akkor egy idő után talán nem leszünk következmények nélküli ország. (Átlátszó)

A rendőrök kiszálltak a Mahir oszlopait védő céghez. A látszólag nevetséges oszlopháborúnak azért komoly tétje van, jelentős bevételtől eshet el Simicska. (HVG, NOL)

A cseh kormányelnök cégéhez feltűnően sok uniós támogatás folyt be, minden más magánvállalkozást lekörözve. Az Unió csalás Elleni hivatala vizsgálatot indított. (NOL)

Soha ennyi, mint tavaly! 171 bejelentést tett az ÁSZ, ezek kb. harmada futott be az ügyészséghez, legtöbbször hűtlen kezelés vagy költségvetési csalás gyanúja miatt. (24, Magyar Idők)

A FIFA etikai bizottsága 9 évre eltiltaná Sepp Blatter jobbkezét. Valcke-t a 2014-es vébé jegyeladásaival kapcsolatos visszaéléssel vádolják. (Yahoo news)

Korrupciós gyanú miatt hallgatták ki a francia szélsőjobb vezetőjét. A történet még a 2012-es elnökválasztásig nyúlik vissza, a gyanú szerint akkor kavartak a párt pénzügyeivel. (Yahoo)

Elindult a per Erdogan nagy ellenfelével szemben. A bizonyítékok hiányából úgy tűnik, a két éve kirobbant korrupciós botrányt torolják meg ezzel, amiben több miniszter és Erdogan fia is érintett volt. (ATV)

Előfizetőket keresünk – támogasd az
Átlátszó munkáját
havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a
közösségi finanszírozás.

Megosztás