Hírek

Ez történik, ha hirtelen és sürgősen kell valaki egy kormányzati kampányra

Ezekről ne maradj le!

A földárverés nemcsak Mészárosnak jó, az ügyvédeknek is hoz a konyhára (Átlátszó)
Közpénz, nem közpénz, közpénz – Vajna hitele (NOL)
Haveri alapon autószerelő cég is írt tanulmányt a Jobbiknak (Direkt36)

Ha van 3 perced:

A földárveréssel nem csak Mészáros jár jól, az ügyvédeknek is hoz a konyhára
Mészáros és családja a borvidékéről híres Etyeken, a terület értékéhez képest, alacsony áron jutottak  földekhez. Kijött a rendeletet a mintagazdaságokról, ami a tőkeerős szereplőket fogja helyzetbe hozni. De jól járnak azok az ügyvédek is akiket a földalap jelöl ki a szerződéskötésekhez. Simicska viszont nem. Elfogadták a törvényt, ami alapján az új tulajdonosok a 2013 előtti szerződéseknél is emelhetik a bérleti díjat. (Átlátszó, Agrárszektor)

Közpénz, nem közpénz, közpénz – Vajna hitele
Az Eximbank úgy adott Vajna cégének 6,72 milliárdos hitelt, hogy annak eddig nem is volt bevétele. Kivéve, hogy Vajna, a játéktermeket üzemeltető cége osztalékából 2,5 milliárdot utalt a társaságnak októberben. Ez a hitel egyébként nem fedezi a TV2 megvásárlását, a Népszabadság szerint a szintén állami MKB is segíthette a vásárlást. Az ellenzéki pártok szerint közpénzről van szó, feljelentést tettek. (NOL,444,Népszava)

Haveri alapon autószerelő cég is írt tanulmányt a Jobbiknak
Forrai, Vona bizalmasa és a Jobbik fontos háttérembere. De úgy tűnik nem csak ő, hanem barátai és korábbi üzlettársai is fontosak, hiszen gyakran kapnak több milliós megbízásokat tanulmányok elkészítésére. Annak ellenére, hogy cégeiknek nem sok köze van a politikához. Ezeket a megrendeléseket a Jobbik nagyrészt közpénzből fizeti ki. (Direkt36)

Sajnos megint hirtelen kellett valaki egy kormányzati kampányra
A földárverések reklámozására 200 milliót különített el a kormány. A kampányt a Mindshare viheti, annak a három cégnek az egyike, amelyek a Nemzeti Kommunikációs Hivatal  25 milliárdos gigatenderén is nyertek. A közbeszerzést nem hirdették meg, arra hivatkozva, hogy hirtelen és sürgősen kellett elvégezni a feladatot. Ez azért is furcsa, mert már nyáron is született előkészítő dokumentum a földeladással kapcsolatban. (Átlátszó)

Hullanak a csontvázak: lassan fizetésképtelenné válik az ORÖ
Farkas Flórián és az Országos Roma Önkormányzat több korábbi vezetőjének ténykedése nyomán a szervezetnek eddig 100 milliót kellett visszafizetnie, de további 200 milliós kötelezettségük lehet a „Híd a munka világába” program miatt. Ott most az irreálisan drága pályázatokat vizsgálják, de újabb vizsgálatok folytak a szolnoki iskolában is, ahol kiderült, hogy tavaly az éves működési támogatásuk felét csalással szerezték. (RomNet, RomNet)

Ha van még két perced:

Két letelepedési kötvényeket áruló cégtől is megvonták az engedélyt, mert nem volt elég kérelmezőjük. Közben viszont adtak új engedélyt is, egy Cipruson bejegyzett cégnek. (MNO)

A Fonyó Károlyhoz kötődő takarító cég korábban nagyösszegű álami pályázatokon nyert, újabban viszont nincs szerencséjük, annak ellenére sem, hogy a Simicska üzlettárs kiszállt. (Átlátszó)

Bírságot kapott az állami mobilhálózatot építő MVM Net, mert eléggé elcsúsztak a hálózatépítéssel. A majd’ 13 milliárdos projektben az erre szánt büdzsé a leghomályosabb. (HVG)

Vádat emeltek a V. kerület volt jegyzője ellen, mely szerint kenőpénzt fogadott el, egy engedély kiadásáért. Azért bukott le, mert eleve lehallgatták a telefonját egy másik ügy miatt. (444)

A romániai DNA újabb politikusok ellen emelt vádat: a százrégeni polgármestert csúszópénz elfogadásával, a marosvásárhelyit törvénytelen szerződéskötéssel vádolják. (Kitekintő, Ma)

A FIFA etikai bizottsága korábban kilencven napra eltiltotta Platinit. A korrupciós botrányba keveredett alelnök most nem hajlandó megjelenni a bizottság előtt. (MNO)

Eldőlt az Origo sorsa: a VS kiadója, a Matolcsyhoz köthető New Wave veszi meg a portfóliót. Ezzel létrejöhet akár a legnagyobb magyar online szerkesztőség is. (444)

Egy szibériai falunak annyira elege van már a korrupcióból, hogy egy nem hivatalos, online szavazáson egy cica vitte el a szavazatok 90%-át. Sajnos nem lehet polgármester. (444)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás