Hírek

Csatornát vennél, de nincs elég pénzed? Kérdezd Andyt!

Ezekről ne maradj le!

Csatornát vennél, de nincs elég pénzed? Kérdezd Andyt! (Válasz)
Kíméletlenül drágán szerződik egy állami intézet, de miért? (Átlátszó)
Milliárdokból szívatják a turistákat a botrányos táblák  (NOL)

Ha van 3 perced:

Csatornát vennél, de nincs elég pénzed? Kérdezd Andyt!
A filmügyi kormánybiztos Andy Vajna cége csaknem 7 milliárd forintnyi hitelt kap az állami Eximbanktól, hogy megvehesse a TV2-t. A állami bank egyébként magát elsősorban a hazai exportáló cégek támogatójaként hirdeti. Szijjártó azt mondja, nincs itt semmi látnivaló, hiszen szerinte nincsen közpénzről szó. Az adatvédelmi biztos szerint támogatandó lenne a nyilvánosság. (Válasz, Index)

Kíméletlenül drágán szerződik egy állami intézet, de miért?
Újabb csodálatos szerződésekre bukkant az Átlátszó az állami Türr István Képző és Kutató Intézet közbeszerzései között, amelyekben közös, hogy a piacon nincs senki, aki legalább közelítően ilyen drágán kínálna szolgáltatásokat. Most például 22 millió forintért szerződtek szerver hosting szolgáltatásra 33 hónapra egy olyan céggel, amelyik egyébként elmondása szerint a piacon nem kínál „klasszikus szerver hosting” szolgáltatást. (Átlátszó)

Szabad a földmutyi, de a bevételt csak földvásárlásra lehet fordítani
Szabad az utat adott az Alkotmánybíróság az állami földek eladásához, így lényegében az oligarchák és nagygazdák térnyeréséhez. Az ellenzék hiába kérte a jogszabály megsemmisítését, az törvény- és alaptörvényellenes. Az AB egy súlytalan kérdésben adott igazat csak nekik: kizárólag földvásárlásra fordíthatja az állam a földárverések bevételeit. (Átlátszó, HVG)

Orbán nem tűri a korrupciót, és egyébként is…
És egyébként is: még a kertje végébe felhúzott felcsúti focistadion is fáj neki, mert olyan érzés, mintha ott egy autópálya lenne. Az idei utolsó parlamenti ülésnapon elárulta azt is, hogy semmilyen korrupciót nem tűr el, és egyébként is, akkor panaszkodjon valaki korrupcióra, ha a 10 leggazdagabb magyarból 5 fideszes lesz. (HVG, NOL)

Gáborhoz bekopogott a Télapó
Az MSZP volt elnökhelyette Simon Gábor nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák a Központ Nyomozó Főügyészséget az ott tárolt vagyonáról. Így még mindig nem tudni, hogy honnan került oda a pénz. Mindeközben felszabadították a bécsi számlájának zárlatát, így végre hozzáférhet a rajta lévő pénzhez.  A házi őrizetét is feloldották, miközben a rejtélyről nem derült ki semmi. . (HVG, Origo)

Milliárdokból szívatják a turistákat a botrányos táblák
Mióta az Orbán-közeli milliárdos, Garancsi István a Természetjáró Szövetség elnök, dől az állami pénz a szövetség kasszájába. Kár, hogy a pénzeső nem mindig jár együtt a szakértelemmel: a bükki túraútvonalakon nemrég kihelyezett új táblák egy része például megtévesztő vagy ellentmondásos. Majdnem minden második táblában van valami hiba, például olyan helyre vezet, ami tiltott a túrázók számára. (NOL)


Ha van még két perced:

A Transparency International jogásza szerint a második Orbán-kormány idején  „minőségi” ugrás történt a hazai korrupcióban, beszorították az államot kontrollálni tudó intézményeket.(444)

Az állam évtizedekig nem adta át a falunak azt a természetvédelmi területet, amelyet most L. Simon államtitkár felesége szerzett meg egy árverésen. (444, NOL)

Évekig lopták az ovisok ebédpénzét a Csicsergő óvodában: körülbelül tízmillió forint hiányzik a kasszából, ami uszkve 1200 hónapnyi fejpénz.

Legkevesebb 200 adóelkerülőt azonosítottak a görög hatóságok, a svájci UBS egyik bankfiókjánál tartott házkutatás után. 630 milliárd forintnak megfelelő összeget csalhattak el. (Napi)

Vesztegetés gyanújával több mint 30 vámtisztet vettek őrizetbe a török-bolgár határon. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb rendőri akciója volt, akár 10 év börtönt is kaphatnak. (Napi)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás