Hírek

Sosem találod ki, hol vettek traktort tao-pénzből!

Ezekről ne maradj le!

Szűkre szabott verseny: 16 milliárdot kezelhetnek a nyertesek (Forbes)
Agrártámogatás villanyszerelő cégnek? Bűnszervezet az MVH-ban (Átlátszó)

Letelepedési kötvény biznisz:így lehetett bejutni majd kiesni (MNO)

Ha van 3 perced:

Szűkre szabott verseny: 16 milliárdot kezelhetnek a nyertesek
Az állami Eximbank befektetési alapkezelőknek írt ki pályázatot, hogy finanszírozzák a nagy növekedési potenciállal rendelkező cégeket. Sokan vannak itthon, akik alkalmasak lennének a feladatra, de jelentkezni a szűk határidő és a szakmailag vitatható feltételek miatt sem tudtak. Kivéve két, Rogánhoz köthető szereplőt. (Forbes)

Agrártámogatás villanyszerelő cégnek? Bűnszervezet az MVH-ban
Megkezdődött a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz köthető 84 vádlottas ügyének tárgyalása. Az agrártámogatásokkal a hivatalon belülről csalhattak. Megvárták míg kiderül, melyik földekre nem ad be senki támogatási kérelmet, majd – olykor nem is agrárcégekkel összejátszva – pályáztak. Másfél milliárddal próbálkoztak, 117 millió jött össze. (Átlátszó)

Letelepedési kötvény-biznisz: így lehetett bejutni, majd kiesni
Raj Rafael cége letelepedési kötvényeket értékesít. Már a törvény elfogadása előtt elkezdte hirdetni kínai ügyfeleinek a lehetőséget, aztán meglepődött, amikor kiderült, hogy valódi pályázat és versenyeztetés nélkül döntenek arról, ki kap engedélyt. Kínaiak részére pedig kizárólag egy Kajmán-szigetekre bejegyzett cég értékesíthet, más nem. (MNO)

Le kell mondania Simicskának a BKV reklámfelületeiről is?
A BKV új tendert ír ki 22 ezer négyzetméternyi reklámfelületének értékesítésére. Már több, mint 15 éve ugyanaz a cég, a Peron Kft. végzi ezt a munkát. A konzorciumi tagok között van Simicska cége is. Ők még nem nyilatkoztak arról, hogy indulnak-e a pályázaton. De senki nem lenne meglepve, ha végül egy Garancsi érdekeltségébe tartozó cég nyerne. (Origo)

Még a kormány is belátja, hogy képmutató a vagyonnyilatkozati rendszer
Legalábbis az idén készített Korrupcióellenes Programjukból ez derül ki. Orbán szerint az a megoldás, ha lazábban vesszük, mint például a németek. Csakhogy ott számos más módja van annak, hogy ellenőrizzék a közpénzeket. Itthon a Transparency International jogásza szerint az segítene, ha külön szabályoznák a köztisztviselők és rokonaik kötelezettségeit. (HVG)

Ha van még két perced:

Dj-nek és parókakészítőnek is lehet tanulni a Pallaus nevű kamuegyetemen, aminek a székhelye egy floridai bungaló, sok más céggel együtt. (Átlátszó Oktatás)

Nem szolgáltatott hamis adatot a Közgép, így jogszerűtlen volt a kizárása a győr-gönyűi kikötőfejlesztésből. Ez az első fok folt, Lázár azt mondta fellebbeznek. (Napi)

Állami ügyvédekkel védenék ki, hogy valaki ismerőse nyerje a zsíros megbízásokat, a tervek szerint 6,6 milliárdot költenének a Kincstári Jogügyi Igazgatóságra. (NOL)

Felére csökkentette a kormány az Országos Roma Önkormányzat botrányossá vált programjának költségetését. Szakmai okokra hivatkozva. (VS)

Az idei támogatással együtt már 11 milliárd forintnyi tao támogatást kapott a Felcsút. Kreatívak az összeg felhasználásában, már takarítógépet és traktort is vettek belőle. (444)

Új diósgyőri vasmű létrehozásával kecsegtetett egy szír üzletember, az Eximbank is beszállt 35 millió euróval. A pénz egy részét már lehívták, de nem kezdtek belőle építeni. (Index)

Elásta a csatabárdot a kormány a Norvég Alappal, amely a 40 milliárdos fejlesztési pénzből állami projekteket is támogat. A civilek ellen megszüntették a nyomozást. (Origo)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 872 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás