Hírek

Miért ez a nagy titkolózás a 7500 korrupciógyanús ügyben?

Ezekről ne maradj le!
Összefogtak az újságírók: kiderülhet, mire költenek az EP képviselők (Átlátszó)
Terjeszkedhet a kisvasút és a minden lében kanál Lőrinc (Mancs)
Siófokon milliókért reklámozták télen a strandot (Hír TV)

Ha van 3 perced:

Összefogtak az újságírók, hogy megtudjuk mire költenek az EP képviselők
Az Európa Parlament kb. 147 milliárd forintot költött tavaly képviselői juttatásokra.  Az a képviselők magánügye, mire költik a fizetésüket, ezen kívül viszont sokféle juttatást is kapnak az adófizetők pénzéből, hogy azt feladatuk ellátására költsék. Csakhogy nem igazán dokumentálják ezeket a költéseket. Most először fordul elő, hogy az összes tagállamban dolgozó egy-egy újságíró  közösen beperli az EP-t, hogy kiadják az adatokat. (Átlátszó)

Csaló munkaerő-kölcsönző cégek: a költségvetés és a családok is rosszul járnak
Fokozottan figyel a NAV a munkaerő-kölcsönző cégekre, ugyanis az ezzel foglalkozó cégláncolatok milliárdos károkat okoznak a költségvetésnek. A láncolattagok egymás között többször átjelentik a munkavállalókat, adót pedig nem fizetnek utánuk. Ráadásul gyakran a munkavállaló is csak akkor jön rá, hogy feketén foglalkoztatták, amikor beteg lesz, és kiderül nem kaphat táppénzt.  (MNO)

Paks2: ellentmondásos érvelés itthon és az EB előtt
A héten indult egyik uniós bizottsági eljárás azt vizsgálja a paksi atomerőmű bővítését szabályozó “Lex Paks” megfelel-e az átláthatósági követelményeknek. A kifogásolt törvénynek nagyrészt ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelnie a Bizottság és a  hazai Alkotmánybíróság előtt is. A kormány ellentmondó érvelést használ itthon és külföldön. Ami tény: eddig minden adatkérést visszadobtak.(Átlátszó)

Terjeszkedhet a kisvasút és a minden lében kanál Lőrinc
Csúszik a felcsúti kisvasút építkezése, az uniós támogatással viszont még az idén el kell számolni. A projekt gazdája a focialapítvány, amelyet Mészáros Lőrinc vezet. Az építőipari cégének munkagépei annak ellenére jelentek meg a területen, hogy nem ők nyerték a megbízást. Közben nyilvánvaló, hogy a vasútnak nem lesz elég nagy a forgalma, így már terveztetik, hogyan lehetne meghosszabbítani Bicskéig. (HVG, Magyar Narancs, MNO)

Siófokon milliókért reklámozták télen a strandot
Siófokon 20 év után váltotta le a fideszes városvezetést az új polgármester. Feltűnt neki, hogy enyhén szólva kérdéses, megérte-e a városnak ősszel és télen is a strandot reklámozni. De nem ez az egyetlen furcsaság: a vásárcsarnokot rendkívül kedvezményesen bérli az egyik önkormányzati képviselő. Ráadásul a fűtés és a világítás korszerűsítése után csak hidegebb és sötétebb lett. (Hír TV)

Ha van még két perced:

A Vidékfejlesztési Hivatalból kirúgták majdnem a fél vezetőséget. A területalapú támogatások kiosztásával kapcsolatos csalás miatt 84 ember ellen emeltek vádat. (HVG)

Felmerült, hogy Andy Vajna a TV2 megvásárlásához közpénzt is felhasznált az Eximbankon keresztül. A bank a külügyhöz tartozik, de Szijjártó nem mondja meg hiteleztek-e. (444)

A miniszterelnöki tanácsadóként Giró-Szász havi szűk egymilliót fog keresni. Friss vagyonbevallásából kiderül: eladta részesédését az ingatlanmutyista cégében. (Origo)

Ismét nyert egy meghívásos pályázaton Rogán szomszédja, ezúttal másfél milliárdért népszerűsítheti a kormányablakokat. (HVG)

Fazekas elégedett a földeladásokkal: 200 gazda vásárolt az első héten. Közben az ellenzék együtt tiltakozik a mezőhegyesi ménesbirtok eladása ellen. (MNO,Origo)

“Szentségtelen lelket képviselő” portálnak nevezte az Átlátszót Hegedűs Lóránt, de ez semmi ahhoz képest, amit az őt elmarasztaló egyházról mondott a szószéken. (Átlátszó)

Maximum egy épület készül el a következő választásokig a Liget Projekt keretében. Már a tervezés is csúszik, közben viszont fogy a projektcég fogyasztja a pénzt. (NOL)

Rogán azt sem akarta elárulni, hány tanácsadója van, mostmár azt is tudjuk, kik ők. Heten vannak, az egyikük Orbán személyi edzője, egyben a Puskás Akadémia főigazgatója. (444)

A fociba átláthatatlanul ömlenek a TAO-s milliárdok, amit részint az utánpótlásra lehet fordítani. Így a csókosok gyerekei érvényesülnek, akár tehetségesen, akár nem. (ATV)

A totálkáros hivatali autókat eladja az állam: 2007 óta 19 kocsit törtek össze a politikusok, ezeket már nem érte volna meg helyre pofozni. (HVG)

A több száz millióért felújított Hild-villába költözik az MMA kutatóintézete, de Fekete György szállodát is nyitna az épületben a határon túli és külföldi kutatóknak. (HVG)

Jön az újabb plakátkampány: a bevándorlásról és a terrorveszélyről. Mindenképp elindul még az idén, mert 380 milliót már elkülönítettek rá, bár szlogenek még nincsenek.(VS)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás