Hírek

Orbán veje a saját lábára állt, de mennyibe kerül ez majd neked?

Ezekről ne maradj le!

Ezért lehetünk bajban, ha költünk a Paksra felvett orosz hitelből (444)
Sokba kerülhet még, hogy Tiborcz a saját lábára állt (HVG)
Bajnai nélkül is tud robbanni a Hajdú-Bét-ügy (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Ezért lehetünk bajban, ha költünk a Paksra felvett orosz hitelből
Míg a kormányzat korábban néhány alkalommal határozottan tagadta, hogy elkezdte lehívni az orosz hitelt, más megszólalásaival arra engedett következtetni, hogy az idén Paks 2-re költött 28 milliárd forint fedezetéül ez a kölcsön szolgál. Ez azért nem mindegy, mert az EU várhatóan még a héten felfüggeszti a paksi projektet. (444)

Sokba kerülhet még az országnak, hogy Tiborcz a saját lábára állt
Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF kiemelten érdeklődik a miniszterelnök vejének üzletei iránt. Azokat a gyanúsnak látszó, 10 milliárdos nagyságrendben megnyert közbeszerzéseket vizsgálják, ahol az akkor Tiborcz-érdekeltség Elios Zrt. ellenfél nélkül nyerhetett. Az sem kizárt, hogy a költségvetés terhére vissza kell fizetni a támogatásokat. (HVG)

Bajnai nélkül is tud robbanni a Hajdú-Bét-ügy
Bár 12 éve ment csődbe a húsipari cég, az ügy még mindig velünk van. Most bennfentes információk alapján tavaly újraniytották a csőd aktáit, pedig az ügyészség nemrégiben megszüntette a büntetőeljárást. A tulajdonos Wallis-vezetők közül az egykori főfideszes főkönyvelő Gansperger Gyulát gyanúsítottként hallgatták ki, Nagy Györgynek gyanúsítotti idézést küldtek, míg Bajnai Gordont, mellesleg volt kormányfőt tanúként hallgatták ki. (Átlátszó)

Nagyot bukott a nagyon hájpolt magáncsőd
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a kormány beismerje: gyászos eredményt hozott a magáncsődeljárás. Alig 51 adós kezdeményezte ezt, ami azért érdekes, mert az MNB korábban több tízezerre becsülte azok számát, akiknek ez segíthetett volna. Három minisztérium eddig összesen 626 millió forintot költött el a senkinek se kellő intézkedésre. (MNO)

Ha van még két perced:

A magyar állam 50 milliárd forintos gazdaságfejlesztési programot indít a Vajdaságban. Ebből az összegből 20 milliárdot vissza nem térítendő támogatásként osztanak majd ki. (444)

L. Simon Lászlóhoz hasonlóan más államtitkárok cégei is kaptak-e állami támogatást? – kérdezték Lázár Jánost, aki nem értette a kérdést, mert az szerinte nem egyértelmű. (HVG)

Míg kommunikációjában a Fidesz offshore-ellenes, az Országgyűlésben leszavazták azt a törvényjavaslatot, ami eltiltotta volna az offshore cégeket az állami pénzektől. (Vastagbőr)

Az ORÖ egyik képviselője állítja, hangfelvétellel tudja bizonyítani, hogy Farkas Flórián felszólítására verték szét a szervezet legutóbbi közgyűlését. (Index)

A Stanford Egyetem kutatóinak 15 éve – itthon is – szabadon alkalmazott módszerét védette le egy csavaros eszű miskolci oktató. (Index)

A kormány 25 ezer új munkavállaló alkalmazására kényszeríti most a nagy áruházláncokat. Pont annyit szedne így be adóban, mint amennyit nem engedett Brüsszel. (Index)

Giró-Szász András visszatér a kormányba, hogy tanácsot adjon a miniszterelnöknek. Elmondása szerint fogalma sincs, mennyit fog keresni, és őt nem is ez érdekli. (444)

Szúrópróbás vizsgálattal bukkant a Magyar Nemzet olyan, eladósorban lévő állami földekre, amelyeknél az árverési hirdetmény és a nyilvántartás adatai nem egyeznek. (MNO)

Újabb 800 millió forintos csalási ügy az Atevnél. Annál az állami cégnél, ahol négy hónappal ezelőtt is feljelentést tettek a feltárt gyanús ügyek miatt. (HVG)

Az államtitkok mellett híváslistákhoz is hozzáférhetnek a médiában is aktív fideszes kommisszáriusok. Hol végződik az állam, hol kezdődik a Századvég. (Átlátszó)

Az Iszlám Állam teljesen új módszerekkel finanszírozza magát, így komoly nehézségeket okoz az ellene küzdő országoknak, nemzetközi intézményeknek. (Washington Post)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás