Hírek

Átlátható önkormányzat Magyarországon? Mi tudunk egyet!

Ezekről ne maradj le!

Tulipiros nyelven mentették volna a Vizoviczki vagyont külföldre (Átlátszó)
Az MNV vezér családi cége csődbe ment, az uniós pénzt  azért még felvették (NOL)
Megvehető jogsik, urambátyám viszonyok az ellenőrzésben (24)

Ha van 3 perced:

Tulipiros nyelven mentették volna a Vizoviczki vagyont külföldre
Miután a „diszkópápa” Vizoviczkit  letartóztatták, élettársa és a nő édesanyja próbálta menteni a menthető vagyont. Liechtensteinben akartak offshore céget alapítani. Az alapítással Szebellédi Istvánt bízták meg, aki korábban számos önkormányzat könyvvizsgálatát végezte, tavaly azonban váratlanul öngyilkos lett. Hiába próbáltak rébuszokban beszélni, a lehallgatásoknak köszönhetően meghiúsult a terv. (Átlátszó)

Így csalnak az uniós pályázatokon
A Transparency International jelentése szerint komoly korrupciós kockázata van az uniós projekteknek Magyarországon. Előfordul, hogy már magát a fejlesztési célt is indokolatlanul választják ki. Gyakran csalnak a túlárazással. Vannak esetek, amikor az egyik „csókos” pályázó hamarabb értesül a pályázat pontos feltételeiről, illetve olyan is, amikor előre tudható, hogy csak egy cég felel majd meg a kiírt feltételeknek. Az ellenőrzések hiányosak. (Átlátszó)

Az MNV vezér családi cége csődbe ment, az uniós pénzt  azért még felvették
Az uniós pénzek egyik eltűnési formája, hogy a pályázatot elnyerő cég a pénzek lehívása után csődbe megy, a megvalósítás pedig elmarad. A cég pedig gyakran kötődik politikai döntéshozókhoz, Ez történt az MNV vezér Szivek Norbert családi cégével is, amely azután is befogadott egy 49 milliós támogatást, hogy pár héttel előtte a taggyűlésen már arról beszéltek, hogy veszélybe került a társaság működése. (NOL)

Megvehető jogsik, urambátyám viszonyok az ellenőrzésben
Itthon közhelynek számít, hogy a jogsi megszerzéséhez egy kis plusz pénzt kell csúsztatni. A korrupció átszövi az egész rendszert. Az oktatók jóban vannak a vizsgabiztossal, az iskolák az ellenőrökkel. Könnyű meghekkelni a rendszert, ráadásul a statisztikák is jobbak, ha több a sikeres vizsga. Mindenhol van tisztességes oktató és vizsgáztató is, de a dolog azon dől el, a vezetés támogatja-e a korrupciót. (24)

Földárverezés: tiltakozó ellenzék, Simicska örülhet
A földárverezésen több száz hektáros egybefüggő területeket is kínálnak, amiknél nem várható nagy verseny. Nyilvánvalóan csak a spekulánsok vagy tőkeerős befektetők rúgnak labdába. Az ellenzék tiltakozik. A parlamentben pedig módosították a földtörvényt: a tulajdonosok 3 évenként emelhetik majd a bérleti díjat, így még jobb üzlet a vásárlás. Viszont nem volt meg a kétharmad, így nem emelhetik meg visszamenőleg Simicska bérleti díját. (Agrárszektor, Origo, ATV)

Ha van még két perced:

Az MTVA adatigénylésre közölte, mennyit költenek a Játék Határok Nélkül Kínában forgatott évadára. Összesen majdnem 300 millióba került a licenc megvételével együtt. (Átlátszó)

Ezentúl az év minden napján 0-24 elérhetőnek kell lennie a Századvégnek, hogy támogathassák a döntéshozatalt. Nem kell aggódni, kapnak érte 4,8 milliárdot. (Index)

Sikkasztás gyanúja miatt nyomoznak a volt Paralimpiai Bizottság elnök, Gömöri Zsolttal szemben. Devizahitelét váltotta ki az elnökként kapott támogatásból. (HVG)

Már jön az orosz hitel, 2018-ban indul az építkezés Pakson, de addig is bőségesen használnak a milliárdokból. Nagyon kétesélyes, hogy megéri-e a beruházás. (444)

Felderítette a NAV azt a hajdú-bihari bűnszervezetet, amely összesen három és félmilliárd forint adót csalt el. Ezzel ráadásul óriási versenyelőnyt szerzett a vasipari cikkek piacán. (Napi)

A Mecsekerdő Zrt. Baranya megye erdeinek felén gazdálkodik. Az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján a vagyonkezelésük átláthatatlan, 30 napjuk van változtatni. (Pécsi Újság)

Pázmánd lett az első falu, ahol az önkormányzat még azokat az adatokat is közzéteszi, amit nem lenne kötelező. Civil segítséggel 100 százalékos átlátható önkörmányzat. (Mixonline)

A legfőbb ügyész szerint, ha a titkos eszközökkel szerzett információkat könnyebben felhasználhatóvá tennék, a korrupciós ügyekben is könnyebb lenne a bizonyítás. (Híradó)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás