Hírek

Akkora volt a kapkodás Lázáréknál, hogy az OLAF-nak is feltűnt

Ezekről ne maradj le!

A mutyista szövetkezethez megérkeztek az uniós felügyelők (Átlátszó)
Simicska fogta magát, és bevetett egy apró trükköt Orbán ellen (24)
Az OLAF keményen rárepült Lázárékra (HVG)

Ha van 3 perced:

A mutyista szövetkezethez megérkeztek az uniós felügyelők
Eljárást indított az EU csalás elleni hivatala az ellen a mutyista szövekezet ellen, amelyről korábban az Átlátszó is írt. A 2,9 milliárd forintnyi uniós támogatást felszippantó ESZOSZ közben végelszámolás alá került. Eredetileg hátrányos helyzetű régiókban élő munkanélkülieknek tettek hangzatos ígéreteket, de a nagy csinnadrattával beindult projekt néhány hónap alatt kimúlt. (Átlátszó)

Az OLAF keményen rárepült Lázárékra
Hiába akarták egy „villámtenderrel” kicselezni Lázárék az uniós szabályokat, az EU csalásellenes egységéhez már meg is érkezett a bejelentés. A Miniszterelnökség 5 milliárd forintos tanácsadói pályázatára és az azt övező kapkodásra felfigyeltek a brüsszeli auditorok, akik  a múlt héten amúgy is ott vizsgálódtak. Az új közbeszerzési törvény néhány pontjából könnyen uniós kötelezettségszegési eljárás lehet. (HVG)

„Lesz botrány, ami érdekes botrány lesz”
Az állami földeladásokkal kapcsolatos égető kérdésekkel szembesítette az illetékes államtitkárt az Átlátszó. Bitay Márton szerint a vidék hosszútávú fejlesztése szempontjából irreleváns, ha hét és fél Budapestnyi területet eladnak az állami földvagyonból. Közben az első földárverésen csupán egyetlen vásárló jelent meg, kikiáltási áron vitte el a földet. (ÁtlátszóHVG,  NOL)

Simicska fogta magát és bevetett egy apró trükköt Orbán ellen
Összesen 13, bevételt nem produkáló, egy időben bejegyzett céget vett a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Agro Növénytermesztési Kft., hogy pályázni tudjon azokra az állami földekre, amelyeket most Simicska Lajta-Hanság Zrt.-je bérel az államtól. „Lajos nem szarozik” – mondta Simicskáról egyik jó ismerőse. (24)

Ha van még két perced:

Vélhetően a Századvég szerződéseiről és a minősített adatokhoz való hozzáféréséről is kérdezhetik majd Lázár Jánost a nemzetbiztonsági bizottságban. (MNO)

Répássy Róbert volt államtitkár hétmillió forintot kapott, miután kirúgták az Igazságügyi Minisztériumból. A pénzt 75 százalékos adó sújtja, így ő csak a negyedét kapja meg. (Origo)

Több mint 14 millió forintba került, hogy az M1 októberben hírül adja: a németek között már többségben vannak azok, akik egyetértenek a Magyarországon épült határzárral. (Origo)

A multiknak a jövőben ott kell adózniuk, ahol a valós tevékenységet folytatták, így véget érhet a vállalatoknak a törvénytelenség határát súroló adóoptimalizálás. (HVG)

Bíróság elé állítják a Global Voices szólásszabadságért küzdő aktivistáját Marokkóban. Az Átlátszó 2012-ben Hisham Almiraat lapjával együtt nyert Breaking Borders-díjat. (Global Voices)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás