Hírek

Oligarcha lennél? Itt van a részletes szabályzat!

Ezekről ne maradj le!

Durva adatok mutatják, hogy minden második közbeszerzés korrupt lehet (Átlátszó)
Elbukni látszik a NAV bosszúhadjárata, itt vannak a részletek (STOP)
Oligarcha lennél? A részletes szabályok már nyilvánosak (24)

Ha van 3 perced:

Minden második magyar közbeszerzés korrupt lehet
Erre jutottak egy összesítés során a magyar civilszervezetek. Létezik egy indikátorrendszer, amelyet a korrupciós esetekre rávetítve, ellenőrizhető azok tisztasága. Az indikátorrendszer úgynevezett „red flag”-eket, magyarul vörös zászlócskákat mutat, amelyek a korrupciós kockázati tényezőket jelzik. A magyar közbeszerzésk 60 százalékában van legalább egy vörös zászló. (Átlátszó)

Elbukni látszik a NAV bosszúhadjárata
Sorra veszíti el a bírósági pereket a NAV, illetve annak korrupciós vádakkal kapcsolatban érintetté vált vezetői. Nemrégiben az Átlátszó ellen sem tudott nyerni az adóhatóság, de ez már nem az első eset volt. A NAV tavasz óta sorozatban lépett vissza, vagy vesztett azokban a perekben, amelyekkel a kétes ügyeket nyilvánosságra hozókat kívánták megfélemlíteni. (Stop)

Földöntúli nyereséget hozott a trafikozás
Elképesztő nyereséget hozott tavaly a trafikbiznisz. A cégekbe betett pénz 90 százalékos (!) nyereséget fialt, tehát egy év alatt csaknem visszahozta a trafik azt a pénzt, amit a tulajdonos befektetett. A 2013 közepi újraosztásig a trafikok még 10-20 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget produkáltak. (HVG)

Bűncselekmény volt vagy az oroszokkal csak így lehet?
Durván nehéz dolga van a magyar vádhatóságnak, mert ott keres bűncselekményt, ahol gyakorlatilag a legmagasabb szintű állami szervek próbálták eltüntetni a nyomokat. Egy magyar-orosz ingatlanügyről van szó, amelyben egy igen értékes ingatlan a Putyinnak szívességet tevő orosz milliárdos oligarcha fizettsége lett. (HVG)

Oligarcha lennél? Régen lekéstél a tutiról!
A magyar oligarchiába már nincs lehetőség betörni egy korrupciós szakértő szerint. Kelet-Európában a rendszerváltás után olyan rendszerek alakultak ki, amelyekben jellemzően az államtól függő oligarcha nyerte a gazdasági játszmákat, egyes gazdasági szektorokban hamar monopóliumok jöttek létre. Aki most akarna, annak már késő. (24)

Simicskát kivéve mindenkibe öntik tovább a zsét
Az M4-es autópálya építését az a konzorcium nyerte el melynek a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgép is tagja volt. Eddig 33 milliárd forintot fizettek ki nekik. Orbán és Simicska konfliktusa után az építkezést villámgyorsan leállították. Az út 70%-a már készen volt. Szakértők szerint a Közgépet leszámítva mindenki folytathajta majd a munkát. (Index)

Ha van még két perced:

Végre nem magát ellenőrzi az MNB, immár külsősök is részt vehetnek a jegybank elszámoltatásában. (Index)

Villámtendert írt ki a kormány a recski réz- és aranybányák újrahasznosítására. Három nap van rá. Lehet, hogy az új közveszerzési törvényt akarják kijátszani? (HVG)

Hetek óta cikkezik a Blikk egy magyar vállalkozóról, aki nyolcmilliárd forintot „adott kölcsön” Berlusconinak. Most lefotózták, közölték a képet, aztán levették. (Blikk)

Online petíció indult a legújabban adócsalással vádolt volt fideszes politikus, Fodor Ibolya lemondatására. Eddig mindent túlélt a következmények nélküli városban. (HVG)

Merkel tudni akarja, mi történt a focicsapata körül. Történt ez azután, hogy a Spiegel arról írt, a németek szavazatokat vásároltak a vb-helyszín 2000-es kijelölése előtt. (Inforadio)

Nem biztos, hogy jogszerűen adta vissza az állam az egyháznak azt az épületet, amelyben Marosvásárhely legerősebb iskolája van. Ezt vizsgálja a román korrupciós ügyészség. (Magyar Kurír)

Bulgáriában összehangolt lejáratókampány indult több oknyomozó újságírókkal szemben, akik korrupcióra szakosodva írtak leleplező cikkeket. (Átlátszó)

A francia Alstom több mint 772 millió dolláros bírságot fizethet, miután tavaly beismerték, hogy megvesztegettek bizonyos döntéshozó kulcsfigurákat. (HVG)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás