Hírek

Tippelj, ki jár jól a hétfőn kezdődő földlicittel!

Ezekről ne maradj le!

Átlátszó – NAV 1:0 (Átlátszó)
Kevesebb áfacsalás (Index)
Földárverés + Mészáros Lőrinc = ? (444)

Ha van három perced:

Átlátszó – NAV 1:0
Egymillió forintra perelte az adóhatóság az Átlátszót, mert szerintük a NAV főigazgatójáról írtak sértik az intézmény jóhírnevét. Az elsőfokú ítélet indoklása szerint itt lényegében egy államigazgatási szerv valamely döntése kapcsán kialakult vitáról van szó, és a sértőnek vélt állítások nem jelentik a jóhírnévhez fűződő jogok megsértését. Első fokon sajtószabadság van. (Átlátszó)

Kevesebb áfacsalás
Két éve nagy botrány volt belőle, hogy Horváth András azt állította, hogy a NAV tudomásával bonyolítják az áfacsalásokat a kiemelt adózók. Az akkor keltett hullámok ma már gyorsabb fehéredést, sokkal több befizetett áfát és hatékonyabb ellenőrzést jelentenek. 2014-ben kevesebb volt az áfacsalás-vizsgálat, de annál hatékonyabb. (Index)

Senki ne vegye fel a kesztyűt
Az Országos Roma Önkormányzat háza tájáról már több hónapja más sem érkezik, mint válságkommunikáció. A legújabb fordulat a korábbi százmillió nagyságrendű csalások között, hogy Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, pozíciókat és pénzt ígért egyeseknek, ha nem nyilatkoznak a botrányokról a sajtónak, hanem hagyják őt beszélni. (Index)

Földárverés + Mészáros Lőrinc = ?
A hétfőn kezdődő földárverések egyik nyertese Mészáros Lőrinc lehet, olcsón juthat olyan jó minőségű állami földekhez, amiket eddig csak bérelt ‒ szintén elég jó feltételekkel. Az árverésre bocsátott területek közt vannak egy Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég és egy német agrárcég által béreltek is. (444)

Magyarország többet titkosít
Orbánék ebben a ciklusban eddig 32 darab  3000-es sorszámú kormányhatározatot hozott a kabinet. Ezek a hivatalos besorolás szerint „semmilyen módon nem megismerhetőek” amíg le nem járt a titkosításuk. Összehasonlításképpen az Origo becslése szerint ha tartják ezt a tempót, végül 2x annyi titok lesz, mint 2006-2010 között. (Origo)

Tudod, mit nem fogunk soha megtudni?
Hogy mi történt Röszkén szeptember 16-án. A felvételeket megsemmisítették, az akkor először hordottazonosítószámokat pedig pont kitakarták a ruhák. Legalábbis ez a hivatalos álláspont. Mivel eljárások indultak határzár tiltott átlépése miatt, ezt nem tehették volna meg, és a törvény szerint az azonosítónak is láthatónak kell lennie. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Háromszor is kenőpénzt fogadott el Szlovákiában a malackai járásbeli Marianka község polgármestere. Most lebukott. Szabadlábon védekezhet, de posztjáról lemondott. (Parameter)

Németország és Ausztria felfüggesztette a Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását. (24)

Bizonyítottság hiányában elbukott egy fideszes elszámoltatás. A hűtlen kezelés vádja még az MSZP-SZDSZ érában merült föl, de most megállt a nyomozás. (Index)

Még szinte meg sem adta a Gazdasági Versenyhivatal Andy Vajnának az engedélyt a TV2 felvásárlására, már abajgatják is az RTL-klubot, hogy tisztességesek-e. (Index)

Vizsgálatot rendelt el Putyin egy nemzetközi doppingellenes szervezet jelentése miatt: állítólag oroszországban államilag irányított, szervezett doppingolás zajlik. (IndexHírTV)

Őrizetben marad a volt horvát kormányfő. A legfelsőbb bíróság helyt adott a fellebezésnek, és nem fogadta el rögtön a letett óvadékot. (Ma)

Rontja Mexikó versenyképességét a korrupció. Az ország GDP-jének 5%-a tűnik el minden évben korrupt ügyletekben, ráadásul a vállalkozások mindennapjait is megkeseríti. (Quartz)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás