Hírek

Jól fizet a politikai tanácsadás, csak nem tudjuk meg, kiknek

Ezekről ne maradj le!

Jól fizet a politikai tanácsadás, csak nem tudjuk meg, kiknek (444)
Mire bealkonyul a Közgépnek, talán megismerjük a tulajdonosait is (Forbes)
Ha Amerikában kell lobbizni, Orbánék nem fukarkodnak (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Jól fizet a politikai tanácsadás, csak nem tudjuk meg, kiknek
Bőség van a minisztériumoknál politikai tanácsadókból. Meg is éri nekik dolgozni, összesen évente kb. 1,2 milliárdnyi közpénz megy el a fizetésükre. Lázár János körül hemzsegnek a leginkább, a Miniszterelnökségnél összesen 45 tanácsadó dolgozik. A főtanácsadók közül van aki havi 1,5 millió körül visz haza. Mindenki titkolja, kik a tanácsadók, de egyedül Rogán új minisztériuma nem árult el semmilyen adatot róluk. (444)

Politikai bosszú eredménye Kishantos tönkretétele?
Ács Sándorné, aki már három nyertes perben is képviselte Kishantost, 2013-ban az országot járva a földtörvény veszélyeiről beszélt. Azt  is szóvá tette, hogy az agrárkamara vezetőségében ülő vállalkozó, akinek cége 9000 hektáron gazdálkodik, talán nem a családi gazdák érdekeit képviseli. Aztán üzenték neki, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési központ nem fogja megkapni a földeket. Szerinte most egy ország fog hasonlóan járni. (Átlátszó444)

Mire bealkonyul a Közgépnek, talán megismerjük a tulajdonosait is
A korábbi években szinte közhely volt, hogy a Közgép nyeri az építkezési közbeszerzéseket, most pedig úgy tűnik, a Duna Aszfalt váltja. Az új üdvöske szépen növekszik, tulajdonosa Szijj László 12. lett a Forbes gazdaglistáján. Meglepő, hogy a valószínűleg utolsó jó évét záró Közgép tulajdonosi szerkezetéről jóval kevesebbet tudunk. Most kiderült, Simicska 11%-a mellett, Nyerges Zsoltnak 20%-a van. (Forbes)

Virágéknál ég a világ
A Fővárosi Törvényszék a napokban indított eljárást a szakképzéssel foglalkozó Virág és Juhász Kft. (tavasztól Európai Online Oktatás Kft.) ellen. Tanárok és diákok fordultak a rendőrséghez, előbbiek a bérük, utóbbiak az órák elmaradása miatt. Virágékhoz kötődik a Drégelyvár Oktatási Központ Alapítvány ügye, amely körül már az adóhatóság nyomoz milliárdos nagyságrendű költségvetési csalás és sikkasztás gyanújával. (HVG)

Ha Amerikában kell lobbizni, Orbánék nem fukarkodnak
Összesen 612 millió közpénzt kap egy rejtélyes, a magyar kormány érdekeit képviselő amerikai lobbiszervezet. Ez a pénz tehát – a politikusok kampányainak támogatása útján – az amerikai választásokat is (igaz kis mértékben) befoyásolhatja. Számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet már kapott nagyösszegű támogatást. A legtöbb pénzt ösztöndíj formájában osztják szét. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Szép volt, fiúk! Az Atmedia vezetője bejelentette, hogy 2016. január 1-től ők értékesítik a közmédia reklámidejét, majd az MTVA-vezérigazgató még ugyanott cáfolt. (Kreatív444)

A látványsportok társaságiadó-kedvezményes támogatási rendszerét vizsgálná az Európai Bizottság, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének javaslatára. (Napi)

Andy Vajna kormánybiztosként ingyen dolgozik, a szerencsejáték-törvény módosítása viszont kedvez pénztárcájának. (24)

Az ORÖ egy uniós programban 4500 táblagépet adott volna hátrányos helyzetű gyerekeknek, de egy nappal a szállítás előtt visszamondták. Volt diák, akivel aláíratták, hogy átvette. (MNO)

Komolyan veszik a kivizsgálást a németeknél: nemcsak a FIFA-nak juttatott összeg ügyét, hanem az egész vb rendezési folyamatot feltárják a korrupciós gyanú miatt. (Origo)

Az államtitkár szerint nem újdonság nekik a Transparency lesújtó kritikája az uniós pénzek elosztásáról, ezért már át is szerveznek mindent. (Napi)

A PM szerint pikáns, hogy Lázár az utolsó pillanatban írt ki közbeszerzést, meghekkelve saját rendszerüket. Újra beadják a korrupcióellenes ügyészségről szóló javaslatot. (HírTV)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás