Hírek

Lassan fluxuskondenzátor kell az állami földek bérléséhez

Ezekről ne maradj le!

Nincs garancia, hogy a vb után újranyit a Dagály (Átlátszó)
Rogán szomszédja viszi az MTVA reklámjait (Kreatív)
Egyedül nem ment az MVM-nek a gázértékesítés (444)

Nincs garancia, hogy a vb után újranyit a Dagály
Jövőre is nyitva lesz a 2017-es vizes vb uszodájának is helyet adó Dagály fürdő, legalább augusztus végéig, de utána bezár, és az állam felújítja. Legalábbis a fürdőt üzemeltető BGYH vezérigazgatóját így tájékoztatták. Garanciák azonban nincsenek arra, hogy az idei nyár legnépszerűbb strandja túléli-e Orbán Viktor és Gyárfás Tamás megalomán projektjét. (Átlátszó)

Rogán szomszédja viszi az MTVA reklámjait
Csókos cég fogja értékesíteni az MTVA reklámfelületeit. A közmédia reklámtenderét a Hamu és Gyémánt tulajdonában álló cég nyerte, melynek egyik tulajdonosa Csetényi Csaba, aki egyébként Rogán Antallal jó viszonyt ápol, ráadásul a miniszter szomszédja. Csetényi cége vitte el többek közt „Az emberek döntöttek” több mint 300 milliós közbeszerzését is. (Kreatív, Hír24)

Egyedül nem ment az MVM-nek a gázértékesítés
Az MSZP-s Tóth Bertalan újabb következtetéseket hozott nyilvánosságra a MET-MVM-ügyről. A szerződésekből az látszik, hogy a Magyar Villamosművek nem elég, hogy az osztrák határon megvette a gázt a cégtől, majd a magyar oldalon továbbadta neki, hanem a nyugati tőzsdei árnál többet is fizetett érte a kormányzó politikai elithez több szálon kötődő MET-nek. Arra hivatkoztak, hogy egyedül nem tudnák ezt elvégezni. (444) (NOL) (Index)

Díjat kapott az Átlátszó újságírója
Rádi Antónia, az Átlátszó munkatársa nyerte el a 2015-ös Paul Lendvai díjat a belvárosi ingatlanmutyiról szóló cikksorozatáért. A Bécsben élő író-publicista 2012-ben alapította a díjat, amellyel olyan magyar újságírókat jutalmaznak, akik kiemelkedő politikai-közéleti-társadalmi témájú cikkekkel jelentkeztek. (Átlátszó)

Újabb ingatlanmutyi!
Simán lemondott az V. kerületi önkormányzat 76 millióról, és 154 millió forint helyett 78 millióért adta el az egyik Deák téri ingatlanját a kerület ügyeit intéző ügyvédi irodának. Juhász Péter, az Együtt politikusa a Facebookon tette közzé részleteket az adás-vételről, majd felszólította a kerület polgármesterét, hogy indítson nyomozást, ami alatt ne szerződjön az érintett irodával. (HVG)

Andy Vajna nyugodtan viheti a TV2-t
Lázár szerint nem összeférhetetlenség, ha egy magas állami pozícióban és döntéshelyzetben lévő politikus megveszi az egyik legnagyobb kereskedelmi csatornát. Azzal ugyanis, hogy Andy Vajna „csak” filmügyi biztos, még nem számít állami vezetőnek. Lázár hozzátette, hogy egy politikusnak átlátható módon kell üzletelnie, bár Andy Vajna offshore számláira már nem tért ki. (HVG)

Kutyamutyi
A Földművelésügyi Minisztérium 15 éve nem tesz rendet az ebtenyésztők közötti káoszban. Beismerték, hogy az Orbán-kormány idején hozott intézkedések sem működtek. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége háborúskodik a tenyésztőszervezetekkel. A probléma az anyagi érdekekből és a fekete kutyakereskedelemből fakad. (Index)

Előbb kellene egy fluxuskondenzátor
Olyan állami termőföldeket írt ki árverésekre a nemzeti földalapkezelő szervezet, melyek bérleti ideje 2091-ben jár le. A Hubertus Agráripari Bt. például még 76 évig bérelhet állami területeket. Sok mindennel lehetne spekulálni, akár azzal is, hogy a ma folyó uniós földügyi kötelezettségszegési eljárások végén a jelenleg kizárt emberek is földet vásárolhatnának. Úgy 116 évesen. (HVG)

Ha van még két perced:

Csak a hiper- és szupermarketekre vonatkozik majd a kvóta, mely szerint ezekben az üzletekben minden 70 nm2-re jutnia kell egy dolgozónak. (Index)

Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter három havi illetménnyel és 8 nap fizetett szabadsággal távozott: így közel 4 millió forintot kapott, még úgyis, hogy ő maga mondott fel. (HVG)

A kormány szerint mindenki félreértette a Pintér Sándor által kezdeményezett törvénymódosítási szándékot. Cáfolják a kémtelepítést, a paragrafus viszont erősen sugallja. (Origo)

1,2 millióval perelték volna Gőgöst, az MSZP frakcióvezető-helyettesét, amiért pörköltevéssel vádolta Fazekas földművelésügyi minisztert munkája elvégzése helyett. (Index)

Kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is zárulhat a Kovács Béla ellen indított nyomozás, akit azzal gyanúsítanak, hogy az orosz titkosszolgálatnak kémkedett. (Index)

A sikerpropaganda ellenére néhány dohánymulti nem akar szerződni a nemzeti dohányellátóval, így a trafikokban hiány léphet fel bizonyos márkákból. (NOL)

A Nézőpont Intézet az Átlátszót is figyeli, bár a cikkek a vezérigazgató szerint egyedi logikával készülnek, ehhez nem kell nemzetbiztonsági szakembernek lenni. Hálisten. (Átlátszó)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás