Hírek

Andy Vajna becuccol a Vajdahunyadba?

Ezekről ne maradj le!

Ki nézhet bele az államtitkokba? (Index)
Kinek van 1,6 milliárd forintja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire? (Átlátszó)
Egymilliárd egy létező programra, ami ingyenes (NOL)

Ha van 3 perced:

Ki nézhet bele az államtitkokba?
Egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszból derült ki, hogy a  Századvég 21 munkatársa kapott hozzáférést szigorúan titkos iratokhoz. A nagyobb baj, hogy ilyen iratokat úgy kezeltek 2010 óta, hogy az engedélyt csak 2013-ban kapták meg. Vagyis szinte állam volt az államban a Fidesz-közeli kutatóintézet. A botrány a Nemzetbiztonsági Bizottságban is téma lesz. (Index, NOL)

Egymilliárd egy létező programra
Verseny kiírása nélkül közbeszereztetett az oktatási kormányzat majdnem egymilliárd forintért, és ezért az irdatlan összegért beszereztek egy már létező programot, az egyébként az egyemeken használatos Neptunt. Az összeget arra költik, hogy az átengedett licencű, de felsőoktatási intézményekre optimalizált szoftvert bővítsék és más iskolatípusokra is adaptálják. Kicsit drágának tűnik ez az átdolgozás… (NOL)

Kinek van 1,6 milliárd forintja Mészáros Lőrincék bérelt földjeire?
Csak nem éppen neki? Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köre által bérelt földekből ugyanis újabb 540 hektárt hirdetett meg a Nemzeti Föld Alap licitre. Az árveréseken a tőkeerő fog dönteni, és tudvalevő, hogy éppen a felcsúti polgármester a leginkább tőkeerős földműves a térségben. Közben kiderült: hiába kiemelt beruházás a felcsúti kisvasút, mégsem készült el vele időre a Mészáros Lőrinchez köthető kivitelező. (HVG, Átlátszó)

Andy Vajna becuccol a Vajdahunyadba?

Egyelőre erről szó sincs, bár ezzel viccelődött Baán László, a Liget Budapest Projekt kormánybiztosa, aki szerint a filmügyi kormánybiztos, főkaszinó-tulaj, Andy Vajna bepróbálkozhat egy kaszinóval a Városliget átalakítása során. A projekt egyik nagy kérdése ugyanis, hogy mi legyen a Vajdahunyadvárban lévő, és nem túl frekventált Mezőgazdasági Múzeummal.  (HVG)

Vigyázz, kire mondod, hogy korrupt a Facebookon!
Egy kritikus FB-poszt, 10 ezer forint bírság, ez a módi Tatán. Megsértette a tatai önkormányzat jó hírnévhez fűződő jogát, ezért tízezer forint sérelemdíjat kell fizetnie annak a nőnek, aki megosztott egy Facebook-posztot és így azzal vádolta a tatai hivatalnokokat, hogy nem megfelelően gazdálkodnak a városi ingatlanokkal. (444)

Ha van még két perced:

Az amerikai nagykövet a kemény múlt heti beszéde után egy interjúban is megismételte, hogy szerinte meg kellene büntetni a korruptakat Magyarországon.  (NOL, HVG)

Lépéselőnyben Vajnáék a TV2-ért vívott harcban, miután az ő kérelmüket bírálta el a Gazdasági Versenyhivatal. A küzdelem folytatódik. (HVG)

Újra megfontolja a tiltakozások miatt leállított internetadót a kormány, de most a célpont a tengerentúli netes óriáscégek lesznek, amelyek nem fizetnek a kormánynak adót. (24)

Paks II. egyik beruházásának szerződésének titkosítását 30 évről 10 évre csökkentették, így már 2025-ben megtekinthető lesz. Azt guggolva is… (Origo)

Új céget alapított Csányi Sándor. Most hulladék-újrahasznosításba vágott bele. Az érdekes az, hogy ugyanoda van bejegyezve, ahova a MET-hez köthető Dunamenti Erőmű Zrt.. (HVG)

A világ egyik leggazdagabb embere, az IKEA alapítója most fizetett szja-t Svédországban, 42 év után először. 6 millió koronát fizetett ki (kb. 200 milliór forintot). (Index)

Magyar a negyedik leggazdagabb román. A tízes lista képviselői közül ketten is börtönviseltek, az egyikük most szabadult, a másik még mindig büntetését tölti. (HVG)

Közvéleménykutatásokra is jut a köztévé 80 milliárdjából. Most arra voltak kíváncsiak, egyetértenek a németek (igen) és az osztrákok (nem) a kerítésépítéssel. (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás