Hírek

Halomra vásárolják a luxusingatlanokat az MNB-alapítványok

Ezekről ne maradj le!

Újabb milliárdos kiadás Matolcsy környékén (HVG)
Makovecz-stílusú kazánház (Napi)
Támogatásért cserébe támogatás (Bors)

Újabb milliárdos kiadás Matolcsy környékén
Az MNB-hez köthető Pallas Athéné Alapítványok ezúttal több mint 7 milliárd forint értékben vásároltak ingatlanokat. A főváros egyik legdrágább környékén, a Vörösmarty téren, ezen kívül a szintén elegáns és drága Döbrentei tér közelében, illetve egy egész szállodát is Kecskeméten. (HVG)

Makovecz-stílusú kazánház
Többek között két Makovecz-stílusú kazánház is fog épülni Felcsúton egy újabb sportberuházás keretében. A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia növendékei két fűthető pályával, egy traktorral és egy busszal lesznek gazdagabbak, a több mint 3 milliárd forintos beruházásból, amiből kétmilliárdnyi tao-támogatás. (Napi)

Támogatásért cserébe támogatás
A nehéz időket élő Volkswagen-csoport által is működtetett Audi a nehéz időket élő Győri-ETO helyett a Ferencvárosba focicsapatába fog százmilliós nagyságú pénzeket ölni. Ez történhet politikai nyomásra is, nemrég hatmilliárd forintos támogatást nyújtott a kormány az autógyártással is foglalkozó cégcsoportnak. (Kisalföld, Bors)

Kormányinfó összefoglaló
Szálanként 4 forint dohányadó a gyártóknak, lesz Makovecz Imre intézet, ami az építész szellemi örökségét gondozza majd, csökkentik a bürokráciával kapcsolatos díjakat, minden háztartásnak az állam adja az energiát hosszú távon, eladják az OTP-részvényeket, megerősítették a menekültpolitika sikerességét, és lesz ún. Liget2-projekt. Talán. (Index)

Az 5 milliárdos csalás peranyaga
Most emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy 5 milliárdos csalási ügyben. Az államtól nyúlták le a pénzt, méghozzá szellemesen. 2009-ben kezdődött a bűncselekmény-sorozat: különböző vállalatok munkavállalóikat papíron a bűnszervezet által, ukrán nevekkel létrehozott cégekbe jelentették be, ahonnan a dolgozóikat formálisan visszakölcsönözték. (Index)

Átlátható-e a Transparency International?
A Transparency International 2012-es konferenciájának költségeit és elszámolását vette tüzetesebben szemügyre néhány újságíró, és úgy találták, hogy a Brazíliában tartott korrupcióellenes konferencia nem kellően átlátható és nem teljesen tiszták a pénzügyi manőverek. Több szponzort meg sem említettek az elszámolásban. (Correctiv)

Andy Vajna magát ellenőrzi
A nemzet médiaguruja, Andy Vajna kaszinókoncesszió-birtokos, és bizonyára még rengeteg cím birtokosa saját magát ellenőrzi. Az LMP a Parlamentben kérte számon Tállain a kaszinók adóztatását, mire Tállai nagyjából azt mondta, van elég kamera, a rendszer jól működik. Ez igaz, csakhogy a kamerák felvételeit Andy Vajna emberei nézik. Ha nézik. (Index)

Ha van még két perced:

Pintér szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítványnál 21 embernek van olyan személyi biztonsági tanúsítványa, amivel belenézhet szigorúan titkos iratokba. (Index, 444)

Bell szerdán a korrupciót kárhoztatta. A Magyar Idők erre csütörtökön a fővárosi főügyésztől idézett szabadon: a korrupció mértéke nem feltétlen, inkább a felderítés hatékonysága nőtt. (444, 24)

Több mint 400 millió forint adót csaltak el csokicsempészek. A trükk az volt, hogy 3,5 tonnánál könnyebb teherautókban hozták őket át a határon. (Index)

Megindulhat a bűnvádi eljárás még egy korrupt román exminiszter ellen. A vád szerint majdnem másfél milliárd forint értékben fogadott el kenőpénzt. (Blikk)

A korrupt bukaresti főpolgármester 30 naprra házi őrizetbe került a börtön helyett. A vád szerint 25 ezer eurót kenőpénzt kapott, de más ügyekben is folyik ellene a nyomozás. (24)

Szezonja lehet az adócsalásnak, ma egy Barcában focizó argentin játékos ismerte el, hogy kb. 1,5 millió euró jövedelmet nem vallott be. (VS)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás