Hírek

Mi lett volna, ha kimarad? Lázár nagybátyja is földet vehet.

Ezekről ne maradj le!

Fantomtanulók, elmaradt fizetések a milliárdos csalási ügyben (Magyar Nemzet)
Orbánt is meghódította Gyárfás, hogy felépíthesse a hatalmas uszodát (Átlátszó)
Földárverések: Lázár nagybátyja is bevásárolhat  (HVG)

Ha van 3 perced:

Fantomtanulók, elmaradt fizetések a milliárdos csalási ügyben
A gyanú szerint 3,5 milliárd forint állami támogatást nyúlt le három oktatási alapítvány. Az iskoláikban olyan tanulók után is kaptak pénzt, akik nem jártak oda. Egy helyen a kincstári ellenőrök szúrópróbaszerűen 50, a nyilvántartásban szereplő tanulót kérdeztek meg, és közülük 37 válaszolta azt: nem jártak az intézménybe. Másokat több helyre is bejelentettek, ráadásul a támogatási pénzeket saját céljaikra használták fel. (Magyar Nemzet)

Orbánt is meghódította Gyárfás, hogy felépíthesse a hatalmas uszodát
Egy nemzetközi szinten is nagynak számító fedett uszoda építésének ötlete 2002-ben merült fel először. Akkor még 8 milliárd lett volna. Végül idén márciusban döntöttek, majd el is kezdődött az építkezés – a 2017-es úszó világbajnokságra, a számla azonban már 50 milliárd. Az eddig minden rendszerben jól mozgó úszószövetségi vezető Orbánt is meghódította. (Átlátszó)

Földárverések: Lázár nagybátyja is bevásárolhat
Nemrég a Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta az állami földek elárverezését, hogy a mezőgazdasági cégeket az egymást követő kormányok alatt szétlopták. Most a miniszter családja is nyertese lehet a termőföld eladási rohamnak, miközben a konkurenst állva hagyják. A földek eladásával sikerült egy magas állami kitüntetésben részesített 80 éves gazdát is megalázni. (HVG)

Kevesebb mint egy nap a 250 oldalas „lex Simicska” véleményezésére
Nemrég fogadták el az új közbeszerzési törvényt, hétfőn mégis megjelent egy 250 oldalas tervezet a módosításaival. A legfontosabb változás, hogy ezentúl nem feltétlenül a legolcsóbb ajánlatot kell választani a pályázatokon. Ezzel próbálhatják meg kiszorítani a Simicska-érdekeltségeket a közbeszerzésekről. A tervezet véleményezésére nem egész egy napot hagyott a kormány. (HVG, 444)

A külügy sincs elszállva a szupermegállapodástól
Egyelőre nehéz felmérni az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatásait Magyarországra nézve. A Külügyminisztérium háttéranyaga azonban arra figyelmeztet, hogy a hozzánk hasonló, kevésbé fejlett országok gazdáságát megviselheti az új környezethez való alkalmazkodás, munkahelyek kerülhetnek veszélybe. Szaftos részletek egy leakelt dokumentumban. (HVG)

Ha van még két perced:

A nukleáris hulladék kezelésére létrehozott alapba szánt pénzből finanszírozná a kormány az újabb rezsicsökkentést. (Index)

Az LMP megtalálta a világ egyik legdrágább roma tréningjét. Látszólagos eredmény nélkül költöttek el egymilliárd forintot roma felzárkóztatásra. Most feljelentés lesz. (Index)

Az év végéig tervezi befejezni vizsgálatait a jegybank a brókerbotrányok ügyében. Akár további engedélyeket is visszavonhatnak. (Napi)

Csalási ügyben hallgatna ki a NAV egy 8 éves kisfiút, aki azt se érti, mi az a költségvetési csalás. A NAV szerint 800 embert kerestek meg és csak távtanú lenne. (Blikk)

Vesztegetés miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állítottak egy NAV tisztviselőt Siófokon. Belement, hogy elintézi valakinek, hogy épületfelújítási munkához jusson. (Index)

Egy iPhone 5s-en található adatok segíthetnének megoldani egy bűnügyet. Az Apple azonban nem hajlandó hozzáférést adni a telefonhoz, mert ezzel eljátszanák vásárlóik bizalmát. (Index)

246 millió forint köztartozást hátrahagyva szűnt meg a Hajdú-Bét. A több mint tíz éves ügyet nemrég zárta le az ügyészség. (Átlátszó)

Paár Attila megvette Orbán vejétől az irigyrésreméltóan sikeres Eliost, cége dolgozott a Várkert bazáron, most pedig részt vehet a több mint 6 milliárdos új MTK stadion építéséban. (Propeller)

A nemrég elkészült bicikliutat használva próbálják elkerülni az egri autósok az útfelújítások miatt kialakult dugókat. (444)

Újabb gyanús ingatlanügy az V. kerületben – valaki több tízmilliós kedvezménnyel szerezte meg az önkormányzati ingatlant. (Index)

Először hivatalosan az EMMI nyert a saját pályázatán. Majd kiderült, hiba történt és megvan az igazi nyertes – egy olyan bt, amely otthonosan mozog a közbeszerzéseken. (Napi)

Az iraki kereskedelmi minisztérium tisztviselője épp korrupt munkatársait készült leleplezni, amikor az autójára szerelt bombával meggyilkolták. (Reuters)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás