Hírek

Jeee! Minél gazdagabb vagy, annál olcsóbb a legális pénzmosás!

Ezekről ne maradj le!

Jeee! Minél gazdagabb vagy, annál olcsóbb a legális pénzmosás! (Index)
Magyarország ma: Mészáros alig hagy valamit Simicskának (HVG)
A németek is jól kitoltak a Lajossal a TV2-s harcban  (NOL)

Ha van 3 perced:

Jeeee! Minél gazdagabb vagy, annál olcsóbb a legális pénzmosás!
A Stabilitási Megtakarítási Számlát azért hozták létre, hogy hazakerüljenek a külföldön tartott likvid vagyonok. Számlát minimum 5 millióval lehet nyitni, állampapír kerül rá, és pár évig a pénz eredetét nem vizsgálja a NAV. Idén lazítottak az adózási szabályokon, így egyre többen választják. Aki öt évet vár, az adómentesen veheti fel a megtakarítást, de már egy év után is megéri. (Index, Az én pénzem)

Magyarország ma: Mészáros alig hagy valamit Simicskának
Az állam elárverezi azokat a földeket is, amelyeket Fejér megyében Mészáros Lőrinc cége, illetve családja bérel. Egy részükre elővásárlási joga lesz Orbán kedvenc oligarchájának, de valószínű, hogy a többit is elviszi, mert a földek ára összesen 931 millió forint. A helyi gazdák ezzel nem tudnak versenybe szállni. Simicska Mészárosékkal szemben nem helyi, így örülhet ha 100 hektár földje megmarad. (HVG, 444)

A németek is jól kitoltak a Lajossal a TV2-s harcban
A TV2 korábbi német tulajdonosa nem engedélyezi, hogy töröljék a zálogjogát és nem beintenek Fonyó cégének is. Így Simicskáék nem vehetik át az irányítást. De ami sokkal fontosabb, hogy a TV2 mostani történetéből láthatjuk, hogyan működik a rendszer. Magyarországon még mindig a kereskedelmi tévék a meghatározóak, de, hogy ki irányítja őket arról csakis a politika dönt. (NOL, 444)

Ismerkedjünk az NGM-be olvadó NAV új főnökével
Korábban a kormány úgy érdeklődhetett egy-egy konkrét adóügyről, hogy a NAV központjához fordult, de mostantól közvetlenebb lesz a rálátás. Az új vezető, Tállai András aktív képviselő és körzetéért is sokat lobbizott. Segített levezényelni az önkormányzati reformot, de alapvetően adóügyekkel foglalkozott. A NAV vezetőjének lenni fontos bizalmi pozíció, Orbán lojálisnak tartja Tállait, na meg a foci is közös pontjuk. (VS)

Újabb kiskapukat nyitnak a közbeszerzési törvényen
Az egyik fontos változás, hogy már nem a legalacsonyabb árajánlatot, hanem a legjobb ár- érték arányú pályázatot kell előnyben részesíteni az építési beruházásoknál. Figyelembe kell majd venni például, hogy mennyire innovatív és fenntartható az elképzelés. Csak az a baj, hogy ezek nem pontosan meghatározható szempontok. Átalakul a kormány felügyelete alatt álló költségvetési szervezetek közbeszerzéseinek ellenőrzése is. (444)

Ha van még két perced:

Összesen 17 ezren töltötték ki az Index kérdőívét arról, hogy mi a mutyi. Ellentmondásos eredmények születtek. (Index)

Mégsem minősül tiltott állami támogatásnak, hogy a MOL egy állami megállapodás értelmében rögzített bányajáradékot fizetett – mondta ki az Európai Bíróság. (Napi)

Gyanúsan sok pénzért bérelne buszokat a BKV.  Sőt, 13 milliárddal olcsóbb lenne megvenni őket – mondja egy szakszervezeti vezető, aki feljelentést tesz hűtlen kezelésért. (Népszava)

VW-botrány: az uniót már két éve figyelmeztette a környezetvédelmi biztos, hogy kijátszhatják a károsanyag-kibocsátási teszteket. Viszont nem léptek semmit. (Népszava)

A FIFA 6,7 millió eurót kapott 2002-ben Németországtól. Lehet, hogy ez volt a védelmi pénz, hogy biztosan megkapják a vb rendezés jogát? (Blikk)

Az óriási, a leköszönő államfőt is érintő korrupciós botrány után Guatemalában egy volt tévés humorista nyerte meg a választásokat. Az elégedetlenség miatt győzhetett. (Origo)

Elfogadta a kormány a Liget-projektet: 200 milliárdból épül fel az új kulturális negyed. Azt mondják a zöldterület aránya még nőni is fog. Korábban számos civil tiltakozott. (Index)

Az állam egybegyűjtené az összes egészségügyi adatunkat, amivel gyakorlatilag megszűnne az orvosi titoktartás. Az adatvédelmi szakértő szörnyűlködik. (NOL)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás