Hírek

Végre felelősségre vonják a csődspirál felelőseit?

Ezekről ne maradj le!

Lassan kibogozódik a TV2 mögötti cégháló, de a jogvita hosszú lesz (NOL, Index)
Végre felelősségre vonják a csődspirál felelőseit? (NOL)
Százmilliók az Országgyűlési Őrség jutalmazására (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Lassan kibogozódik a TV2 mögötti cégháló, de a jogvita hosszú lesz
Az már világos, hogy amikor a jelenlegi tulajdonosok 2013 végén megvették a csatornát, kölcsönkértek, méghozzá Simicskától. Így az oligarcha opciós vásárlási lehetőséget nyert azokra a cégekre, amelyeké a TV2. Utána jött a súlyos variálás: a tulajdonosok elérték, hogy a TV2 ne cégeken, hanem közvetlenül az övék legyenek. Csak az a furcsa, hogy Simicska embere addig nem lépett, amíg meg nem jelent Vajna.  (NOL, Index)

Végre felelősségre vonják a csődspirál felelőseit?
A Szeviép építőipari cég 2008-tól kezdett lecsúszni a lejtőn, eközben pedig kölcsönöket nyújtott ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tartozó egyéb cégeknek. A hitelek a visszafizetésére nem volt reális esély. A 2010 óta felszámolás alatt lévő cég ügyében eddig nem volt igazi előrelépés, most a Szegedi Járásbíróságon gyorsított eljárást kezdtek. (NOL)

Százmilliók az Országgyűlési Őrség jutalmazására
Két és fél év alatt potom 290 millió forintos jutalmat kapott a 370 fős állomány a fizetésen túl. Ez főleg ahhoz képest nagyon sok, hogy a rendőrök vagy a tűzoltók szinte semmit nem kapnak, sőt a túlóráikat is úgy fizetik meg, hogy szabadnapot kell kivenniük. Az ORFK pedig már nem is adhat jutalmat, csak miniszteri engedéllyel. (Átlátszó)

Nem tetszik a somogyiaknak a Közgép 3 milliárdos hulladékválogatója
A projektben résztvevő 37 település önkormányzatainak át kéne venniük az üzemet, mert év végén el kell számolni az uniós támogatásokkal, és ha nem fogadják el az eredményt nem kapják meg rá a pénzt. Az önkormányzatok szerint a minimum követelményeknek sem felel meg az üzem, de azon is ki vannak akadva, hogyan köthetett az állam két éve ilyen előnytelen szerződést a Közgéppel. A cég szerint minden rendben. (Index)

Egykori IMF vezért vádolnak gazdasági bűncselekményekkel
Rodrigo Rato sokáig volt pénzügyminiszter, vezette az IMF-et, majd egy pénzintézet vezéreként tért vissza a spanyol közéletbe. Így került a válság egyik legnagyobb bankmentésének középpontjába: a pénzintézet összedőlt, miután bevitték a tőzsdére. Ebből még felállt volna, de ekkor kiszivárgott, hogy több mint 150 ezer euróhoz jutott pártja feketekasszájából öt év alatt. (Világtérkép)

Ha van még két perced:

A kiszivárgott vitaanyag szerint kb. 950 milliárdból folytatódna az energiaszektor államosítása, méghozzá gyors ütemben, hogy ne ütközzenek uniós akadályokba. (Index)

A szexbotrányokra mindenki felkpja a fejét, de kevesen keresik a strukturális kapcsolatot az iparág és a politika között. (Átlátszó)

Az összesen 10 milliárdot felemésztő határzár építés költségei között van pár izgalmas tétel: például a legjobbkocsma.hu-tól bérelt jármű. Az összeg felét a NATO drót tette ki. (444)

Adóvégrehajtást alkalmaz a NAV az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. De valószínűleg apróságról van szó. (Index)

Vizsgálatot indítottak az olasz jegybank elnöke ellen, egy umbriai bank eladásának körülményeit vizsgálják. A vád: korrupció és hatalommal való visszaélés. (HVG)

A záhonyi határátkelőt régóta a korrupció fészkének tartották. A tegnapi razzia során őrizetbe vettek 21 embert, voltak akik helyben beismerő vallomást tettek. (Index)

Sok a konfliktus a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács körül, de egy biztos: az új vezető, a korábbihoz hasonlóan Lázár bizalmi embere. (NOL)

Az ügyészség még senkit nem hallgatott ki Schmuck pártjának ajánlóíveivel kapcsolatban, pedig a feljelentés több, mint egy éve történt és tudható ki felelt az aláírásgyűjtésért. (444)

Egy román polgármestert azzal vádolnak, hogy elvágatta a kábeleket városában, hogy az emberek ne nézhessék meg a tönkrement diáküdülőről szóló oknyomozó adást.  (Hírmondó)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás