Hírek

Tiborczéknak akarták adni a bizniszt, de dugába dőlt

Ezekről ne maradj le!

Bonyolódik a TV2-ügy, Vajna vagyonát viszont vizsgálhatják (Átlátszó)
L. Simonék durván tízszer akkora támogatást kapnak, mint a gazdálkodók (444)
Elúszik a közvilágítás fejlesztésére nyert pénz Fehérváron (FEOL)

Ha van 3 perced:

Bonyolódik a TV2 ügy, Vajna vagyonát minden esetre megvizsgálhatják
Továbbra is zavaros, kié a TV2, mivel a csatorna mögötti céghálót jól megkavarták, de lehet, hogy Simicskáék mégis beelőztek. A kormány el is halasztotta a döntést a kábelszolgáltatási díjról és az állami hirdetések elosztásáról, ami a TV2-nek jelentős bevételt jelentene, de ha Simicskáé lesz, akkor nem valószínű, hogy elfogadják. 100 millió azért mégis kerül oda a migrációs kampányból. Eközben Vajna vagyonosodását vizsgáltatnák a NAV-val. (444, Napi, Index,, Átlátszó, NOL)

Simonék durván tízszer akkora támogatást kapnak, mint a gazdálkodók
Az államtitkár és családja három agrárcégben érdekelt, ezek összesen 160 millió forint támogatást kaptak az elmúlt négy évben. Volt olyan is, hogy nulla pontos értékelés és elutasítás után kaptak 267 milliós összeget. L. Simon szerint megfeleltek a jogszabályoknak, a PM viszont az OLAF-hoz fordul, szerintük ugyanis ez összeférhetetlen. (444, NOL)

Akkora a szemétbiznisz, hogy azt aligha lehet átlátni
A Cekenden kirándulók és az Átlátszó Erdély megfigyelései szerint sokkal több hulladék érkezik oda, mint amennyiről az igazgató beszél. De ha az igazgatónak igaza is van, akkor is pár éven belül megtelnek a cellák, pedig 15-20 évig tervezik használni a lerakót. Ráadásul gyanús, hogy a messziről jövő kamionokon veszélyes hulladék érkezik. (Átlátszó Erdély)

Kiváló kapcsolatok mellett is bedőlhet az üzlet
Egyszerűsített felszámolás alá került Vitézy Tamás érdekeltsége. Az üzletember Orbán távoli rokona. Annyira eladósodtak az adóhatóság és a dolgozók felé, hogy a cég vagyona nem fedezi a felszámolás költségeit sem. Ebben a cégben volt egyébként ügyvezető korábban Habony Árpád, és a csoporthoz tartozott a kormánypárti Helyi Thémát kiadó kft. is. (Átlátszó)

Elúszik a közvilágítás fejlesztésére nyert pénz Fehérváron
Két városrész nyert az év elején 197 millió forintot az elavult lámpatestek cseréjére, azzal a feltétellel, hogy az év végéig fel kell használni a támogatást. Az is feltétel volt, hogy a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály ellenőrizze a pályázatot, de addig húzták az időt, hogy nem lesz idő a kivitelezésre. Lehet, hogy az okozta a bajt, hogy először Tiborcz cégének akarták adni a lehetőséget. (FEOL)

Ha van még két perced:

Állítólag a Questornál is volt VIP lista – ezt persze sokan igyekeznek cáfolni, csakúgy mint a korábbi botrányoknál is. Kis VIP-lista történelem. (HVG)

Budapest létrehozna egy új, közbeszerzésekkel foglalkozó céget, amely a fővároshoz tartozó cégek esetében a 300 millió forint feletti közbeszerzéseket bonyolítaná le. (HVG)

A kormány további másfél milliárdot szán az új MTK stadionra, mert több VIP páholyt akarnak. Kivitelező még nincs, de egy év múlva állítólag készen is lesz. (Napi)

Kiderült, hogy nyúlták a „nyúlkönyvet”, amire pedig felmarkolták az uniós támogatást. A kiadvány valójában 20-25 éves és amerikai. Ráadásul rosszul is fordítottak. (Index)

32 milliárdos fejlesztés lesz az Audi győri motorgyáránál, ebből azonban 6 milliárdot a magyar adófizetők adnak. Ez a most kirobbant VW botrány közepette érdekes. (Index)

Infografika pályázatot hirdet a Transparency International Magyarország. A feladat: magyarázd el, hogyan működik a közbeszerzésekben a korrupció! (Transparency)

Beckenbauer tagadja, hogy megvették volna a 2006-os foci vébé rendezési jogát. Mondjuk, óvatosan fogalmaz, azt mondja, ő nem adott pénzt senkinek. (Al Jazeera)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás