Hírek

Nem gondoltad volna, hogy ennyi pénzt küld Magyarország az űrbe!

Ezekről ne maradj le:

262 milliót költhetünk űrtevékenységre (444)
Győri kórházmaffia bejáratiajtó-beszereléssel (Index)
Nehogy valakinek az érdekei sérüljenek: marad az offshore (MNO)

Ha van három perced:

262 milliót költ az ország űrtevékenységre
A kormány elköltötte mind a 100+30 milliárd forintot a költségvetési tartalékból. Nem kell félni, egy új törvénytervezet szerint ezt a keretet 160 milliárdra fogják emelni. A tartalékból való költésben az a nagyszerű, hogy nem kell bonyolult jogi és politikai utakon átverekedni a tételeket, hanem egyenesen mehet a pénz, például 262 millió forint űrtevékenységre. (444)

Új netes adó a levegőben
A 2014-es internetadót megbuktatták a magyar polgárok, de Orbán Viktor most olyan nezmzetközi konszenzusra hivatkozik, mely szerint tarthatatlan, hogy a legnagyobb bevételű digitális platformok gyakorlatilag nem adóznak az országoknak, noha az infrastruktúrájukat használják. Az EU-t azonban Orbán sem előzheti meg a döntéssel. (HVG)

Győri kórházmaffia bejáratiajtó-beszereléssel
Egy győri kórházigazgató feleslegesen szerződött külsős cégekkel a klíma és más berendezések karbantartására, a számlákat felduzzasztotta, és a megemelt költségek egy részét magának juttatta. Összesen kb. 90 millió forintos kárt okozott. Őt, és több társát vesztegetéssel és nagy értékű csalás elkövetésével vádolják. Még a nyaralójának az ajtaját is szerződés-fenntartásért cserébe szerelte be egy cég. (Index)

Nehogy valakinek az érdekei sérüljenek: marad az offshore
Az LMP benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot. Ennek lényege az volt, hogy kizárják az offshore vállalkozásokat a közpénzek felhasználásából, továbbá mentesítik a magyar közigazgatást az adóparadicsomokban bejegyzett cégek tevékenységétől. A javaslat a parlamenti ülésig sem jutott, a képviselők külföldi érdekek megsértésétől félnek. (MNO)

Veszélyes és veszteséges
Ez nem találóskérdés és nem is szlogen. Ezt Illés Zoltán, a Fidesz korábbi környezetvédelmi államtitkára mondta Lázár János bejelentésére reagálva. Lázár arról beszélt a kormányinfón, hogy új szemétégetőket hoznának létre, mert 5 éven belül „a kapacitásaink betelnek”. Illés szerint az újrahasznosítás jelentősen olcsóbb és környezetbarátabb megoldás. (Napi, Index)

Goldman Sachs tanácsai
A maláj fejlesztési bank körül tombol a korrupciós és pénzmosási botrány. Meglepő fordulat, hogy az FBI is bekapcsolódott a nyomozásba, mert az amerikai Goldman Sachs befektetési bank adott tanácsokat a kormányközeli maláj fejlesztési banknak. További bonyodalom, hogy a maláj miniszterelnök számláján 700 millió nem oda való dollár van. (Portfolio)

Mészáros Lőrinc hasít
Ezúttal egy bicskei uszoda korszerűsítését kapta megbízásul a Mészáros Lőrinchez tartozó FEJÉR-B.Á.L. Zrt. A megbízás 100 milliós nagyságrendű, napelemek, hőszivattyúk és egyebek kerülnek az uszodába. A vicc az egészben az, hogy amíg a városvezetés uszodákról szavazott, egy menekültekkel teli vonat vesztegelt már egy napja az állomáson. (ATV, 444)

Ha van még két perced:

Drónra gyűjt az Átlátszó, még 510 ezer forint hiányzik a repülő kamerához, hogy aztán légi felvételeket készíthessünk a tudósításokhoz. (Átlátszó)

Kiadják a magyar hatóságoknak a kémkedéssel vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselőt. Az EP megszavazta a mentelmi joga felfüggesztését. (Index)

A moldovai kormány elleni tiltakozásként két fiatalember egy szippantós kocsi egész tartalmát a kormányzó Moldovai Liberális Demokrata Párt székháza elé folyatta. (444)

500 millió uniós forrást kell szétosztani, úgyhogy teljesíthetetlen határidőkre írnak ki pályázatokat. Perifériára szorultakon segítő szervezet-hálózatok létrejöttét támogatnák. (444)

Blatterékre rájár a rúd. Most a „Nagy Blatter” unokaöccse körül szorul a hurok, mert tisztességtelen módon árusította az olasz mérkőzések közvetítési jogait. (Figyelő)

Matolcsy és köre 50 millióért taxizna. Ilyen feltételekkel írtak ki közbeszerzést. Matolcsy alatt egyébként az MNB állománya körülbelül a duplájára nőtt. (24)

A sokat vitatott letelepedési kötvény vásárlására vonatkozó adatokat hozott nyilvánosságra Pintér Sándor belügyminiszter, eddig kínaiak vettek a legtöbben. (444, Index)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás