Hírek

De nagyon nagyon bizniszelnek a honvédelmi miniszterek!

Ezekről ne maradj le!
Más kormányok kitiltják, mi pályáztatás nélkül megbízzuk (Index)
Így fektet be az exállamtitkár (Átlátszó)
Milliókat markolnak fel szabadságért a politikusok (Blikk)

Ha van 3 perced:

Más kormányok kitiltják, mi pályáztatás nélkül megbízzuk
Nem is csak az a gyanús, hogy nagyon olcsón, alig 12,8 milliárd forintért építi ki az MVM az állami mobilhálózatot, hanem az is, hogy egy általában gyanúsan olcsó kínai óriáscég lesz a beszállító. A Huaweit sok országból biztonsági okokból ki is tiltják, mert az sejthető, hogy esetleg információkat is akarnak. Mi keblünkre öleljük. (Index)

Így fektet be az exállamtitkár
A botrányba csendben belebukott, de gyorsan talpra állt az a helyettes államtitkár, aki a Quaestor-ügy közepette volt kénytelen távozni. Most kiderült, hogy kereskedőházat alapított. Az új cégben ráadásul felbukkan a Rogán Antal propagandaminiszter-várományos kapcsolatrendszerébe sorolt üzletember is. (Átlátszó)

Milliókat markolnak fel szabadságért a politikusok
Jól fizetnek a bennmaradt szabadságok a polgármestereknek. A legtöbben ugyanis, legalábbis papíron, nem vették ki szabadságukat, ezért ciklus végén akár milliós összeg is üthette markukat szabadságmegváltás címén. A megkérdezettek közül Bácskai János, Ferencváros polgármestere járt a legjobban, aki 98 nap után több mint 2,5 millió forintot kapott. (Blikk)

De nagyon nagyon bizniszelnek a honvédelmi miniszterek!
Közzétette a kormány a honvédelmi miniszteri posztról nemrégiben távozó Hende Csaba záró vagyonnyilatkozatát, amiből kiderül, hogy a volt tárcavezető pénzzé tette 10 milliós államkötvénycsomagját, és belevágott az ingatlan-bérbeadásba. A Hendét váltó Simicskó István viszont eladta siófoki garzonját, és államkötvényeket vett az árából. (HVG)

A Betyársereg kottájából olvas a Híradó?
Napokkal korábban a Betyársereg honlapjának mesélt részletesen az a férfi, akivel az MTV híradója készített riportot. A súlyos médiaetikai aggályok mellett szakértők szerint hitelességi, személyiségi jogi és adatvédelmi szempontokból is megkérdőjelezhető a köztévé híranyaga. (HVG)

Az orosz bíróság megbírságolta a Google-t levéltitok megsértése miatt
A Google olyan célzott hirdetésekkel veszi célba felhasználóit, amelyek a Gmail felhasználók leveliből származó információkon alapulnak. A Moszkvai Városi Bíróság ezért 200 ezer forintnyi bírságot szabott ki az amerikai IT óriásra. (Global Voices)

Ha van még két perced:

Összesen ötmilliárd forintot közbeszerzési eljárás nélkül kaptak meg ügyvédi irodák az államtól az osztatlan közös földtulajdonok rendezésére. (Napi)

Akár 500 ember is utcára kerülhet a hét regionális fejlesztési ügynökségtől, mert ezentúl a Magyar Államkincstár kezeli és felügyeli az uniós pályázatokat. (Világgazdaság)

Több mint 30 ezer Quaestor-károsult jutott hozzá mintegy 85,5 milliárd forintnyi kártalanítási összeghez október 7-éig. (Napi)

Sikeres tudományos karriert épít Putyin állítólagos lánya. Korábban az akrobatikus rock and roll sportágában is jeleskedett. (OCCRP)

Folyamatosan frissülő, online elérhető NAV-os listán ellenőrizhetők a munkáltatóikat be nem jelentő cégek. (HVG)

Egy meg nem nevezett magyar magánbefektető keresetet nyújtott be a Volkswagen ellen, mert a kibocsátási-botrány miatt árfolyamvesztesége lett. (HVG)

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága hétfői ülésén elfogadta a jelentést, amely Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését javasolta. (444)

Hozzávetőleg 45 milliárd forintos helyi forgalma után körülbelül 2 millió forintnyi vállalati adót fizetett a brit adóhatóságnak a Facebook. Papíron veszteséges volt. (HVG, Guardian)

A brit konzervatívok lelkes adományozója, a Lycamobile nevű telekom cég emberei naponta óriási összegeket adnak fel postán, London szerte. Hova megy a pénz? (Buzzfeed)

Máris szabadulhattak Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnök fiai, akiket korrupció miatt három és fél éves börtönbüntetésre ítéltek. (444)

Összesen 13 képviselőtársának és saját magának is megkegyelmezett a vanuatui parlament házelnöke. Mindnyájukat kenőpénz elfogadása miatt ítélte el a legfelsőbb bíróság. (444)

A thai szövetség elnökét is felfüggesztette 90 napra a FIFA etikai bizottsága. Plusz kiderült, hogy Platini bajba sodró tranzakcióról nincs hivatalos dokumentáció. (Index, Guardian, Yahoo Sports)

A spanyol hatóságok 89 embert tartóztattak le, akiket egy hatalmas embercsempész-hálózat működtetésével gyanúsítanak. (OCCRP)

Befolyással való visszaéléssel és vesztegetéssel vádolják egy romániai vízügyi vállalat volt igazgatóját. (OCCRP)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás