Hírek

Ki a rejtélyes, de névtelen politikus, aki a prostihálózat kedvenc kuncsaftja volt?

Ezekről ne maradj le!

Egy aktív állampolgár feljelentette az OLAF-nál a csaló céget (Átlátszó)
Rejtélyes, de névtelen politikusok a prostihálózat nyomozati anyagában (444)
Tusványosi felújítás: már a pályázat is nonszensz (Átlátszó Erdély)

Ha van 3 perced:

Egy aktív állampolgár feljelentette az OLAF-nál a csaló céget
Félmilliárd forintnyi uniós támogatást nyert egy, egyébként vegyiáru nagykereskedelemmel foglalkozó cég arra, hogy látássérülteknek fejlesszenek ki az internetezésben segítő szoftvert. Csakhogy ilyen már nagyon régóta létezik, mindenki használja, akinek szüksége van rá. A cég ráadásul nem tagadja, hogy nem konzultáltak vakokkal, sőt azt sem, hogy nem nyújt majd új lehetőségeket a szoftver, bár a pénzt innovációra kapták. (Átlátszó)

Rejtélyes, de névtelen politikusok a prostihálózat nyomozati anyagában
Már a bíróság előtt van egy luxusprosti-hálózat ügyének több ezer oldalas nyomozati anyaga, amiben nagy részletességgel szerepel, hogy ki mikor kinek telefonált. Kivéve az érintett politikusok neve, bár világos, hogy ez a hálózat fogadta a Parlamentből érkező kuncsaftokat. Nem bűncselekmény igénybe venni prostituáltak szolgáltatásait, viszont politikusok esetében fűződhet közérdek ahhoz, hogy megtudjuk érintettek-e. (444)

Tusványosi felújítás: már a pályázat is nonszensz
A tusnádfürdői kempingben nem sok minden változott, pedig a felújítására félmillió eurót adott a Bethlen Gábor Alap. Ez egy kissé titokzatos pénzalap, az viszont kiderül a honlapjáról, hogy a tusványosi pályázat nem illeszkedik egyik támogatási formához sem. A pályázat maga egy két és fél oldalas dokumentum, ami inkább tűnik levélnek, ráadásul ebben is kevesebb, mint egy oldal jutott a konkrét projektnek. (Átlátszó Erdély)

Kompromittáló felvételek a roma vezetőről
Nyílt háború tört ki a cigánypolitika erős emberei között, Farkas Flórián egy állítólagos hangfelvételen magas rangú kapcsolataira hivatkozva megszüntetéssel fenyegeti az Országos Roma Önkormányzatot.  Ezzel egyidőben legfoglalták az ORÖ egyik intézményének gyanús iratait. Éveken át ez az intézmény volt a kifizetőhelye Farkas Flórián embereinek. (Népszava, Index)

Egyáltalán van-e pénzük a gazdáknak a földek megvásárlására?
Az állam nemsokára elárverez 380 ezer hektár földet. Az ország minden megyéjében félpályás útlezerással tiltakoznak, sokan pedig előre mutyit sejtenek. Az is kérdés, egyáltalán van-e pénzük a gazdáknak, hogy licitálhassanak a földekre, hiszen a bérlés nem olyan drága, a vásárláshoz felvett hitelek törlesztőrészlete ennél magasabb lehet. Első körben, akár érdektelenségbe is fulladhat a dolog. (HVG)

Ha van még két perced:

A szlovákiai Híd párt ugyan zászlajára tűzte a korrupció visszaszorítását, most mégis megjelent listájukon egy olyan jelölt, akit korábban korrupció miatt ítéltek el. (Népszava)

Hirdetmény nélkül szereztek be 100 millióért 51 konténert Röszkére, hogy azokban folytassák le a menedékkérelmi eljárásokat. Amikből ott most ugye nem adnak be túl sokat. (444)

A kormány az elmúlt években, egyedi döntésekkel több 10 milliárdot tolt az autóiparba – ezért lehet a magyar gazdaságra nézve különösen veszélyes a VW botrány. (NOL)

Még mindig nem kezdték el a hármas metró felújítását, pedig a héten is kétszer le kellett állítani, mert füstölt. Újragondolják az oroszok első tervét, túl sokba kerül. (NOL)

Annyi volt a visszaélés a fiatal gazdáknak kiírt induló támogatásoknál, hogy a koordináló Miniszterelnökségnek módosítania kellett korábbi rendeletét. (Agrárszektor)

Így trükközik az Apple: ha nem az ír adóparadicsomban adóznának 9 milliárd euró helyett egymilliárdot tarthattak volna meg öt év alatt. (Adatújságírás)

Az újabb iskolai lövöldözés után összehasonították hány amerikai halt meg az elmúlt években terrortámadásban és hányan hasonló ámokfutás következtében. (Adatújságírás)

Úgy kezdődött, hogy az úszóválogatott kiszorult a Komjádiból a felújítás miatt, most viszont miattuk szorulnak ki mozgásszervi betegséggel és asztmával küzdő fiatalok. (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás