Hírek

Hoppácska! 700 millió dollár készpénz a miniszter lakásán

Ezekről ne maradj le!

Fű alatt törölték el Orbánék kinevezettjeinek fizetési korlátját (NOL)
Osztrák-magyar titkos nyomozás az eltűnt gázmilliárdok után (Index)
700 millió dollár a miniszter lakásán (Index, 444)

Ha van 3 perced:

Fű alatt törölték el Orbánék kinevezettjeinek fizetési korlátját
Képtelen megküzdeni a rangkórsággal a kormány. Már 203 államtitkár, helyettes államtitkár és miniszteri biztos dolgozik a kabinetben. A biztosok száma évről évre növekszik: gyakran ezzel a stallummal díjazzák a politikai hűséget, szereznek állást a klientúrának. A Fidesz nemrég még a fizetési plafonjukat is eltörölte. (NOL)

Osztrák-magyar titkos nyomozás az eltűnt gázmilliárdok után
Közös nyomozást folytatnak az osztrák és a magyar hatóságok egy csődbe ment magyar energetikai vállalat eltűnt pénzei miatt. A titkos minősítésű vizsgálatról az osztrák államügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatta a Fővárosi Bíróságot, miután egy perben a Mol azt akarta elérni, hogy az Index vonjon vissza egy cikksorozatot. (Index)

Az OLAF lecsap Lázárékra
Összeférhetetlenséget talált a Miniszterelnökségen az EU csalás elleni hivatala, az OLAF. Lázár szerint a hivatal téved, az összeférhetetlenség nem bizonyított. A szálak Lázár közvetlen munkatársához vezetnek. Homolya Róbert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végrehajtási elnökhelyettese volt, jelenleg pedig miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításának koordinálását végzi a Miniszterelnökségen. (NOL)

Hét éve csalhat a VW
Német lapok szerint a Volkswagennél 2008 óta használták a károsanyag-kibocsátási adatok manipulálására szolgáló szoftvert, és a csalásról sokkal többen tudtak a cégnél, mint ahogy a dízelbotrány elején gondolták. Már akkor belátták, hogy hogy nem lehet egyszerre betartani a károsanyag-kibocsátási határértékeket, és az előírt szint alatt tartani a költségeket. (HVG)

Nigériában nem kispályáznak
Az új nigériai kormány korrupcióellenes kampányának keretében letartóztatták Londonban a korábbi kőolajügyi minisztert, akinél és tanácsadóinál is házkutatást tartott a nigériai rendőrség. A meglepetés csak ekkor jött: összesen 700 millió dollár készpénzre (!!!) bukkantak az exminiszter lakásán. Allison-Madueke az első magas beosztású vezető, akit elfogtak a kampány keretében, de valószínű nem az utolsó. (Index, 444)

Ha van még két perced:

Előzetes letartóztatásba helyezték a Buda-Cash Brókerház egykori vezetőjét. A botrány még márciusban robbant ki, a rendőrségi vizsgálatnak már 11 gyanúsítottja van. (Napi)

A rendőrség és a bevándorlási hivatal összesen 400 millió forintot költött idén január elsejétől augusztus végéig a menekülteket segítő tolmácsok kirendelésére.  (Átlátszó)

A kormány 800 milliót fordít focira a rendkívüli tartalékból. 150 millió megy az MLSZ tevékenységeinek támogatására, 650 pedig a sportági fejlesztésekre. (444)

A Coca-Cola, a McDonalds, a Visa és a Budweiser is felszólította Blattert a távozásra, aki viszont nem ért egyet a FIFA négy főszponzorával, és marad. (Index, Napi)

Bill Gates jótékonysági alapítványa perel egy korrupciós botrányba keveredett brazil állami olajcéget. Gates alapítványa részvényes volt a Petrobrasban, több tízmilliót veszíthetett. (Piac és profit)

Matolcsy új közgazdászképzőjében, a Kecskeméti Főiskolán 15 milliárdért épül egy új, futurista campusz. Az öt új épületben majd 1500 diák tanulhat, a kollégium 60-70 diáknak ad majd otthont. (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás