Hírek

A NAV-nál megbotlanak a kavicsokban, de a hegyeket nem akarják észrevenni

Ezekről ne maradj le!

A NAV megbotlik a kavicsokban, de a hegyeket nem akarja észrevenni (Átlátszó)
Összeférhetetlenség a miniszteri biztosnál (NOL)
A felszámoló kezében a városok és a kisbefektetők sorsa (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

A NAV megbotlik a kavicsokban, de a hegyeket nem akarja észrevenni
Stotz Gyula másfél évtizede vizsgálja az adóhivatalban tapasztalható viszásságokat. Azt mondja, lehetséges lenne a korrupt működésmód kiírtása, csakhogy ez nem áll azok érdekében, akik léphetnének, hiszen szoros az összefonódás a gazdasági elit és a hivatal között. A költségvetést is károsító mértékű csalásokat szerinte azért lehet elsikálni, mert a jogbiztonságba vetett hitünkbe nem fér bele, hogy ezek megtörténhetnek. (Átlátszó)

Összeférhetetlenség a miniszteri biztosnál
Homolya Róbert korábban az uniós pénzeket elosztó szervezet alelnöke volt, most miniszteri biztosként a közbeszerzési rendszer kialakításán dolgozik Lázár mellett. Az OLAF 2010 óta vizsgálódott, nyolc olyan projektet találtak, ahol beigazolódott az összeférhetetlenség: a nyertes pályázóknak ugyanis Homolya ügyvédi irodája nyújtott segítséget. (NOL)

A felszámoló kezében a városok és a kisbefektetők sorsa
Az április óta felszámolás alatt álló Hungária Értékpapír ügyfeleinek eddig nem fizettek, az állami felszámoló több város követeléseit nem fogadta el. Ha ez így megy tovább, akkor a nyáron átvitt salátatörvény alapján lehetséges, hogy mindenkinek a befektetéséből arányosan kevesebbet adnak majd vissza. Ez valószínűleg per-áradattal jár majd. (Átlátszó)

Nem támasztja alá a kormánybiztos, amit Paks2-ről mond
Két hete egy interjúban a paksi bővítésért felelős Aszódi Attila kritizálta azokat az elemzéseket, melyek szerint a projekt nemhogy nem térül meg, de még rá is fizetünk. Ugyanakkor nem hivatkozik konkrét tanulmányokra, csak a kormány számadataira hivatkozik, ezek viszont nem nyilvánosak. Viszont megismerhetőek a civilek megbízható tanulmányai! (Környezetvédelem)

Az Elios tevékenységén is megakadt az OLAF szeme
A héten derült ki, hogy akár 162 milliárd forintot is vissza kell majd fizetnünk az Uniónak a Közgép szabálytalanságai miatt. Első körben a költségvetésből téríthetik majd az összeget, később valószínűleg a vállalatra terhelik. Orbán vejének volt cége ellen is folyik a Csalás Elleni Hivatal nyomozása. Vajon a magyar hatóságok az utóbbi eredményére is gyorsan reagálnak majd? A Közgépet ugyanis máris vizsgálja a Kehi. (Népszava, Propeller)


Ha van még két perced:

Mától hatályos az Infotörvény módosítása: az Átlátszó, a K-Monitor, a TASZ és a TI minimumcsomaggal mutatja be, milyen irányba kéne változnia a szabályozásnak. (K-Monitor)

A főváros hirtelen úgy látja, előnytelen szerződést kötött a Mahirrel, bár erre már korábban figyelmeztették egyes képviselők a vezetést. Így dőlnek le Simicska oszlopai. (NOL)

A Volkswagen még csak-csak megoldja a 11 millió érintett autójának korszerűsítését, de kérdés, hogy fogják bírni majd a pereket. A volt vezérigazgató ellen még nincs eljárás. (NOL, VS)

Habony Árpád nagynénjének is jutott kedvezményes Károly körúti ingatlan. Az ügyben október 30-ig nyomoznak, de ez még hosszabbítható. (444)

Meg akarja fogni az OECD a multik adó kiskapuzását és az offshore mutyikat: új nemzetközi jogi keretrendszeren dolgoznak. (Profit7)

Miközben a valódi kerítés épült, a digitális védelmünk talán épp most omlott le, holott ez az, amit valóban a terroristák beszivárgása ellen hoztak létre. (Átlátszó)

A Lagzi Lajcsi érdekeltségébe tartozó apartmankomplexumban nem csak az áramot, a gázt is lopták. Kedd este el is zárták negyven lakásban.(444)

Majdnem minden nem fővárosi képviselő maximálisan kihasználja a lakástámogatást: az egyik jobbikos összesen 31 négyzetmétert bérel 186 000 forintért. (RTL Klub)

A Paralimpiai Bizottság a tavaszi sikkasztási botrány után új főtitkárt választott: Deutsch Tamás egyik gyermekének anyját, akit a jelenlegi elnök államtitkár korából ismerhet. (Index)

Néhány chilei és kolumbiai szervezet létrehozott egy média és médiatulajdonosok tematikájú térképet, egy több mint 700 médiavállalat adatait tartalmazó adatbázist. (Global Voices)

A Nemzeti Nyomozó Iroda házkutatást tartott a Buda-Cash alapítójánál, majd őrizetbe is vették csalás gyanújával. (NOL)

A közbeszerzéseken taroló kommunikációs cég vezére Istennek köszönte sikerét egy gyülekezetnek tartott előadásban, Szijjártó Péter barátját meg sem említette. (444)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás