Hírek

Épp most bomlik föl a kétpárti mutyi a fővárosban, de mit szól Lajos?

Ezekről ne maradj le:

Budit újítottak fel az uniós támogatásból? (Átlátszó Erdély)
Blatter tovább menedzselné a korrupciót (444)
Simicskátlanítják a fővárost is? (Index)

Ha van három perced:

Simicskátlanítják a fővárost is?
A főváros éppen tíz év után, épp most jött rá arra, hogy nagyon előnytelen szerződést kötöttek a Simicska-féle Mahir Cityposterrel. A szerződést viszont azért akarják felbontani, mert a reklámcég az előírt légszennyezésmérő oszlopait nem oda telepítette, ahova kellett, és nem is működtek jól. (Index, Kettős Mérce)

Budit újítottak fel az uniós támogatásból?
150 millió forintot kapott tavaly a Bethlen Gábor Alaptól a szabadegyetem főszervezője, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány a legendás tusványosi kemping felújítására. Bár a projekt elvileg lejárt, a munkálatok jelenleg is folynak, és több kérdés is felmerül. Például hogy miért nem készült el semmi? (Átlátszó Erdély)

Mennyit érnek a közérdekű bejelentők?
Európában és a világban nem ritka az, amit az egykori NAV-ellenőr, Horváth András tett: felfigyelt valamilyen disznóságra, rájött, hogy tenni kell ellene valamit, és a nyilvánossághoz fordult. A hozzá hasonló közérdekű bejelentők, vagyis whistleblowerek védelme mindenütt nehézségekbe ütközik, de vannak jó példák is. (Átlátszó)

Továbbra is menedzselné a korrupciót
Joseph Blatter, a FIFA jelenlegi elnöke nem zavartatja magát. Annak ellenére szeretne a szervezet vezetője maradni legalább jövő februárig, hogy korrupció gyanújával nyomoznak ellen a svájci hatóságok. A Blatter-éra mérlege eddig: 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt tartóztattak le bűnszövetkezetben való részvételért. (444)

Így veszett oda egy halom közpénz a bebukott brókercégnél
A földművelésügyi tárca cége TIG összesen 1,6 milliárd forintot helyezett el a februárban bedőlt brókercégeknél, és nem csak 410 milliót, mint amennyit eredetileg állítottak. Fazekas miniszter pedig azt állította, fogalma sem volt róla, mi zajlik ott. Aztán kiderült, ez sem igaz: januárban már belső vizsgálat indult, tehát tudnia kellett róla. (Index)

Lehet, hogy magyar mérnökök fejlesztették a csalós dízelmotort?
A Volkswagen ellen eljárások sora indult Amerikában, mert egy szoftverrel kicselezték a környezetvédelmi vizsgálatokat. A nemzetgazdasági miniszter szerint a 11 millió ilyen, az adatokat meghamisító  dízelmotorokból 2-2,5 milliót gyártottak a győri Audi-gyárban. A Bosch nem hajlandó elárulni, hogy magyar mérnökök fejlesztették-e a motort. (Index, Index, HVG)

Ha van még két perced:

Mégis előzetes letartóztatásban marad a Quaestor-ügy három gyanúsítottja, köztük Tarsoly Csaba alapító-tulajdonos. Nem engedték nekik a házi őrizetet.  (HVG)

Pörög a letelepedési kötvény-biznisz. Idén augusztusig 169 millió euró bevétele volt a költségvetésnek. A haszon nagy része persze a közvetítőknél landol. (Átlátszó, HVG, 24)

A Kulcsár-féle húszmilliárdos brókerbotránytól a friss szociális-szövetkezeti mutyiig találni kapcsolatot egy friss üzletrész-árverési ügyletben. (Átlátszó)

Irdatlan pénzből, 32,3 milliárdból működtetik jövőre a médiahatóságot,  az MTVA-nak  pedig megint 77 milliárdot szavaztak meg. (HVG)

A borász Szeremley Huba szerint visszaéltek a nevével és meg is zsarolták, ezért kerülhetett összefüggésbe a neve csalás gyanújával. (Index, Blikk)

Egy nagyértékű utalás egy amerikai cégtől egy dél-koreaihoz végül magyar cég ügyvezetőjének a számláján kötött ki. Valószínűleg eltérítették a pénzt.  (24)

A kecskeméti főépítészt zavarta, hogy sok kocsi hajt el az utcájában, úgyhogy szépen egyirányúsította. (Blikk)

A nemzetgazdasági miniszter azt mondta, az államtitkárság irányítja majd a NAV-ot. Ezt centralizációnak hívják. Tállai András lesz a NAV-elnök. (Index)

Kocsmák alapján mérték fel az Egyesült Királyság és Írország lakosságát, szépen kirajzolódnak a kocsmázási szokások. (Átlátszó Adatújságírás)

A NIF Zrt. 948 milliárd, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. pedig 95 milliárd forintnyi vagyont nem adott át vagyonkezelésbe, pedig erre törvény kötelezi a cégeket.  (HVG)

Politikus vagy? Akkor nem kell aggódnod a drograzzia miatt. Egy három évvel ezelőtti sztori kavar most nagy vihart Grúziában. (Átlátszó OCCRP)

Lustaság miatt büntettek meg kínai tisztviselőket egy korrupciós vizsgálat során: a bűnük az volt, hogy nem költötték el a fejlesztésre szánt pénzt. (Guardian)

Támogasd a munkánkat, kérj itt sárga csekket!

Megosztás