Hírek

Azt írták fejléces papírra, hogy fontos az átláthatóság. De titkos!

Ezekről ne maradj le:

Azt írták fejléces papírra, hogy fontos az átláthatóság. De titkos! (Átlátszó)
Vajna durván veszteséges tévét vesz, de számíthat valamire (VS)
Így csinálhatsz 15 dollárból 16 milliót gyorsan (OCCRP)

Ha van három perced:

Azt írták fejléces papírra, hogy nekik igazán fontos az átláthatóság
Aztán gyorsan hozzátették, hogy persze titkos. Az Agrárkamaráról van szó, amellyel az Átlátszó már tavaly november óta jogi harcban áll. Az oknyomozó portál akkor kérte ki ugyanis a 2012-ben kötött szerződéseket. A szervezet válaszul csak húzta az időt, majd a kért harminc szerződésből megküldött nyolcat, és ez a nyolc pont nem az a nyolc volt, amelyekre az újságírók kíváncsiak voltak. Az adok-kapok folytatódik. (Átlátszó)

Vajna durván veszteséges tévét vesz, de számíthat valamire
A kaszinókirály, mellesleg filmügyi kormánybiztos cége szándéknyilatkozatot adott ki, és megvenné a veszteséges TV2-t. A csatorna akkora bajban van, hogy tavaly 1,5 milliárd forintot bukott, és csak a tulajdonosi hitelekkel folytathatta működését. A jó kormánykapcsolatokkal rendelkező Vajna azonban alighanem számít valamire. Készül egy kormányrendelet, amely lehet, hogy a TV2-nek kedvez majd.  (HVGVS)

Valaki áfát csalt, de cáfoljuk, hogy mi lennénk!
Lehet, hogy nem ingük, de magukra vették. A bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. magára vette a NAV-nak azt a közleményét, amely szerint vádemelési javaslattal fejeztek be egy nyomozást egy meg nem nevezett cég ellen, amely félmilliárdnyi áfát csalt el szlovák cégek közbeiktatásával. (HVG)

Két és félmilliárdba fájt a közbeszerzési kartell
A Gazdasági Versenyhivatal szerint három gyógyszergyártó és két tanácsadó cég úgy befolyásoltak egy közbeszerzési pályázatot, hogy egyeztették az áraikat és felosztották egymás között a piacot összesen. A legmagasabb lehetséges büntetés 2,5 milliárd forint volt, ezt kapták a nyakukba. (24)

Tarolja az azeri piacot egy titokzatos építőipari cég
Azerbajdzsánban három évvel ezelőtt megalapítottak egy céget összesen 15, azaz tizenöt dollár alaptőkével, magyarul 420 forinttal. Ez a cég aztán fennállása óta körülbelül 16 millió dollárnyi építőipari közbeszerzést nyert el. 16 millió dollár körülbelül 460 millió forintot ér. Senki sem tudja, ki áll a háttérben, de Azerbajdzsánban vagyunk, és lehetnek sejtéseink. (OCCRP)

Ha van még két perced:

Egy bírósági döntés után csemegézhet az Átlátszó Oktatás az ország egyik legnagyobb egyetemének HÖK-elnöki pályázatában. A programról egy szó sincs. (Átlátszó Oktatás)

Nyilvános az a jelentés az Illatos úti szennyezésről, amit eddig azért titkoltak, mert pánikra adhat okot. Most nyilvános, és valóban pánikra adhat okot. És mégsincs pánik. (444)

Fontos helyreigazítási pert nyert az Átlátszó az agrárminiszter volt tanácsadója ellen. Az jelent meg: egy fillér fizettség nélkül volt ott, ahol volt. Aztán sok minden kiderült. (Átlátszó)

Először a világon pert nyert egy francia gazda egy amerikai óriáscég ellen. Most kártérítésért perelheti a növényvédőszereket gyártó Monsantót. (Világtérkép)

Felfüggesztették a bukaresti főpolgármestert, miután korrupció gyanújával múlt héten előzetes letartóztatásba került. A kormányfő pedig önként jelentkezett. (IndexIndex)

Több tucat libanoni aktivista tüntetett Bejrútban megint. Az átláthatatlanságot, korrupciót és elszámoltathatatlanságot kifogásolják. (Yahoo News)

Fiatal nigériai költők gyűltek össze hogy a beígért reformokat sürgessék. Költeményeikben többek között Afrikát, a korrupciót és a Boko Haramot kárhoztatták. (ABC News)

Arra bíztatják a svájci állampolgárokat hogy jelentsék, ha korrupciót tapasztalnak. Ehhez egy anonim bejelentőrendszert is létrehoztak. (SwissInfo)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás