Hírek

Na, melyik az az ország, ahol eleve átverésre hoznak létre szövetkezeteket?

Ezekről ne maradj le!

Simicska ötmilliárd forintál többet is bukhatott (VG)
Dollármilliomos volt a simlis szövetkezet? (Átlátszó)
Portré az állami és önkormányzati korrupcióról (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Simicska ötmilliárd forintál többet is bukhatott
„Simicska Lajos médiabirodalmába 77 százalékkal kevesebb állami reklámpénz áramlott az idei év első hét hónapjában. Egy évvel korábban a listaáron számolt 19,9 milliárd forintos állami reklámbüdzséből még 36 százalékot hasítottak ki Simicska médiacégei, az idei 13,8 milliárdos állami büdzséből viszont már csak 12 százalékot.” (VG, Figyelő)

Dollármilliomos volt a simlis szövetkezet?
Lázár János középiskolás évfolyamtársa és más politikai-közéleti kapcsolatok is felbukkannak az Első Környezettudatos Országos Szociális Szövetkezet (ESZOSZ) vezérkeránál. A szervezet tízmillió dollár értékű külföldi értékpapírral igazolta 2,5 milliárd forintos uniós pályázati önrészét. Összesen 2,9 milliárd forint uniós forrást nyert el, ám  a dolgozók szerint eleve átverésre alakult az ESZOSZ. (Átlátszó)

Portré az állami és önkormányzati korrupcióról
Hadházy Ákos közérdekű bejelentő, tényfeltáró, civil szakember és pártpolitikus egy személyben. Belső küldetése a korrupció üldözése. Az esti filmnézés helyett szívesen böngészi a közbeszerzési értesítőt. Amikor Lázár János arra kérte az embereket, hogy akinek van tudomása a trafikok körüli visszaélésekről, az álljon a nyilvánosság elé, Hadházy Ákos bizonyítékkal és az arcát vállalva ezt meg is tette. (Átlátszó)

Az EU-pártiság nem mentség a korrupcióra
Moldovában már negyedik napja tüntet lassan tízezer ember a mindent elborító korrupció miatt. A moldovai vásárlóerő negyedével csökkent, az áram ára pedig 35%-kal nőtt. A mostani, EU-barát párt a kommunistákat váltotta pár éve, most azonban ők keveredtek korrupciós botrányba. Az EU bővítési biztosa annyit mondott erre: az EU-pártiság nem lehet mentség a korrupcióra. (NOL)

A csehországi Csányi Sándor
Andrej Babis egy cseh multimilliárdos, aki ráadásul az ország miniszterelnök-helyettese és pénzügyminisztere is. Sokan támadják, tekintve, hogy milliárdos üzletei nem összeegyeztethetők a politikai posztjaival, és saját birodalmának építésére használja befolyását. Az ő cégéé volt az a teherautó is, amiben 71 menekültet találtak holtan az osztrákok. (Agrárszektor)

Most 13 milliárdot kockáztatunk
Közel 13 milliárd forintból építik az állami mobilhálózatot, de ez nem egy mobiltelefonokra fejlesztett hálózat, hanem például az MVM mérőóráinak kommunikációját fogja segíteni. Az MVM már korábban elnyerte a most használt frekvenciasávot, de a kihasználatlanság miatt 12 millióra bírságolta az NMHH. Szakértők szerint a rendszer nem fogja behozni az árát. (NOL)

Ha van még két perced:

183,3 millió forintos töblet keletkezett az állami nyugdíjalapnál, ez szépen átvándorolt a költségvetésbe, annak hiányát fedezte. Tehát: benyelte az állam. (Napi)

Több helyen is nagyobb fogyasztást mérő órát szereltek magyar gázszolgáltatók. Az okozott kár mérhető, és kötelezték a szolgáltatókat a fogyasztók kártalanítására. (HVG)

750 ezer forintot is kereshet a határ közelében állomásozó embercsempészek főnöke, a fuvarok díjának durván negyedét csippenti le, így jön össze ez a pénz. (Index)

Az állami médiára fordított 80 milliárdból most úgy tűnik, orosz nyelvű híradóra is fogja futni. Hogy ki fogja nézni, és egyáltalán mi értelme az egésznek, arról fogalmunk sincs. (HVG)

A még Horthy által bevezetett és az Orbán-kormány által újjáéleszett Corvin-lánc kitüntetés kiosztásáért felelős Corvin-lánc testület 1 milliárd forintért kap ingatlant. (Napi)

Nicaraguában is elindult a helyi KiMitTud! A rendszer létrehozását többek között az Átlátszó által üzemeltetett magyar közérdekű adatigénylői platform ihlette. (DAP)

Virágzik a feketegazdaság Mianmarban. Közel 20 milliárd dollárnyi pénz hagyta el az államot az elmúlt 50 évben, hatalmas kárt okozva az állami költségvetésnek. (Reuters)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás