Hírek

Ezzel büszkélkedj! Afrika is beelőzi átláthatóságban a magyar költségvetést!

Ezekről ne maradj le:

Afrika is beelőzi átláthatóságban a magyar költségvetést (Napi444)
Egyszer már átlátszóst is megfenyegetett az új honvédelmi miniszter (Index)
A hatóságok csak “füstölögnek” a szennyező gyárak láttán (Átlátszó Erdély)

Ha van három perced:

Afrika is beelőzi átláthatóságban a magyar költségvetést
Balkáni állapotok uralkodnak Magyarországon a költségvetés átláthatóságában – derül ki az Open Budget Survey 2015-ös felmérésből. A résztvevő 102 ország közül az EU-tag Magyarország a 45. helyre került, ami azt jelenti, hogy a magyar költségvetés „korlátozottan átlátható”. Hazánkat öt afrikai ország is megelőzi. (Napi444)

Egyszer már átlátszóst is megfenyegetett az új honvédelmi miniszter
Simicskó István ingatlanügyeiről korábban már írt az Átlátszó, akkor közvetve megfenyegette az ügyet feltáró újságírót. Simicskó magáról azt tartja, ő a kevés becsületes politikusok egyike, ezenkívül szeret gyerekekkel kampányolni és egyedüliként szavazott arra, hogy ne lépjünk be az EU-ba. (Index)

80 milliárd sem elég a közmédiának 
Az évi 80 milliárd forintból gazdálkodó új média költségvetési gondokkal küszködik. Ennek is része lehetett abban, hogy Szabó László Zsolt augusztus elején lemondott. Az új vezetőség a Népszabadság információi szerint most arra készül, hogy nagyértékű ingatlanjait az államkincstárra hagyja, cserébe az adósságok elengedéséért. (HVG)

A hatóságok csak „füstölögnek” a szennyező gyárak láttán 
A műtrágyát gyártó vállalat okozta légszennyezés az utóbbi időben vált központi témává Marosvásárhelyen. Hiába a tiltakozás, a vállalat egy olyan környezetvédelmi engedély alapján működik, amely 2015 végéig szabad utat ad a szennyezésnek. A hatóságoknak még a törvénysértést igazoló felmérések sincsenek a kezében. (Átlátszó Erdély)

Ugyanannyiba kerül az olcsóbb gáz 
Azért, mert az így keletkező árkülönbséget a kormányhoz közeli magáncég teszi zsebre. Ez a cég konkrétan az MVM gázkereskedője. A monopolhelyzetben lévő cég a MET-hez több szálon is kötődik. A magyar energetikai szcénában egy trösztösödési trend van kialakulóban, ahol egyre több hatalom egyre kevesebb kézben összpontosul. (VS)

Ha van még két perced:

A Rác fürdő éppen öt éve nem nyit ki. Jogos kérdés, hogy ki felel a több milliárdos beruházás kudarcáért. A polgármester szerint a korábbi vezetés. (24)

Drágábban akarja átadni a jegybank az általa tulajdonolt MKB rossz eszközeit a szanáló vagyonkezelőnek, mint amennyit piaci szereplők fizetnének érte. Az EU beszólhat. (HVG)

Orbán Viktortól mindenki kérdezhetett a menekültválsággal kapcsolatban. Érdekes módon az M1 közvetítésénél csak az Index kérdései nem hallhatóak. (Vastagbőr)

Az ORFK ilyen gyorsan még nem számolta ki, hogy mire, mennyit költött: azt mondják, csaknem 300 millió ment el menekültek ellátására. (HVG)

Adócsaló autókereskedő kapott három és fél évet Szegeden. Hamis könyveléssel több mint hatszáz kocsit értékesített úgy, hogy nem fizetett be több mint 300 millió forint adót. (HVG)

1,5 milliárd gépészetre? Egy cég majdnem 2 milliárdot kért volna Széchenyi-fürdőben a munkálatok elvégzéséért, végül lealkudták 1,5 milliárd forintra. (HVG)

A lengyelek több mint fele úgy véli, hogy a korrupció a mindennapok része az országban. Bár 10 emberből 8-nak konkrét tapasztalata nincs erről. (Radio Poland)

Itt van a legrettenetesebb és legaljasabb fajtája a korrupciónak! Amikor szex az ellenszolgáltatás. Egyes amerikai egyetemeken is előfordul. (Transparency)

Már az Egyesült Arab Emirátusokban is vihart kavar a malajziai korrupciós botrány: ott is rájöttek, hogy eltűnt egymilliárd dollár. (WSJBloomberg)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás