Hírek

Mr. 10 százalék volt a polgármester, most lekapcsolták. Találd ki, hol!

Ezekről ne maradj le!

Titok kinek, mennyit fizettek a gyűlöletkampányért (Átlátszó)
Addig volt sürgős a metrófelújítás, amíg döntöttek a tenderről (NOL)
Kenőpénzt fogadott el, őrizetbe vették a bukaresti főpolgármestert (HVG)

Ha van 3 perced:

Titok kinek, mennyit fizettek a gyűlöletkampány futtatásáért
Közadatigénylésre a Miniszterelnökség augusztusban elárulta, hogy 380 milliót költött a kormány a bevándorlásról és terrorizmusról szóló konzultáció hirdetésére. Egy újabb körben azt is sikerült megtudni, melyik médiumoknál mennyi ideig hirdettek, azt viszont nem árulták el, mennyit fizettek – ezt az adatot titokká minősítették. Erre eddig nem volt példa, az Átlátszó perel.(Átlátszó)

Addig volt sürgős a metrófelújítás, amíg döntöttek a tenderről
A BKV nem is olyan régen beismerte a hármas metró életveszélyességét, ezzel kvázi megzsarolva a Közbeszerzési Döntőbizottságot. Azóta azonban nem történt előrelépés az ügyben, mivel a szerződés csak most lépett hatályba. Mostanra lett meg ugyanis a hitelszerződés az egyetlen ajánlatot tevő öt pénzintézetből álló konzorciummal. A munka még a vizes vb-re se lesz kész. (NOL)

Siófok beint a Közgépnek
Kérdés persze, hogy tényleg gyatra munkát végzett a Simicska-cég, vagy politikai csata áll a háttérben. A város nem hajlandó ugyanis átvenni egy 3,1 milliárdos beruházást: azt mondják a hulladékválogatóban számos hiányosságot találtak. Egyébként valószínű, hogy ez az eset nem illeszkedik az Orbán-Simicska háborúba: a független polgármester is kifejezetten rosszban van a kormánypárttal. (Magyar Narancs)

Kenőpénzt fogadott el, őrizetbe vették a bukaresti főpolgármestert
A szomszédban nem viccelnek: a korrupcióellenes ügyészség tetten érte a főpolgármestert, amint 25 ezer euró kenőpénzt vesz át egy önkormányzati intézmény vezetőjétől. A vádhatóság szerint egy jól szervezett hálózat feje volt a polgármester, aki rendszerint 10%-ot kért a különböző cégekkel kötött megbízási szerződésekből. A kormányzó Szociáldemokrata Párt által támogatott polgármestert őrizetbe vették. (HVG)

A gyanús nyerteseknél is nagyobb baj a mintagazdaság tönkremenetele
A mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. évente több bért fizet ki, mint amekkora a város költségvetése: 400 állandó és 1000 ideiglenes munkahelyet biztosít. Ennek most vége: amellett, hogy  a földpályázatok során sok gyanús nyertes lett, a földet úgy sikerült kiosztani, hogy biztosan tönkremenjen a vetőmagtermelő mintagazdaság és a tehenészet. Az NFA durva szabálytalanságokat követett el már a kiírásban is, így most több per folyik az ügyben. (NOL)

Ha van még két perced:

Különkiadásban foglalkozik az Átlátszó a menekültválsággal: fotók, videók, elemzések és a menekültekkel utazó újságírók beszámolói egy helyen. (Átlátszó)

Gutemalában politikai válság közepette tartják a választásokat: a héten mondott le az elnök, akit korrupciós vádakkal őrizetbe is vettek. (Latin-Amerika)

Nem szavazta meg a bolgár parlament egy, a politika magasabb szintjein levő korrupciót vizsgáló ügyészség létrehozására tett javaslatot. (444)

Korrupció áldozata lehet az az egyiptomi diák, aki nulla pontot kapott egyetemi felvételijére. Akkora port kavart az ügy, hogy a miniszterelnök megígérte, kivizsgálja az esetet. (VS)

A Baptista Szeretetszolgálat felmondta a házi segítségnyújtásra vonatkozó szerződését több önkormányzattal, miután az Államkincstár feljelentette őket. (MNO)

A Heves Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzatnál az egyik képviselő szerint a családtagoknak osztják a közmunkát. Eljárást eddig nem sikerült indítani. (C-press)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás