Hírek

Egyszer már csak végeszakad a jogsis lefizetésnek

Ezekről ne maradj le!

Konzervgyár és offshore tészta: növekszik a Mészáros-birodalom (Magyar Narancs)
Olcsón adott volna túl Velence a panorámás telken (Átlátszó)
Gaskó tételes magyarázatot ad a szakszervezeti milliók elköltésére (NOL)

Ha van 3 perced:

Konzervgyár és offshore tészta: növekszik a Mészáros-birodalom
A felcsúti milliárdos durván terjeszkedik az élelmiszeriparban, most két új vállalkozás tűnt fel, melyeket az állami földpályázaton taroló Búzakalász 66 Kft-n keresztül vásárolt meg. Az egyik egy konzervgyár lesz, amelyben Mészáros lánya lesz az ügyvezető. A másik, egy offshore hátterű cég, ami tésztát és péksüteményt gyárthat majd, ráadásul a lisztért sem kell messzire menni, az is jöhet a Búzakalász 66-tól. (Magyar Narancs)

Elsimonozási kísérletet tárt fel a Korrupcióellenes Szövetség
Velence a költségvetés bedőlésétől tartva, megállapodott a termálfürdő mostani üzemeltetőjével: megkapják a telket, ha átvállalják a korábbi üzemeltetővel folytatott pereskedésből létrejövő tartozást. Az önkormányzat L. Simon László államtitkár uszodaépítési terveibe is be akarta vonni az üzemeltetőt. Végül elálltak az egésztől. (Átlátszó)

Gaskó tételes magyarázatot ad a szakszervezeti milliók elköltésére
A volt Liga vezér költéseiről leváltása óta sorra érkeznek a hírek: luxushotelekben szállt meg, 175 ezret költött egy kétfős vacsorára, 30 millióért vett autót. Gaskó most néhány költést cáfolt, de a kocsiról például elmondta, egy támogató kifejezetten szolgálati autóra küldte azt a pénzt, amiből megvették. Nemsokára megtudjuk kinek van igaza, hiszen elindult a nyomozás. (NOL)

Csendesen hirdették ki a kommunikációs óriástender nyerteseit
A Nemzeti Kommunikációs Hivatal, amely 1500 állami szerv kommunikációjáért felel kiírt egy 25 milliárdos tendert: a nyertesek a következő egy évben pályáznak az összes munkára – közülük az győz, aki a legalacsonyabb árat ígéri majd. Három konzorcium nyert, amelyekben töbek közt feltűnik a Fidelitas elnöke és egy magát függetlennek tartó kormányzati politikai kutató tulajdonosa is. (Kreatív)

Ha van még két perced:

Talán mostantól nem lesz alapvető, hogyha jogsit akar valaki, kenőpénzt kell adnia a vizsgáztatónak: Pécsen elítéltek egy korrupt autós iskola vezetőt. (Napi Gazdaság)

Az olimpiai pályázatért felelős kormánybiztos levelet írt a MOB-nak, hogy hozzák nyilvánosságra a híres 1300 oldalas tanulmányt – amit amúgy az Átlátszó már közölt. (444)

20 százalékkal kevesebb közbeszerzést írtak ki eddig idén, mint tavaly, és negyedannyi pénzt lehetett kiosztani. Lehet, hogy kevesebb jut a haveroknak is? (Index)

Kínában 11 hivatalnokot vettek őrizetbe: ha nem adtak volna ki engedélyeket szabálytalanul, talán elkerülhető lett volna a  tiencsini robbanás. (NOL)

Románia törvényi keretek közé terelné a hálapénz intézményét. Vannak orvosok, akik üdvözlik, mások szerint csak több adminisztrációt jelentene. (444)

A szlovák egészségügyi minisztérium korrupcióellenes képzésre küldené az összes egészségügyi dolgozót, de egyelőre nem találták ki, ki fizesse a költségeket. (Kitekintő)

Lehet, hogy a NAV-ból minisztérium lesz? A kormányzatban felértékelődött az adóügy, ráadásul a vezetésre javasolt Tállainak így nem kéne lemondania a mandátumáról. (Origo)

Az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul a DK a 44 milliárdból felújított Budapest- Esztergom vasútvonal miatt – ami még mindig lassabb, mint a busz. (ATV)

Megártott a háború Simicska lapjainak: a Nemzetnél 3 hónap alatt 13%-os a veszteség, a Heti Válasznál egy év alatt 9%. Mi lesz, ha beindul a Magyar Idők szekere? (444)

Újabb újságíró követi a menekültek útvonalát: most Törökországból Görögországban, a nem épp veszélytelen tengeren át. (Átlátszó/Világtérkép)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás