Hírek

Akkora kedvezmény jár a fideszeseknek, hogy majdnem nekik fizetnek!

Ezekről ne maradj le!

95%-os bérleti díj kedvezmény a Fidesz-közeli cégeknek (Átlátszó)
Hiába buktak le: nem áll le az állampolgárság-biznisz (HVG)
Így trükközik az MNB: oktatás helyett államkötvényre költenek (Index, NOL)

Ha van 3 perced:

95%-os bérleti díj kedvezmény a Fidesz-közeli cégeknek
Újbudán még a szoci polgármester indította el a „Kulturális Városközpont” projektet, amire rengeteg pénz folyt el. Alakult is pár vendéglátóhely, amelyek óriási kedvezményekben részesültek, mert vállalták, hogy kulturális rendezvényeket szerveznek. Ebből pedig alig akad, viszont  néhány vendéglátós nagyvállalkozó fillérekért jutott hozzá a terület legértékesebb ingatlanaihoz. (Átlátszó)

Hiába buktak le: nem áll le az állampolgárság-biznisz
A köztársasági elnök eddig alig néhány tucat csalással szerzett magyar állampolgárságot vont vissza, miközben mindenki tudja, hogy az üzlet nagyban megy. Az állampolgárságot megszerző ukránok már sokszor Szlovákián keresztül érkeznek. Egyelőre azokat szűrik ki, akik nem tudnak magyarul, de az ellenőrzés egyre szigorúbb lesz. Viszont a módszerek is fejlődnek. (HVG)

Így trükközik az MNB: oktatás helyett államkötvényre költenek
Az MNB Pallas Athéné alapítványait elvileg azért hozták létre, hogy támogassák a közgazdaságtan oktatást. A hat alapítvány kb. 220 milliárdos vagyont kezel, amiből oktatásra alig 261 milliót öltöttek. Több milliárdból vettek viszont luxusvillákat, és a dolgozók is szép fizetést kapnak A legnagyobb tétel 146 milliárd, ami államkötvényekre ment el. Így az MNB végülis a költségvetést hitelezi, amit nem szabadna. (Index, NOL)

Matolcsyék buktatják le Töröcskeiéket?
Milyen szép is az, amikor az egyik kormányközeli üzletember (Matolcsy) buktatja le a másikat (Töröcskei)! A HVG egy vaskos MNB-jelentést szemléz, amely bemutatja, hogy milyen elképesztő gazdasági trükkök sorát vetették be a Töröcskei István jobboldali pénzember által fiktív tőkeemeléssel életben tartott Széchenyi Banknál. A szabálytalanságok azt követően sem szűntek meg, hogy az állam kisebbségi tulajdonos lett a bankban. (HVG)

Na, ki csinálta a balesetveszélyes utakat?
Helyenként csaknem egy méterrel keskenyebbek lettek az utcák a XVIII. kerületben a csatornázás utáni újraaszfaltozáskor. Másutt csatornafedők állnak ki az útburkolatból. A kivitelezők egyike Mészáros Lőrinc cége, amely egy konzorcium tagjaként a legtöbbet nyerte a fővárosi csatornázáson. Közben két iskola energetikai felújítását is elnyerte Mészáros egy meghívásos pályázaton 149 millióért. 150 milliónál már nyilvános közbeszerzést kellett volna kiírni. (RTLNOL)

Ha van még két perced:

Szállj be te is az Átlátszó drónjába, és rólad is csinálnak légivideót! Egy szuper táblázatban napról-napra nyomon követheted, hogy áll a gyűjtés. (Átlátszó)

Elindult a nyomozás az állami tulajdonban lévő hulladékfeldolgozó Atev zrt. ügyében. Jócskán áron felül vettek meg egy csődközelben lévő román vállalatot. (HVG)

A Design Terminál formabontó gazdasági fórumot rendezett, menő külföldi előadókkal. A kiadás majdnem 100 millió volt, az alig 3 milliós bevétel mellett. (Átlátszó)

A Liga Szakszervezetek nemrég leváltott vezetője nemcsak luxushotelekre költött, de felesége jogi cégét is helyzetbe hozta egy TÁMOP projektben. (Magyar Hírlap)

Az MNB ügyvezető igazgatói 5 milliós fizetésük mellé kapnak 188 ezer forintot minden hónapban magánnyugdíjpénztári számlájukra. A magánnyugdíjpénztárira, igen! (RTL)

2300-an voltak az elmúlt másfél évben azok, akiket miután kirúgtak, közmunkásként 3 hónapon belül visszafoglalkoztatott a munkahelyük. Az LMP vizsgálatot sürget. (HVG)

A határ mellett vizsgálódtak migránsnak öltözött a NAV-osok: számlát, illetve bizonylatot sok helyen nem kaptak, és 200 forintért számították be az eurójukat. (Napi)

Mocsai Lajos díszdoktorrá avatása is felháborodást váltott ki, vitatott körülmények között lett rektor a Testnevelési Egyetemen. Most pedig maga Áder nevezte ki professzornak. (444)

A román korrupcióellenes ügynökség a román rendőrség egyik megyei korrupcióellenes részlegének főfelügyelőjét fogta el. A vád: kenőpénz elfogadása, befolyással üzérkedés, pénzmosás. (Index)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás