Hírek

Papírjuk van a földikutyáknak, mégis kitelepítik őket a kerítés miatt!

Ezekről ne maradj le!

Na kié lett a műemlékház tetőtere? Csak nem Pintér volt üzlettársaé? (Átlátszó)
Jutalom adókedvezmény jár Vajnának az évi 200 milliárdos forgalom mellé (NOL)
Hiába van papírjuk a földikutyáknak, kirakják őket! (Index)

Ha van 3 perced:

Na kié lett a műemlékház tetőtere? Csak nem Pintér volt üzlettársaé?
Rack László a belvárosi ingatlanmutyi kedvezményezettjeként tavaly jutott egy 135 négyzetméteres vendéglátóhelyiséghez ugyanebben az épületben. Ott, ahol korábban egy másik ingatlannal üzleteltek. A mostani megállapodás szerint az épület teljes felújításért cserébe a belügyminiszter volt üzlettársáé lesz a teljes tetőtér. A felújítás egy februári kormányhivatali határozat miatt vált égetően szükségessé. (Átlátszó)

Évi 200 milliárdos forgalom mellé adókedvezmény Vajna kaszinóinak
Az addig meglévő két kaszinója mellé Andy Vajna idén nyitott még hármat. Ezek együttes forgalma a becslések szerint eléri a 200 milliárd forintot. A piac újraosztása óta eltelt három év alatt megnégyszereződött a játékosok száma. Ráadásul egy 2013-as törvénymódosításnak köszönhetően a koncessziós díj – alacsony profitráta mellett – leírható a játékadóból. (NOL)

Rejtélyes bevételre számít a magyar állam
A 201 milliárd forintos Beruházási Alap mellett ugyanekkora bevételt terveztek a büdzsében az állami vagyon kezeléséből és értékesítéséből. Ebből a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint 169 milliárd „vagyoni értékű jog vagy jogok eladásából” érkezik majd. A részletekről azonban vajmi keveset árultak el eddig. (NOL)

Titkos dossziék a Széchenyi Bank vándorló milliárdjairól
Elképesztő manőverek, kacifántos ügyek, elégő milliárdok övezik a jobboldali pénzember, Töröcskei István érdekeltségének számító, de részben állami tulajdonban levő Széchenyi Bankot. A HVG most az ezeket feltáró jegybanki jelentésből, illetve a Széchenyi Bank észrevételeiből szemléz. (HVG)

Az állami földek tizedét eladná a kormány
A tervek szerint piaci áron, árverés, vagy pályázat útján, 20 éves elidegenítési tilalommal adna túl a kormány 400 ezer hektár termőföldön. A 20 éves eladási tilalomra a hivatalos indoklás szerint a spekulánsok miatt van szükség. (Index)

Hiába van papírjuk a földikutyáknak, kirakják őket!
Rohamtempóban telepítik ki szigorúan védett délvidéki földikutyákat a határkerítés miatt. Pedig papírjuk van róla, hogy nem szabadna. A szükséges engedélyt nem mutatták meg a civileknek, akik szerint az egész művelet szembemegy az elfogadott fajmegőrzési tervvel. (Index)

Ha van még két perced:

Csányi Sándor lehet az ország lehet a legnagyobb agrárbefektetője. Ha a Gazdasági Versenyhivatal rábólint, az OTP-főnökhöz már 1-1,5 millió hektárnyi terület tartozna. (Hír24)

A barackmag lesz L. Simon veszte? El kell adnia a barackmagbotrányba keveredett cégét, ha államtitkár szeretne maradni. (NOL)

Vádat emeltek Portik Tamás üzlettársa ellen. A fővárosi főügyészség szerint Holman Endre testvérével közösen 260 millió forintnyi áfát csalt el. (Index)

Sokasodnak a problémák a Liget-projekt körül. A kormány, a miniszterelnök és ráadásként még az építész szakma is ingadozik a tervekkel kapcsolatosan. (NOL)

Visszautasítja az Állami Számvevőszék megállapításait az állami génbank. Az ÁSZ szerint nem számoltak el rendesen el az uniós pénzekkel. (HVG)

A jegybank szerint a megvásárolt luxusingatlanok oktatási célt szolgálnak. Tehát szükség van rájuk. Igen, a palotára is. Kérdés? (Origo)

Hiába várják a pénzt az állami pályázaton nyert civilek, hetek óta nem fizet nekik. Olyan papírokat kérnek, amit állítólag már beadtak. (Abcúg)

Titkolózik a magyar devizakötvény-vásárlási programjával kapcsolatosan a jegybank és a Államadósság Kezelő Központ. (Mfor)

Elmaradt ösztöndíjak, tárgyjutalmak a hátrányos helyzetű diákok ösztöndíjprogramjában. A 6 milliárd forint uniós projektben az  ORÖ is közreműködött. (Abcúg)

Lelepleződtek a Kreml trolljai. Az igazság egy kártérítési perben derült ki, amelyet egy orosz újságíró indított. (444/Guardian)

Fényűző nyara van Putyin szóvivőjének. Dmitrij Peszkov a 140 millió forintos óra után most a világ egyik legdrágább jachtjával bukott le. (444)

A szerb korrupcióellenes hatóság szerint így nem szabad eladni az ország telefontársaságát, a kormány teljesen átláthatlanul menedzseli a privatizációt. (Bloomberg)

A nicaraguai fociszövetség vezetőjét pénzmosás miatt megvádolták. Ő volt egyik annak a hét FIFA-fejesnek, akiket egy svájci luxusszállóból vittek el a rendőrök. (BBC)

Olasz helyi újságírók a maffiaügyek feltárásába is belevágnak, ha kell. Márpedig kell, mert a mainstream média bizony sokszor lefekszik az üzleti és alvilági érdekeknek. (BBC)

Itt vannak a Transparency International nemzetközi fotópályázatának nyertes alkotásai. A cél az volt, hogy fényképekkel mutassák be a jelentkezők a korrupció hatásait. (TI)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás