Hírek

Extrém gyorsasággal pörgetné ki Lázár az EU-s pénzeket

Ezekről ne maradj le:

Adócsalóknak estek áldozatul naivak és szegények (Átlátszó/OCCRP)
Felcsútra kerülnek a felújított vasúti kocsik (NOL)
Lázár János rendkívüli bejelentése (Portfolio)

Ha van három perced:

Adócsalóknak estek áldozatul naivak és szegények
Azerbajdzsánban a helyi adóhatóságnál dolgozó felsővezető olyan céghálózatot hozott létre, amelynek az élére saját testvérét nevezte ki strómannak. A fivér, Tarikh Hajiyev nem tudta, hogy visszaélnek a nevével és az általa csak papíron vezetett cégekkel állami tendereket nyernek és adótartozásokat halmoznak fel. (Átlátszó/OCCRP)

Magyar csalók buktak le a londoni tőzsdén
A háromfős szervezet már ismert módszerrel verte át a befektetőket. A módszer lényege az, hogy az értékpapírok valós értékénél sokkal magasabb áron értékesítik őket. Ezt úgy tudják elérni, hogy mesterségesen magasabbnak mutatják a keresletet, vagy a kínálatot. 1,5 millió fontra bírságolták őket. (Napi)

Felcsútra kerülhetnek a felújított vasúti kocsik
Felcsúton lassan elkészül a kisvasút. Senki sem tudja, pontosan milyen célokat fog szolgálni az amúgy alacsony idegenforgalmú helyen kialakított kisvasút. Annyi bizonyos, hogy Fidesz-közeli vállalkozók, kivitelezők jól járhatnak vele. Több millió forintból felújított vagonok kerülhetnek majd ezekre az új sínekre a nyíregyi kisvasútról. (NOL)

Lázár János rendkívüli bejelentése
Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter ijesztő lehetőséget villantott fel. Tervei szerint már most meg lehetne pályáztatni a 2018-ig kiosztandó EU-s pénzeket. A rosszmájúak szerint erre azért van szükség, mert a pénzeket muszáj egymás között gyorsan kiosztani. (Portfolio)

Oroszországi propagandagépezet
A Putyin népszerűségenek okait feszegető  cikkben négy újságíró arra vállakozott, hogy elmagyarázza, hogyan lett az orosz állami médiából propagandagépezet. Putyin személyi kultuszt épít és úgy szovjetunió-nosztalgiázik, hogy ujjával a jövőbe mutat. Aki hasonlóságokat vél fölfedezni… (Meduza)


Ha van még két perced:

Elegáns lehúzás a brit reptereken. Az elvileg visszatérítendő 2 százalékot, úgy tűnik, rendszeresen elfelejtik visszatéríteni. (444)

A Balkánon keresztül, a migránsok útján utazó magyar újságíró sikeresen visszatért Magyarországra a zöldhatáron át, menekültek között. Együtt gyalogolt a menekültekkel. (Átlátszó/Világtérkép)

Az iráni médiafelügyelet megszüntette a 9 Dey hírportált, mert a lap kritikus írást közölt  Irán és a P5+1 országok által aláírt nukleáris egyezményről. (Átlátszó/Global Voices)

Garancsi cége építi Giró-Szász szállodáját. A kommuniká­ciós államtitkár tulajdonában lévő Dorottya utcai ingatlanon az átépí­tési munkákat már megkezdte a miniszterelnök barátja. (HVG)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!
Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás